Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Vajda Attila először gitározik közönség előtt - exkluzív videó!

Szeged - Vajda Attila is fellép vasárnap a Dugonics téren a szimfonikus zenekar szórakoztató koncertjén, az olimpiai bajnok kenus élvezte a közös próbát.

– Fantasztikus élmény volt a próba! Kevés sportolónak adatik meg, hogy egy szimfonikus zenekarral együtt játsszon, ráadásul ilyen kellemes, latinos, mambós zenét. Remélem, hogy igazi, nyáresti fesztiválhangulatot sikerül majd teremtenünk a Dugonics téren. Tizenhárom éve vettem először a kezembe gitárt, azóta folyamatosan próbálkozom a hangszer elsajátításával, ma már többé-kevésbé megy. Eddig leginkább otthon játszottam, vasárnap meglátjuk, hogy sikerül a debütálásom közönség előtt. Sokféle muzsikát szeretek, zenekarokkal is kapcsolatban állok, néha egy-egy zenész próbál segíteni, tanácsot adni egy-egy akkord lefogásában. Ahhoz, hogy gitárosként tovább tudjak fejlődni, ilyen ösztönző alkalmakra van szükség. A felkérés kicsit meglepett, de rögtön azt gondoltam, egy ilyen lehetőséget nem szabad visszautasítani – mondta a próba után a Korzó Zeneházban Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, aki vasárnap Petrovics Kálmán vízisport klubvezetővel együtt gitározik majd a zenekarral.

Videó: Délmagyarország

– Régóta szenvedélyem a gitározás, valamikor zenésznek indultam, de aztán sportoló lett belőlem. Soha nem bántam meg, hogy kicsit közelebbi kapcsolatba kerültem a zenével, mert csodálatos dolog. Olyan érzés volt a szimfonikus zenekarral játszani, mintha egy kiváló muzsikust beültetnének egy sárkányhajóba 19 olimpiai bajnokkal evezni. Gondolom, neki is nagy élmény lenne. Nekünk, amatőröknek ugyanilyen nagy dolog profikkal muzsikálni. Nagyszerűnek tartom az ötletet, hogy a sport – ami éppúgy az egyetemes kultúra része – és az előadóművészet közösen jelenjen meg, hogy szórakoztassa a közönséget – hangsúlyozta Petrovics Kálmán. További sportolók is fellépnek: Nagy Péter súlyemelő cintányérozik, muzsikál majd Sánta Dániel vízipólós is.

Vajda Attila és Petrovics Kálmán a szimfonikusokkal próbál. Fotó: DM
Vajda Attila és Petrovics Kálmán a szimfonikusokkal próbál.
Fotó: DM

Zenés Forgatag

A Szegedi Szimfonikus Zenekar Zenés Forgatag elnevezéssel kétnapos komolyzenei fiesztát rendez. Szombaton 19.45-kor a városháza elől Gyüdi Sándor színidirektor kalauzolásával indul a városnéző kisvonat, amellyel felfedezhetik az érdeklődők Szeged esti zenei hangjait, 21 órától pedig Mozart Kis éji zenéjét játsszák el a szimfonikusok a Korzó Zeneházban. Vasárnap 17 órakor indul a zenés bemelegítés a Dugonics téren, ahol az SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara és a szimfonikus zenekar kamaraegyüttesei muzsikálnak. A sztárvendég „a magyar Ray Charles", Weszely Ernő harmonikaművész. Vasárnap 21 órakor kezdődik a hangverseny Szeged bajnokaival. Először Gyüdi Sándor vezényletével Mendelssohn Szentivánéji álom szvitjét és Fricsay Ferenc Rondóját adják elő a szimfonikusok, majd Balogh Sándor veszi át a karmesteri pálcát, aki szórakoztató nosztalgiazenét dirigál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második szabadult elítéltből lesz visszaeső

A magyar börtönökből szabadult elítéltek 40-50 százaléka lesz visszaeső, ami megfelel az európai átlagnak. Tovább olvasom