Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Varga Ádám majdnem iskola nélkül maradt

Szeged - A szegedi József Attila Tagintézmény fogadta be Varga Ádámot magántanulónak. Lapunk 2008 óta követi nyomon a sérült fiú sorsát.
– A 9. évfolyamot Ádi a vásárhelyi Kozmutza Flóra iskolában végezte el, hetente kétszer kellett volna átjárni, de ez szinte megoldhatatlan volt – mesélte a születésekor agykárosodást szenvedett, ma már 16 éves Varga Ádám édesanyja, Márkus Tímea. – Hajnali 4-kor keltünk, igazodnunk kellett az alacsonypadlós buszok menetrendjéhez. Már az tortúra volt, hogy az Északi városrészből eljussunk a Mars térre. Vásárhelyen leszálltunk a templomnál, onnan közel 4 kilométert toltam a kerekes széket az iskoláig. Olyan úton, amelyiken hol volt járda, hol nem, télen a havat se takarították el. Mivel én nem maradhattam ott az iskolában, visszabuszoztam Szegedre, itthon voltam egy órát, majd tettem egy újabb fordulót, hogy 12 előtt elhozhassam. Ezért is, de főleg betegségek miatt kértük, hadd legyen Ádi magántanuló, így idén május végén sikeresen levizsgázott.

Ádám ismét iskolapadban. Krausz Anita gyógypedagógus foglalkozik a nagyfiúval. Fotó: Karnok Csaba
Ádám ismét iskolapadban. Krausz Anita gyógypedagógus foglalkozik a nagyfiúval.
Fotó: Karnok Csaba

„Nagycsaládosság"

Ádámnak két kistestvére van, a 11 éves Ákos és az 5 éves Árpád. Ám ők csak akkor számítanak nagycsaládból származó gyerekeknek és kaphatják fél áron a tankönyveket, az étkezést, ha még a legnagyobb, a 16 éves Ádám is az iskolapadot koptatja. Ha ő otthon lenne, akkor elesnének az állami támogatástól. Ádám után 23 ezer forint a családi pótlék, a 3 gyerekre együtt 55 ezer forintot kapnak Vargáék. Márkus Tímea 2011-ben végre munkát talált az Algyői Halászcsárda konyháján, ma azonban újra otthon van: Ádi nem maradhat felügyelet nélkül.

Vásárhelyen azt mondták az édesanyának, hogy mivel Varga Ádám betöltötte a 16. életévét, már nem tanköteles.

A köznevelési törvény szerint a tankötelezettség valóban annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a 16. életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanulóknál azonban meghosszabbítható, legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben 23 éves lesz.

A „meghosszabbíthatóság" azonban nem ment simán. Ádám Vásárhelyen újra beiratkozhatott volna a régi iskolába, amennyiben mindennap átjár, valamint szakmai gyakorlaton vesz részt: füvet nyír, időseknek segít...

Márkus Tímea ezért a szegedi SZISZSZI József Attila Tagintézményt kérdezte meg, felvennék-e Ádámot magántanulónak. Azt mondták: igen, de ehhez a budapesti, rövid nevén Mozgásvizsgáló Intézetnek kell kijelölnie vagy engedélyeznie a speciális iskolát. Ez megtörtént, így Varga Ádám szeptember eleje óta újra iskolába jár: heti 2 órában Krausz Anita gyógypedagógus foglalkozik a továbbra is nagyon nyitott, élénk, együttműködő nagyfiúval.

Olvasóink írták

  • 7. queenmargareth1 2013. október 16. 18:18
    „6. Casablanca 2013.10.16. 07:34 tényleg?na, oda én sem írattam volna...az én falumban nagyon segítőkészek voltak, nagy hálám Nekik!”
  • 6. Casablanca 2013. október 16. 07:34
    „Amikor a gyereket próbáltuk beiratni az óvodába, közölték, hogy "ilyeneket" nem vesznek fel...

    Milyeneket???

    Óvodavezető válasza: "Ilyen izéket, ide csupa rendes ember gyereke jár, nem ilyen"...

    Belvárosi, jól menő óvoda "képzett" vezetőjének nyilatkozata...

    Abban a pillanatba már nem is akartam beiratni a gyerekemet abba az oviba, csak a döbbenettől szürkült el az arcunk a férjemmel.”
  • 5. Tatter 2013. október 15. 17:50
    „Ismerem a családot,évekkel ezelőtt Ádám kezelésére gyűjtést rendezte,melyben jó magam és kis családom,baráti köröm is részt vállalt:
    Rendkívül tisztelem az egész családot a kitartásukért!”
  • 4. queenmargareth1 2013. október 15. 17:25
    „Tisztelet!
    Tudom, látom, milyen nehéz egy tartós beteg gyereknek.Ha még falun lakik akkor szinte a lehetetlennel kell megküzdeni:(”
  • 3. csupaszpisztoly 2013. október 15. 11:37
    „Rendkívül tisztelem ezt az édesanyát. További erőt, kitartást kívánok neki és családjának.”
  • 2. mattil 2013. október 15. 08:12
    „A bürökratikus idiótizmus egyik "szép" példája. Erőteljesen időzőjelbe téve a szép jelzőt. Én még emlékszem, hogy annó a 80-as évek végén épp azt hozták fel sokan a rendszer ellen, hogy túl bürökratikus, de majd máshogy lesz. Azóta sokkal de sokkal bonyolultabbá és bürökratikusabbá vált minden. A legegyszerűbb dolgok elintézéséhez is hat kilónyi papírhalmazt kell beszerezni més még akkor se biztos, hogy minden rendben lesz, mert bármikor előfordulhat, hogy a sok papír közül az egyiken nem jó a pecsét vagy az aláírás, vagy akármi más. Mindeközben már számítógépen (is) rögzítenek mindent ami még csak véletlenül sem váltotta ki a papírhalmokat sőt! A bürökraták pedig eszetlenül kegyetlenek lettek szinte kivétel nélkül!”
  • 1. info 2013. október 15. 07:25
    „"Vásárhelyen azt mondták az édesanyának, hogy mivel Varga Ádám betöltötte a 16. életévét, már nem tanköteles.
    "
    http://www.mszoe.hu/index.php?oldal=alap.php&id=42
    " Azt mondták: igen, de ehhez a budapesti, rövid nevén Mozgásvizsgáló Intézetnek kell kijelölnie vagy engedélyeznie a speciális iskolát."-Ehhez már csak gratulálni lehet, ugyanis már lassan csak szakorvosi leletekkel akta halmazokkal rendelkezik. Aki még ezek után is az értelmetlen vizsgálatokra küldi-mert születése óta ebben az állapotban van-őt kellene vizsgálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárban indul a dóm kétmilliárdos felújítása

A dóm 2 milliárdos felújítása a tervek szerint januárban kezdődik és egy évig tart. A szabadtéri játékokat nem zavarja, emiatt nem kell a tér másik felére költöztetni a színpadot. Tovább olvasom