Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Vérért sör és vattacukor

Szeged - Visszatértek a régi szép idők – ha csak egyetlen napra is – a véradók számára: klasszikus uzsonnacsomaggal köszönték meg nekik, hogy vért adtak.
A II. Retro véradást a megyeházán tartották kedd délután, a véradók világnapján, ahol már délután 2-kor, kezdéskor hosszú sorokban kígyóztak a segíteni vágyók. Nagy szükség is volt erre az aktivitásra, hiszen nyáron, amikor az egyetemisták hazautaznak és mindenki más is nyaral, jóval nehezebb elérni a véradókat. A régióban egyébként jelenleg nincs vérhiány, ám a következő időszak – ahogyan az országban mindenhol – itt is kritikus lesz.

A véradók már jó ideje 500 forintos étkezési jegyet kapnak a régi, klasszikus élelmiszercsomag helyett. Kedden azonban ismét a jól bevált – és egyébként nagyon kedvelt – finomságokkal köszönték meg a segítséget mindenkinek: szalámival, zsemlével, sörrel és szörppel. Sőt: még lufit és vattacukrot is kapott, aki kért. A kezdeményezés osztatlan sikert aratott.

Nyáron nagyobb szükség van a véradók aktivitására. Fotó: Schmidt Andrea
Nyáron nagyobb szükség van a véradók aktivitására.
Fotó: Schmidt Andrea

Ahogy mondani szokás: három emberen segít mindenki, aki vért ad. A levett közel fél liter vért ugyanis háromféle készítményhez használják fel: vörösvértestet, trombocitát és plazmát állítanak elő belőle. A mintákat a fővárosban vizsgálják be különféle betegségekre, és ha mindent rendben találnak, a most levett vérkészletet 24-48 órán belül már hasznosítani is tudják.

Olvasóink írták

 • 7. Enethy 2011. június 16. 11:58
  „Erről volt valahol cikk?El mentem volna.Épp a napokban néztem a honlapjukon,de ott sem olvastam róla.Na mindegy majd bejelentkezem.”
 • 6. mango1 2011. június 16. 10:15
  „minden tiszteletem a véradóké”
 • 5. kontrapista 2011. június 16. 09:57
  „A rendszeres véradónak is sok előnye származik a nemes cselekedetéből, mivel több lappangó betegséget megelőzhet a véradást megelőző orvosi vizsgálat által. Esetemben is ilyen dolog történt, de most 4 év után újra adhattam vért, ami másnak szükséges, nekem pedig egészséget jelent. Ajánlom mindenkinek, az utánna következő szendvics és rumostea csak a jó hangulatot szolgálja.”
 • 4. yadewka 2011. június 16. 08:10
  „Szentesen a Legrand véradásnál mindig van üdítő és pogácsa.Aki akarja az kivehet 4 órát amit kifizetnek.Sör persze nincs mert mégis munkahelyi a véradás.Ezen kívül még megkapja mindenki az ajándék strandbelépőket és az étkezési utalványt. Ami persze összességében nem sok a segítségért,de így tudják kicsit kifejezni mennyire sokat segít aki vért ad. Emellett mindig jó hangulatú a véradás ,és bármennyire fáradtak már estefelé a vérközpont dolgozói nagyon kedvesek és türelmesek.Bár ha a vérközpontban adok vért akkor is ezt tapasztalom.”
 • 3. PipiczGabor 2011. június 15. 14:35
  „Embereken segiteni mindig dicseretes es szep dolog.Sajnalatos, hogy a valsag es a szegenyseg mindenre kihat.Valoban jo dolog volt annak idejen a veradoban elfogyasztani a szendvicseket megenni a napolyit es meginni ra a sort vagy az uditot.Mar erre sincs ember, aki ezeket kiadja mert sporolas van.”
 • 2. dublini 2011. június 15. 12:45
  „Voltam jopárszor vért adni. Mindig kaptam 1 hiánypótló sört, amit aztán még néhány követte (első az egészség alapon). Sörözés után volt nagy maglepetés, amikor fele annyitól rúgtam be csúnyán, mint amenyitől szoktam.... :) :)”
 • 1. L0GARITMUS 2011. június 15. 12:30
  „kell a vér a i-i harcosoknak :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó befektetés a sárga lapocska

2008 óta folyamatosan drágul az arany, ezért egyre többen vásárolják az úgynevezett tömbaranyat. A kicsi tömbök jól tartják az árukat Tovább olvasom