Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Vásárukat féltik a Kölcsey utcában

Szeged - Tönkreteszi a város a karácsonyi vásárunkat – mondják a Kölcsey utcai boltosok. Építési terület lesz a portálok előtt, így elmarad a vásárlói roham és az évi bevétel 30–40 százaléka. De még tegnap sem kaptak pontos információt arról, mikor startol az útfelbontás.
Építési területté válik a szegedi belváros újabb része: holnap lezárják a REÖK-palota előtti teret, néhány nap múlva pedig a Kölcsey utcának a Fekete sas utca felőli, illetve a Kelemen utca felőli szakaszát. Ezzel az ATV Szeged Konzorcium elkezdi azt a beruházást, amelynek eredményeként – egyebek mellett – a Kölcsey díszburkolatos sétálóutcává válik.

Az egyik legrégebbi bolt, az 1993 óta nyitva álló Sony Center üzletvezető-helyettese, Boa Zsolt részt vett a szegedi belváros komplex fejlesztését ismertető minden eddigi lakossági fórumon. Hallott már az építkezés szeptemberi és október elejei startjáról is, november végén levélben értesítették: indul a munka.

Decemberben a kivitelező fölbontja a burkolatot, kicseréli az elektromos vezetéket a REÖK-palota előtt – tudtuk meg a vállalkozást lebonyolító Szeged Pólus Kft. projektigazgatójától, Máté Tamástól.

A Kölcsey utcai boltok tulajdonosai azt szeretnék, ha egy hónapot csúszna az építés. Fotó: Schmidt Andrea
A Kölcsey utcai boltok tulajdonosai azt szeretnék, ha egy hónapot csúszna az építés.
Fotó: Schmidt Andrea

– Örülünk, hogy végre valójában is az Európa Nostra díjjal elismert Szeged belvárosának része lesz a Kölcsey utca! De azt szeretnénk, hogy az amúgy is több hónapja csúszó építkezést ne a karácsonyi vásár kellős közepén kezdjék el, hanem csak januárban – mondta ki a környék két tucat boltja, szolgáltatója, étterme tulajdonosának óhaját Pásztiné Mészáros Éva. A Villeroy & Boch márkaüzletének vezetője nehezményezi, hogy távol, a Feketesas utcai U háznál jelölték ki az áruszállítási pontot.

– Ez lesz itt a harmadik karácsonyunk. Decemberre esik a bolt éves forgalmának 30–40 százaléka, remélem, idén is – tette hozzá egy másik kereskedő. A Kölcsey és Kelemen utca sarki üzlet választékából tetszett az 590 forintos bizsu, de a 13 ezer forintos táska is – ajándékvadász vásárlóként.

Kárpótlás

A szegedi önkormányzat pénzügyi bizottsága kompenzációs csomagot dolgoz ki, melynek lényege, hogy ellensúlyozzák a nagyprojektek építkezéseinek vállalkozásokra gyakorolt negatív hatását – nyugtatta a kedélyeket Szondi Ildikó. A belvárosiak önkormányzati képviselőjétől megtudtuk: az IKV a bérleti díjat elengedi azoknak az üzleteknek, amelyek bezárnak, a többi pedig 50 százalékos engedményt kap.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. 140 2009. december 04. 11:41
  „Túl van lihegve! Megint a jobb oldal akcióztat. Ki a fene megy be a belvárosba (főleg karácsony előtt) kocsival vásárolni. Ilyenkor még pestre is vonattal megyek, mert őrület megállni bárhol.
  Szerintem bérleti díj csökkentést szeretnének elérni, ezért a vircsaft.”
 • 29. flexsnake 2009. december 03. 22:19
  „27. nálunk minden egységáras :) Pedig sokkal kevesebb a bevételünk mint egy magyarnak otthon. De nem sírunk mert nem azt tanították.
  A mai szó : sztereotípia, tessék megnézni a szótárban. Majd összerakod hogy miért ;) Segítek: a ráérős vásárlóból kell kiindulni...”
 • 28. SP 2009. december 03. 21:57
  „Én inkább a klinikák, egyetemek parkolói miatt aggódom.
  Nagy méretű várakozók kellenének a helikopter leszálló közelében. Honvéd térnél , Dugó téren az idős családtagokkal az orvosi kezeléshez szenvedjünk majd át a betegszállító nyolcas trolira a személy kocsiból.”
 • 27. macs 2009. december 03. 16:33
  „King Tiger,
  igazad van meg nincs is. A héten nem lesz dolgom arra, de a kedvedért felirom a boltokat. :))
  A Kölcsey utca, Lófara - Kárász utca közötti szakaszán én a felsorolt üzleteken kivül másokat nem tudok. Igaz nem sűrűn fordulok meg azon a környéken. A Kölcsey másik oldalán tényleg vannak boltok a Royallal szemben, de azokat nem ismerem, mert nem járok arra.

