Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Utcazenészek, törvényen kívül

Nincs helyi szabály az utcai muzsikusok működésére, ezért „törvényen kívüliként" szórakoztatják a szegedi belvárosban sétálókat. Rendelet hiányában az utcai zenélést sem engedélyezni, sem tiltani nem tudják. A rendőrség csak csendháborítás esetén hallgattatja el a hangszeres-énekes előadókat.
Alb Lászlót nemrég elküldték a rendőrök a Kárász utcáról. Fotó: Frank Yvette
Még a levegőben rezegnek a fekete akusztikus gitár és a szájharmonika utolsó hangjai Bob Dylan „Blowin' in the wind" című dalának végén, amikor a számot kérő iráni diákok megtapsolják a produkciót. Az erősítőjén ülve játszó, vásárhelyi Alb László gitártokra tett sapkájába papírpénz hullik. A Nyugat-Európa sok országát végigmuzsikáló, angolul, spanyolul jól, olaszul elfogadhatóan, franciául és németül gyengébben beszélő fiatalember nyugati kalandozásai közben jött rá, hogy a zenélésben találta meg igazán önmagát. Azóta járja a városokat.

Gyakran kiül a Kárász utcára. Ha egy közeli üzletből kiszólnak, hogy megelégelték a műsort, akkor összecsomagol és odébb költözik néhány házzal. Hivatalos emberrel még nem gyűlt meg a baja. Igaz, pár napja odajött hozzá két rendőr, és az engedélyét kérték. Biztosították, semmi baj azzal, amit csinál, de azt is hozzátették: mire visszajönnek, lehetőleg ne legyen ott.

Hiába ment tavaly a polgármesteri hivatalba néhány napi zenélésre szóló engedélyért Schuller Zaránd tekerőlantos, az erdélyi származású magyar- szász-angol fiatalember kérését elutasították. Ezután aláírásgyűjtéssel összekapcsolt néma tüntetéssel hívta föl a figyelmet arra, hogy Európa sok városához hasonlóan Szegeden is rendezni kellene az utcai muzsikusok helyzetét. Mostanáig azonban semmi sem változott.

Az utcazenészek akkor se kapnának engedélyt, ha kérnének. Erre ugyanis nincs helyi szabály, így ezt a tevékenységet sem engedélyezni, sem tiltani nem lehet – foglalta össze a lényeget Ácsné Gunda Judit, a polgármesteri hivatal általános igazgatási irodájának vezetője.


Rendőrök, felügyelők

Szilassi-Horváth Jenő, a rendőrség közrendvédelmi osztályvezetője elmondta: szabályozás hiányában a tevékenység nem tilos, ezért rutinellenőrzésként legföljebb csak igazoltatják az utcazenészt. Más kérdés, ha a csendháborítás miatt hívják a rendőrséget: akkor intézkedni kell. Hasonlóképpen nyilatkozott Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője: a közterület-felügyelők sem akadályozzak az utca muzsikusainak működését. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom