Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Véradás: fürdőbelépő jár, vizsgálat nem

Szeged - Három fürdő ad ingyenbelépőt a véradóknak, a Hungerit 20 ezer virslijegyet ajánlott föl – az egészségpolitika viszont mintha az utóbbi évtizedben egyre kevesebbre taksálná az önzetlen emberi segítséget. A vér ingyenes nagylaborvizsgálatát mint viszontszívességet már nem engedi elvégeztetni „a jogszabályi környezet".
László István 1968 óta 76-szor adott vért. – A kőolaj-feldolgozó vállalatnál dolgoztam, egy kollégám édesanyját műtötték, és az egész brigád elment segíteni, velük együtt én is, így kezdődött – mondja a 66 éves szegedi férfi. Abban az időben, és még vagy húsz évig a véradásnak minden munkahelyen megadták a módját. Voltak közös ebédek a jubileumok alkalmából, és aki jelentkezett, aznap hazamehetett. István többnyire nem élt a lehetőséggel. A véradóállomáson adtak virslit, sört, aztán Pick szalámit, szendvicset. – És ha kérte az illető, a levett vért megnézték, laborvizsgálatot végeztek, ami hasznos annak, aki szereti tudni, milyen az egészségi állapota.

Nem járt keleti országokban

István a legutóbbi véradás után kérte, készítsék el a „nagylabort" a vér alapján. Meglepődött, amikor kiderült, hogy erre már nincs lehetőség. Nem értette, hiszen úgyis megvizsgálják, amit levesznek, mielőtt fölhasználják, hiszen nem kötelesek elhinni a kérdőívre adott válaszait, hogy nem járt keleti országokban, nem feküdt össze idegen nővel. Nem gondolta volna, hogy egyszer fölvetődik a kérdés a jogalkotókban: megéri-e egy nagylaborvizsgálat árát a levett vér, amit önzetlenül ad valaki?

Változó jogszabályok

A vérellátás rendszere az ezredforduló óta változik Magyarországon, akkor jöttek létre az Országos Vérellátó Szolgálat regionális központjai, ilyen a szegedi is. Szekeres Veronika régióigazgatótól tudjuk, hogy öt éve nincs lehetőségük – az új jogszabályi környezet miatt – az említett laborvizsgálat elvégzésére. Egyrészt nem tudják elszámolni, másrészt arra sincs joguk, amire korábban volt, hogy továbbutalják a laborhoz a feladatot. A szolgálatnál is érzik, hogy ez nem jó, és minden lehetséges fórumon szóba hozzák. A régióigazgató a tárgyilagosság kedvéért hozzáteszi: a nagylaborvizsgálathoz szükséges vérvételhez éhgyomorra hívják a beteget, a donor esetében viszont nem annyira jó, ha nem evett. Mindenkinek a vérét kötelező vizsgálni a fertőző májgyulladás B és C típusa, a HIV-fertőzés és a szifilisz kiszűrése céljából, az általános laborvizsgálat pedig más betegségek felismerésére alkalmas: ilyen a magas vércukor- és koleszterinszint, a rossz vese- vagy májműködés.

Virsli helyett virslijegy

A véradók minden elismerést megérdemelnek – szögezi le Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének elnöke. Az ő szervezőmunkájuk nemcsak egyeztetéssel jár, hanem lényegében szponzorkereséssel is. Nem reménytelen feladat, mert ahogyan Csongrád megye sokáig Európában is élen járt, és még mindig jól áll, ami a véradók arányát illeti, jó néhány cég, önkormányzat a régi hozzáállást megőrizve viszonozza az önzetlen segítséget. Korábban sört, virslit is kaptak a donorok, de ezt – a változó jogszabályi környezet, konkrétan az új népegészségügyi előírások miatt – muszáj volt mással helyettesíteni. Virsli helyett Szentes és Szeged térségében virslijegyet kapnak – a Hungerit 20 ezret ajánlott föl –, szintén Szentesen fürdőbelépő jár, Algyőn is. A Pick szalámit ad a véradóinak, másutt még létezik pénzjutalom. A mórahalmi fürdőbe szóló belépő viszont az egész megye területén adható azoknak, akik ily módon segítenek. A legújabb kezdeményezés, amelyről Sasvári Krisztina beszámolt, a makói kórházé: az ottani véradók jogosultságot szereznek arra, hogy a járóbeteg-rendelőben nem kell kivárniuk a várólistát. Így támogatja önzetlen segítőit – és végső soron saját magát – az egészségügy.