  flexsnake,
  "mert te nem vagy tudatos vásárló a tudatos vásárló shopingol :D húzza a kerekesszatyrot és vadászik hol olcsóbb a csirkefarhát :D"
  Bocs, de ez így durva. Remélem soha nem fogsz az általad kigúnyolt tudatos vásárló sorsára jutni. Egyébként a mai világban nagyon is fontos az árakat figyelni. Ugyanaz a termék 100 méteren belül is eltérő lehet.”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2009. december 03. 16:02
  „23. aGotham 2009.12.03. 12:02
  "Teo!

  A te felvetésed majd akkor válik valósággá, ha a Somogyi utcát fogják majd átalakítani sétálóutcává."

  Nem, mert ő a Kelemen utcával tévesztette össze a Kölcsey utcát.”
 • 25. vuk 2009. december 03. 14:29
  „23. hozzászólás aGotham 2009.12.03. 12:02

  Emlekszel meg, amikor a Kolcsey utca atjarhato volt a Zrinyi fele autoval, es ugy kellett zebrazni, mint most a dugo fele? Jobb most? Megeri setalova tenni utcakat?

  Szerintem igen. Nem ertem miert kell megint hisztizni...
  Remelem, hogy egybefuggo setalo lesz elobb utobb a teljes kiskoruton beluli resz (max tomegkozlekedes + bicikli)”
 • 24. bélás 2009. december 03. 13:40
  „Nem tudom mit aggódnak, ha én egy veszett shopingolós vagyok, úgy is odamegyek, és útfelbontás nem fog megakadályozni, hogy a város legdrágább helyén megvegyem azt ami a "város szélén" kétharmada”
 • 23. aGotham 2009. december 03. 12:02
  „Teo!

  A te felvetésed majd akkor válik valósággá, ha a Somogyi utcát fogják majd átalakítani sétálóutcává.
  Ez a terv/rémálom már megszületett, és az önkormányzat már EU-s pénzre pályázik ez ügyben.
  Persze a lakosság véleményét nemigen vették figyelembe. Persze hivatalosan minden igazolt, bizonyára magas részvételű lakossági fórumot is le tudnak igazolni, papíron mindennek megvan a jogalapja...”
 • 22. Teo 2009. december 03. 10:18
  „21. hozzászólás CID 2009.12.03. 09:43

  Teo : te miről beszélsz ?

  Igazad van, tévedtem.”
 • 21. CID 2009. december 03. 09:43
  „Teo : te miről beszélsz ?”
 • 20. Teo 2009. december 03. 09:14
  „Szuper!!!
  És az idáig arra közlekedő autók hol fognak menni???
  Még jobban bedugul a város. A régi hídról barra, majd a Hősök kapuja felé ki lehetett a kiskörút így is tulterhelt forgalmát. Ennyi, ezt a lehetőséget is kizárták. Annyi minden van a Kölcseyin, hogy ott fognak az emberek sétálgatni. Ki az az agyament aki kitalálta???
  Csak nem Botka a mi jótevőnk???”
 • 19. KingTiger 2009. december 03. 08:43
  „Nem az a lényeg, hogy az üzlet előtt tudjon megállni a vevő, hanem az, hogy egyáltalán le tudjon parkolni (ha ingyen az csak plusz előny), és ne adja fel mérgében az ötödik kör után mert nincs hol megállni.
  Érdekes, miért a volt DOMUS előtti mélygarázs építését kell bizonytalan időtávlatokba tolni?

