Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Varga Ádámnak szőnyegszövést kell tanulnia

Szeged - 18 éves lesz decemberben az a halmozottan sérült Varga Ádám, akinek sorsát 11 éves kora óta követjük nyomon lapunkban. Most szőnyegszövést tanul a József Attilában. Sose fog szőnyeget szőni, de tankötelezettségét így teljesítheti.
– Mivel Ádám még tanköteles, muszáj valahová iskolába járnia, jelenleg a József Attila Általános és Szakiskola tanulója – mondta édesanyja, Márkus Tímea. – Itt sérült gyerekeknek OKJ-s szakmát, a hagyományőrző szőnyegszövést tanítják, de ez Ádinak magas. Mégis be kell járnia, mivel nincs más lehetősége, Szegeden nincs az ő szintjét kezelni tudó intézet.

Információink szerint a KLIK is segített a Varga családnak, hogy a József Attilába járathassák a gyereket, és ne a vásárhelyi Kozmutza Flórába, amelyikkel megpróbálkoztak, de képtelenek voltak esőben, hóban, gyalog és busszal átjárni. Az alapítványi intézmények pedig azért esnek ki, mivel fizetősek, és az állam nem ad támogatást. A szegedi iskolában igyekeznek mindent megtenni Ádámért, holott ő „nem tartozik a profiljukba". Itt Ádihoz képest kevésbé súlyosan fogyatékos diákok tanulnak szőnyegszövő szakmunkásnak.

Varga Ádámékat elkísértük az iskolába: a fiú mindenkinek köszönt, mindenkit a nevén szólított. Amikor a kerekes székkel a bejáraton szerettünk volna áthajtani, a portástól megkérdezte: segítesz, kinyitod az ajtót? A nagyfiú készségei fejlődtek a 2008-as és 2009-es kölni, majd düsseldorfi őssejtkezelés után, de sajnos nem tud felállni a székéből, és a kezét sem tudja használni.

Ádám az iskolában. Igyekeznek „szinten tartani
Ádám az iskolában. Igyekeznek „szinten tartani". Fotó: Schmidt Andrea

Az iskolában Sebők Edit gyógypedagógiai asszisztens és Takács Éva tanár foglalkozik Ádámmal. Edit kicsi kora óta ismeri a fiút, mivel egy házban laktak, és ez megkönnyítette számára a beilleszkedést.

Mit tanul Ádám az iskolapadban? – Egyéni fejlesztés órán megtanítják megkülönböztetni a színeket, felismerni a formákat, gyakorolják vele, hogy az azonos színűeket egy helyre csoportosítsa. Igyekeznek „szinten tartani" a gyereket. Szerintem hasznos, mivel kilendíti az otthoni egyhangúságból – válaszolta Márkus Tímea, de hozzátette: a közismereti órákkal, a szőnyegszövéssel nem boldogul.

Kinőtte a kerekes széket

Az őssejtkezelésekre előbb a szegedi Napos Oldal, majd a budapesti S.O.S. Alapítvány gyűjtött. Mivel szó volt 3. kiutazásról is, az adományokat továbbra is fogadták a számlaszámon. Közel 1,7 millió forint gyűlt össze, ami azonban nagyon kevés az újabb útra, ezért a család azt szeretné, ha az összegből új kerekes széket és rehabilitációs ágyat vehetnének Ádinak. Megkérdeztük Balogh Csabát, az alapítvány elnökét, van-e ennek akadálya. Balogh elmondta, mivel az édesanya nyilatkozott, hogy nem kívánják tovább gyűjteni az adományokat, a kuratórium döntése értelmében szociálisan támogathatják őket az összegből. Napokon belül a család számlájára utalják az első részletet.
Két őssejtkezelés

11 éves volt Varga Ádám 2007-ben, amikor először írtunk róla: a család szórólapokon kérte az embereket, segítsék a fogyatékos fiú kínai őssejtkezelését. Ádám szülés közben agykárosodást szenvedett. Számláján egy év alatt 6 millió forint gyűlt össze. Több mint 2 milliót szerkesztőségünk és a Cora az egész megye összefogásával gyűjtött össze a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokból. Novák Jenő szegedi feltaláló kádliftet szerelt be panellakásuk fürdőszobájába. A kínai út helyett 2008-ban és 2009-ben az olcsóbb németországi, kölni és düsseldorfi gyógykezelésre sikerült elmennie a családnak, ezek Ádám képességeit javították.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nadia Cerchez Lady Macbethként elbűvölte a közönséget

Többen világszínvonalúnak értékelték a fiatal szoprán alakítását. Tovább olvasom