Hozzon magával még egy embert

Alkalmanként 20 eurót kapnak levett vérplazmájukért Bécsben a magyarok, a szervezők autóbusszal viszik őket, hetente kétszer. Akad, aki havonta 120–140 eurót keres, több mint 30 ezer forintot. Az ausztriai vérturizmusra tavaly ősszel csodálkozott rá a magyar sajtó: pénzzavaruk miatt, vagy mellékes jövedelem reményében vállalkoznak az útra ezek az emberek. Aki közülük hoz magával még valakit, a harmadik alkalom után 30 eurós fejpénzt kap a beszervezésért. Az üzlet illegális, és nyilván nagyon megéri valakinek. A nyugat-magyarországi megyékből sokan már a bevásárlást kötik össze Ausztriában a véradással, és a jelenség a Vöröskereszt megyei szervezetei szerint veszélyezteti a hazai ellátást, erre valahogyan reagálni kellene.

Olvasóink írták

 • 4. Túrórudi 2011. április 16. 10:31
  „Egyetértek szgd-i hozzászólásával. Annyit még hozzáteszek, hogy engem nem is az motivál, hogy kapjak vmit a véradásért. Annyi pénzem nincs, hogy adakozhassak, így ezt a megoldást választottam.
  Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, milyen kellemes tapasztalataim vannak a szegedi véradó állomással kapcsolatban. Profin szúrnak, kedvesek, mosolygósak, odafigyelnek az emberre, le a kalappal előttük!”
 • 3. szgd-i 2011. április 15. 14:18
  „Rendszeresen járok véradásra és azt tapasztaltam, hogy amíg adtak helyi érzéstelenítést, mintha többen lettek volna. A véradó állomáson ezt az érzésemet megerősítették, és elmondták, hogy ezt az érzéstelenítést csak itt alkalmazták, sok ember így be merte vállalni a véradást, olyanok akik félnek a tűszúrás fájdalmától. Sajnos ennek alkalmazását letiltották, pedig az érzéstelenítő költsége szinte elenyésző.
  Mindennek ellenére azt a kis fájdalmat el lehet viselni.
  Azt meg nem szeretném hogy pénzt adjanak a vérért, inkább hasonló belépőkkel kellene csalogatni az embereket.”
 • 2. sultane 2011. április 15. 12:11
  „A mórahalmi fürdőjegy felhasználását idéntől korlátozták. Eddig csak vasárnap nem lehetett a véradójeggyel bemenni. Jó volt, mert el tudtunk menni pihenni szombaton a véradásért kapott jegyből. Most már csak hétköznap engednek be vele. Nem hiszem, hogy ezért szabadnapot venne ki bárki is. Lehet, hogy ez volt a cél...
  Ha igen, akkor a főállásban dolgozók köszönik a felhasználhatatlan "ajándékot".”
 • 1. állatbarát2 2011. április 15. 09:59
  „Számomra a makói kórház felajánlása a legszimpatikusabb.
  Igen is, aki vért ad, és ezzel másokon segít, meg is érdemli ezt az előnyt.
  Gratula az ötletért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi szirom-erdő

Szeged - Egy városszéli magánház előtt kapta el fotós kolléganőnk a pillanatot: idős házaspár ápolja… Tovább olvasom