  Macs, egyébként tipikus női gondolkodásmódra vall, hogy a ruha és ékszerüzletek maradtak meg a fejedben. Ez nem baj, csak a felsorolásod így nem volt teljes. Majd nézd meg személyesen is, hogy milyen üzletek vannak még arrafelé. Persze ha be tudsz jutni oda mostanság...”
 • 18. flexsnake 2009. december 03. 08:42
  „17. mert te nem vagy tudatos vásárló a tudatos vásárló shopingol :D húzza a kerekesszatyrot és vadászik hol olcsóbb a csirkefarhát :D”
 • 17. CID 2009. december 02. 22:12
  „Nem, dehogy :)
  "Aki ezt csinálja, az nem is tudja mit is jelent igazán a vásárlás" ebből vontam le a messzemenő következtetést.

  Én spec. ha venni akarok valamit, bemegyek az üzletbe ( akár úgy is, hogy az üzlet bejárata előtt szállok ki a kocsiból ), tudom mit akarok, megkeresem, megnézem, adott esetben, felpróbálom, és megveszem. Ezért utálom, a multikat, mert, sok idő amíg besétálok, elsétálok az adott osztályra, pénztárhoz sétálok, várok a pénztárnál, aztán meg kisétálok.”
 • 16. török 2009. december 02. 21:09
  „macs. igazad van. nem azért meg az ember a kárász utca környékére, mert kocsival akar megállni a bolt előtt és beszaladni az áruért. pont, hogy jól jön a boltoknak, hogy nem lesz parkolás. az meg a másik, hogy én szívem szerint tisza lajos körúton belülre nem engednék autót, a Régi-hidat és a hozzá vezető fontosabb utakat leszámítva.”
 • 15. macs 2009. december 02. 21:07
  „CID,

  miért? Baj?”
 • 14. CID 2009. december 02. 20:56
  „Jesszus, macs te nő vagy ?”
 • 13. macs 2009. december 02. 20:40
  „Most megpróbálom végig gondolni milyen üzletek vannak a Kölcsey utcában.
  A Reök palota aljában egy építés alatt álló "valami", mellette egy angol turkáló, aztán egy üres üzlethelység, bank épület, kocsma, ékszerbolt (bejárat a Kárász felől). A tuloldalon visszafelé: McDonalds a sarkon, egy esküvői ruhaszalon, élelmiszerbolt, bankfiók a sarkon.
  A másik oldalon: parfüméria, egy kis üzlet, Royal. A Kelemen utca felől tényleg több üzlet van amit nem tudok felsorolni, a sarkon egy ruhabolt (bejárat a Kárász felől).
  Én itt nem érzem azt a borzalmas helyzetet.
  Ebben az utcában lakóházak is vannak, biztosan meg fogják oldali a bejutást. Aki itt vásárolni akar, az be is fog jutni.

  Egyébként szerintem az nem is igazi vásásrlás, hogy az mber megáll a kocsival, berohan egy boltba és kirohan. Aki ezt csinálja, az nem is tudja mit is jelent igazán a vásárlás.”
 • 12. CID 2009. december 02. 18:05
  „SP : Miért gondolod, hogy tehetségtelen újságírókhoz, tehetséges fotósok járnak.”
 • 11. Szecskamester 2009. december 02. 17:48
  „Kedves KingTiger!

  Jót nevettem! :D
  Felőlem oké...holnap jöhetnek téglát pakolni, és egye fene, rááldozom a karácsonyomat is arra, hogy szebb lesz a kilátás, és a lakásunk értéke is nő egy picit...Istenuccse, feláldozom...
  Azért köszi a jókívánságokat!:)

  Tisztelettel!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálypénz: a szülő fizeti, a suli nem szedi

Nem az iskolák szedik az osztálypénzt – a szülők beszélik meg, mire, mennyit és milyen formában fizetnek. Tovább olvasom