Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Veszélyben a liget platánsora?

Szeged - Egész fasorok kivágását olvassa ki abból a rendelettervezetből az LMP-s politikus, ami a helyi védelmet élvező közterekről szól. A főépítész szerint életszerűvé teszik a szabályzatot, amit – többek között – ma tárgyal a közgyűlés.
Veszélyben érzi a helyi védettséget élvező területeket, fasorokat – például az újszegedi liget fősétányán, a Fő fasorban, a Gogol és a Hajnóczy utcában – Szentistványi István. Az LPM önkormányzati képviselője Margóczi Katalin ökológus szakértővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatót. Félelmük a mai közgyűlés elé kerülő rendelettervezettel kapcsolatban, hogy szerintük az önkormányzat nem veszi figyelembe a civil szervezetek és szakértők véleményét. Ők kritizálják a változtatást, miszerint egyes fák helyett egész fasorokat lehetne kicserélni. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy az újszegedi ligetben engedély nélkül lehet növényvédő- és irtószereket alkalmazni, amelyek károsak lehetnek a rovarokra, madarakra. A városüzemeltetési és a környezetvédelmi bizottság – utóbbi Szentistványi elnökletével – emiatt nem tartja alkalmasnak a tervezetet arra, hogy a mai közgyűlés napirendjére vegye. Ehelyett újabb egyeztetést javasolnak.

– Egyáltalán nincs szó tarvágásról. Most van a város zöldterületeinek tízévente kötelező felülvizsgálata. Azért készül a szabályozás módosítása, hogy az életszerű legyen – magyarázta a tervezet előterjesztője, Sz. Fehér Éva főépítész. – Az áll benne, hogy törekedni kell a helyi védelmet élvező fasorok folyamatos fenntartására; felújításukkor minden döntést szakértői vizsgálat előz meg. A módosítás lényege, hogy a szabály ne legyen kizárólagos, hiszen létezik olyan szempont, ami szerint előnyösebb egy elöregedett fasor egységes felújítása. Példa rá a Gutenberg utcai japán akácfasor, ahol hiába terveztük a fák egyenkénti cseréjét. A felújításkor nem lehetett megtartani a fasort, mert balesetveszélyessé vált.

Fotó: Schmidt Andrea
Veszélyben érzi a helyi védettséget élvező területeket, fasorokat Szentistványi István LMP-s képviselő
 
Fotó: Schmidt Andrea

A rendeletmódosítást a főépítész szerint alaposan előkészítették. Táj- és kertépítész cég végzett értékvizsgálatot minden fára, területre. Ez alapján született kezelési terv, amit az érintett szakhatóságok, közműcégek és civilek bevonásával tárgyaltak meg. A konkrét javaslatokat nem, de azok általános lényegét beépítették a tervezetbe. Ezért egy utcát, közteret sem neveztek meg. Konkrét fasorokat az értékvizsgálat tartalmaz, ami hosszú távú javaslatot is ad. Leírja, hogy az életképesség határáig fenn kell tartani ezeket a fasorokat, miközben fokozottan ellenőrizni kell őket. Ha pedig szükségessé válik a fák kivágása, javasolják egyszerre cserélni a fasort. A ligetben használt vegyszerekkel kapcsolatban a főépítész elmondta: két éve írja elő rendelet, hogy csak a növények védelmében alkalmazott szerek használhatók külön engedély nélkül. A módosítás a kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgán könnyít, hogy nem kell mindenegyes növényvédelmi kezeléshez külön engedélyt kérnie.

Ma közgyűlés

A Városháza dísztermében ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen – egyebek mellett – szó lesz Szeged Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének módosításáról, az M43 autópálya várost elkerülő szakasza úthasználatidíj-mentességével kapcsolatos felterjesztésről, a következő tanév előkészítéséről.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Kotogán_Róbert 2011. május 31. 04:55
  „Bánki!
  Köszönöm! Most már látom, hogy ön NEM ismeri a dokumentumokat, és azt sem, hogy mi a konkrét probléma a rendelettel. Az LMP-től és bármilyen párttól távoli és független civilként részt veszek ezekben az ügyekben, és látom, hogy ön NEM a szegedi helyzetről ír. Tehát ajánlom, hogy tájékozódjon mielőtt komolynak szánt kommenteket ír egy cikkhez.”
 • 67. dodó 2011. május 30. 21:34
  „Igen fontosak a platánok. Sajnos, az utóbbi pár tíz évben nagyon sokat felelőtlenül kivágtak, más fajtával pótoltak.
  De muszáj megkérdeznem: a DM az LMP hivatalos (párt)lapja, talán a DM az LMP hitbizománya, esetleg a hírszerkesztő és a tulajdonos LMP-s vagy csak megfizeti őket ezért ez a a megyében talán egy tucattal, országosan talán hétszáz(?) fővel rendelkező, de nagyon megmondó-mindent jobban tudó pártutánzat?”
 • 66. bánki 2011. május 29. 17:29
  „1”
 • 65. bánki 2011. május 29. 16:46
  „62. Kotogán_Róbert 2011.05.29. 11:27 Ezen szavakkal kezdődik a cikk -
  ,,Szeged - Egész fasorok kivágását olvassa ki abból a rendelettervezetből az LMP-s politikus"

  Ha esetleg vennék a bátorságot és utánanéznének Szegeden még egy darab fa kivágása is tortúra, nem hogy fasoroké.
  Csak arra a tényre hívtam fel a figyelmet, hogy hazánkban egy ultraliberális párt, amely a ,,szakmaiság" álarca mögé bújva játszotta a nem létező eszét.

  Ezen LMP-s szakértelem helyet javaslom az Erdészeti Szakközépiskola favágó képzésének tananyagát olvasni. Rajta van a neten.

  Ennyi semmi más !”
 • 64. Kotogán_Róbert 2011. május 29. 11:59
  „"legtöbben úgy nyilatkoznak" ... pontosabban kell fogalmazzak.... a leírtak ennek ellenére sokan értik a problémát, viszont sok olyan hozzászólás is van, amelyből érződik, hogy a félremagyarázás hibájába esnek.”
 • 63. Kotogán_Róbert 2011. május 29. 11:35
  „Olvasva a további hozzászólásokat sajnos jellemző, hogy a legtöbben úgy nyilatkoznak, hogy nem olvassák el figyelmesen a cikket (ami csak a felszínét tudja mutatni a több oldalról benyújtott kifogásoknak), nem ismerik a kifogásolt rendeletet és kezelési tervet, vagy egyáltalán nincs kompetenciájuk a problémához. Ezek nélkül viszont elég nehéz objektíven és felelősen véleményt alkotni bármiről is, és a következménye törvényszerűen a félre magyarázás!”
 • 62. Kotogán_Róbert 2011. május 29. 11:27
  „Tisztelt Bánki!
  Kérem, segítsen, hogy hozzászólása hogyan kapcsolódik a cikkben felvetett kérdéskörhöz? Miben írja azt felül? Miben tesz hozzá? Miben járul hozzá a dilemma eldöntéséhez, az előterjesztéssel, kezelési tervvel kapcsolatos kifogásokhoz? Figyelmesen olvasva hozzászólását erre nem kaptam választ.”
 • 61. bánki 2011. május 29. 09:58
  „Tessék felvenni a kapcsolatot a szegedi Dr Pósfai György professzorral a fák ,,dendrománia" kutatásának elismert szakemberével.

  Az LMP-s szakértő esetleg szúrópróbaszerűen mérjen Pressler féle mintavevő eszközzel, avagy lézeres ,,dendrométerrel".

  Ellenkező esetbe Murphy törvényei a mérvadóak: fordulj szakemberhez!”
 • 60. bánki 2011. május 29. 07:40
  „LMP- Gittegylet - Richard Field MOSZAD finanszírozással !

  Kb. Ennyire komoly párt.

  Nem mellesleg a Geodézia 1980 körül elkészítette a Liget teljes faállományának felmérését és dokumentálását. A jelenlegi Önkormányzat rendelkezik a város teljes zöld leltárával.

  Esetleg ha az LMP-nek lenne valóban ,,szakembere" , ismerné az érvényben lévő Rendezési tervet. Mellesleg a netről letölthető.
  Szóval a helyi építési rendelet részletesen szabályozza a zöldterületek, - beleértve a föld feletti vegetáció bokrok, fák és élővilág - használatát.
  Például fa kivágás esetén gondoskodni kell a pótlásról. Abban az esetben ha magán vagy üzleti érdeket szolgál a fa kivágása horribilis megváltási összeget kell fizetnie a beruházónak. Kerestem a neten, de nem voltam elég kitartó, de valami képletek alapján 8-16 szoros szorzókra emlékszem a témában. ( megtalálom, közzéteszem)

  Összefoglalva: matematikailag két lehetőség van. Egy az LMP elől, hátul doktor szakértője nem annyira profi szakértő. ( próbálok finoman fogalmazni) Referencia listája alapján ez kizárt!

  Második lehetőség : egy szűk ,,megélhetési politikus", érdekcsoport sajtó nyilvánosságot kíván szerezni.”
 • 59. Bendegúz007 2011. május 28. 15:29
  „Védjünk városunk értékeit,mind növények,és épületekben.
  Épp tegnap láttam hogy a Boldog asszony sgt,és a Bokor u sarkán lévő gyönyörű eklektikus polgári házat bontják,óriási ház,és gyönyörű.
  Észveszejtő hogy az önkormányzat nem képes véget vetni ennek a városörökség pusztításnak.
  Ha építenek pl..társas házat helyébe akkor hasonló stílusban kellene megcsinálni a külső homlokzatot,csak így engedném én.”
 • 58. 2kedő 2011. május 28. 12:40
  „Eddig csak a "füvet" védték!”
 • 57. Mike3 2011. május 28. 07:56
  „55: Tudják, hogy nem érdekli őket. Azok a kis fák csak a "kivágott fák helyett 5x annyit ültetünk" politika miatt kerülnek oda. Az, hogy a kis fával törődni kell,hogy megmaradjon, már nem érdekli őket.”
 • 56. laci. 2011. május 27. 23:43
  „Mondjuk lehet nem a platánsort kéne piszkálni a ligetben, hanem a bokros cserjékben önmagukat és társaikat kielégítő "meleg" emberekkel kéne törődni, hogy az ember ne csak a főutcán tudjon mondjuk futni (MIVEL IGEN, A PFLASZTEREN VALÓ FUTÁS TÖNRE TESZI A TÉRDEKET), hanem be lehessen merészkedni a földutakra is.”
 • 55. Stormangel19 2011. május 27. 20:38
  „Meg kell óvni zöld területeinket, nem kell a fákat ész nélkül kivágni. Én minden évben több ezerszer sétálok a Ligetben, és nagyon szeretem, mert szép és tiszta a levegője, és megnyugtat. Szépek a platánfák, és még szebbek lesznek, ha nem vágják ki őket. Más városban, zöld területeket illetően (pl. Miskolcon), kriminális a helyzet. Néhány helyre Szegeden olyan fákat ültetnek, amelyek elve kipusztulásra vannak ítélve, és kicsik is. Talán öntözni kellene őket, vagy nem tudják azt hogyan kell?!”
 • 54. Nórikám 2011. május 27. 19:04
  „Majd nem a liget mellett nőttem fel, és imádom a platán sort! Remélhetőleg nem vágják ki, legalább is nem ésszerűtlenül. Sajnos az elültetett fákra nem gondolnak, és bizony rövid idő alatt tönkre mennek. Legutóbb a Napfényparkban láttam tönkrement kis fákat. Néha talán öntözni kellene? Egyébként meg a gyönyörű ligetet eléggé elhanyagolja a város, Szerintem jobban ki lehetne használni! Gyermekkoromban rengetegen jártak a ligetbe, legalább úgy mint a korzóra!”
 • 53. queenmargareth 2011. május 27. 17:15
  „jav. nemes célra”
 • 52. queenmargareth 2011. május 27. 17:15
  „"szerintetek hogy emberéletet ér egy platánfa?"
  egy platánfát feláldoznék neme célra......gyarló az ember és már a vadkanokban sem bízhatunk”
 • 51. oreg47 2011. május 27. 17:09
  „Igen. Az ember csodálja a vele együtt növő csodaszép fákat. Imádja, félti és egyben sajnálja is őket. De sajnos az övék is lejár egyszer. Tudom, mi már szépnek kaptuk őket, csakhát felettük is eljár az idő, és mire megint olyan szépek lesznek, ahogy mi kaptuk őket, addigra már mi nem leszünk ...”
 • 50. Wacky 2011. május 27. 16:56
  „49. lidocain 2011.05.27. 16:11

  Te meg szépen tanulmányozd át a jelenlegi felállást (pártfüggetlenül), hogy ki merre van és ki mit csinál, mielőtt ekkora b@romságokat mondasz!!”
 • 49. lidocain 2011. május 27. 16:11
  „az összes feleslegesen kivágott fa szelleme kisértsen ennél az elmebeteg bodkánál minden éjjel!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dózsa Gábor: Az SZKT példamutatóan gazdálkodott az elmúlt nyolc évben

"Gyimesi László sajtóközleménye valótlan állításokat tartalmaz, és azokat határozottan visszautasítom" – áll Dózsa Gábor szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Tovább olvasom