Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vészhelyzet a kórházakban

Csongrád megye - 18, 134, 220 millió forint három önkormányzati fenntartású kórházunk, több milliárd az egyetemi klinikák adósságállománya. A deszki tüdőkórháznak nincs kifizetetlen számlája. Letelt a határidő, ismét jelentették a szaktárcának a kórházak, mekkora adóssághalommal kínlódva tartják fenn az egészségügyi ellátást.
– Valós és hű képet adtunk a szaktárca kérdőívére válaszolva, ahogy korábban is minden negyedéves adatszolgáltatáskor – jelentette ki Szigetiné Koszár Anna, a szentesi kórház gazdasági igazgatója.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) állította: a betegekkel foglalkozó intézmények korábban használhatatlan adatsorokat szolgáltattak, vagy egyáltalán nem reagáltak. A civilszervezet és a szaktárca közösen összeállított kérdéssorára az ország 173 intézménye közül most csak 2 nem válaszolt augusztus elejéig. Az EGVE elnöke, Ari Lajos kérésünkre egyelőre nem tudott összegzést adni. Arra hivatkozott, hogy egyeztetik és pontosítják az adatokat.

A deszki kórház kivételes helyzetben van: nincs kifizetetlen számlája. Archív fotó: Karnok Csaba
A deszki kórház kivételes helyzetben van: nincs kifizetetlen számlája.
Archív fotó: Karnok Csaba

– A teljesítményvolumen-korlát rendszerét 2009 végén állították vissza, nálunk 2006-ról 2010-re 25 százalékkal csökkentette az OEP az ellátható páciensek és beavatkozások számát, miközben a valós betegforgalom nem mérséklődött. Saját költségeinket a lehetséges legnagyobb mértékben csökkentjük például a beszállítói szerződések újratárgyalásával, illetve a bevételeinket növeljük – többek között a kórházi patika forgalmának élénkítésével –, mégis legalább egyhavi finanszírozás hiányzik az egészségügyi rendszerből – villantott fel összefüggéseket Szigetiné Koszár Anna. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház gazdasági vezetője hozzátette: a 220 milliós kifizetetlen, lejárt határidejű szállítói számla mellett a fenntartó megyei önkormányzattól hitelbe kapott 322 millió forint is növeli adósságaikat.

Deszk kivétel

– Nincs adósságunk, a beszállítók számláit folyamatosan és határidőre rendezzük – közli Bálint Beatrix. A deszki tüdőkórház igazgatója kivételes helyzetüket azzal magyarázza, hogy – folyamatosan csökkenő bevételeik ellenére – a munkahelyi csapat minden tagja figyelembe veszi munkájában a menedzsment gazdálkodási szempontjait.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház határidőn túli, lejárt beszállítói számlatartozása 133 millió 526 ezer forint volt június 30-án – tudtuk meg Kovács Lászlótól. Az orvos igazgató kérdésünkre válaszolva hozzátette: az előző évhez képest is csökkent az adósságállományuk, ami a rendkívül szigorú intézkedéseknek és a feszes, a fenntartó vásárhelyi önkormányzattal folyamatosan egyeztetett hatékony gazdálkodás eredménye. Az alulfinanszírozott egészségügy gondjainak megoldásához állami beavatkozást lát szükségesnek. Így véli Dehelán Aurélia, a makói kórház és rendelőintézet orvos igazgatója is. Elárulta: a 30–60 napon belüli, kifizetetlen számlák összege 18 millió forint, míg a fenntartó megyei önkormányzattól 2002-től hitelbe kapott támogatás 330 millió. Adósságuk és annak legyűrésére tett lépéseik nagyságát érzékelteti, hogy 4,9 milliárd forintos éves költségvetésükben csak 1,4 milliárd forint származik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nyújtotta finanszírozásból.

– Óriási erőfeszítéseink ellenére folyamatosan nő, már több milliárd az adósságállományunk! – mondja Pávics László professzor. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának megbízott elnökhelyettese hangsúlyozza: az intézményi tartalékokat felemésztve, belső átszervezésekkel és egyéb takarékossági módszerekkel igyekeznek fenntartani az egészségügyi ellátást a klinikákon. Az intézményi belső összefogásnak, a beszállítók toleranciájának hála nem omlik össze a rendszer, de a helyzet rendezésére elengedhetetlen a sürgős tőkeinjekció.

Olvasóink írták

 • 12. zolcsi44 2010. augusztus 11. 19:07
  „Sokszor olyan érzése támad a közönséges halandonak, hogy az "ÁLLAM" szándékosan röviditi a korházak cselekvő képességét. Köztudott, hogy Orbániában Viktoriánus nem kedveli a "NYUGEREKET". Lehet, hogy ez is hozzá járul az ellátások szinvonal csökkenéséhez!!! Sok pénzt fog megtakaritani, amit a köbányákra, tokaj himvesszejének hegyezésére fordithat.
  Lelke rejta. A MAGYAROK ISTENE ŐT UGY SEGÉLJE!!!”
 • 11. bespin 2010. augusztus 10. 22:32
  „A makói kórház hogy áll?
  Az a kis csapat egy szegedi intézményt már elintézett.
  Valami I. és II. kórház volt a neve, asszem.”
 • 10. macusnéni 2010. augusztus 10. 06:09
  „Régen az átkosban,aki másnak balesetet okozott,s kórházi kezelésre szorult,a kórház bekaszirozta azon a költségét,aki okozta a bajt.Vagy próbálta behajtani.Most hogy is állu nk ezekkel??????Mindjárt lenne több pénz az ellátásokra.”
 • 9. Herli 2010. augusztus 09. 21:10
  „spórolás sajnos az ellátásban is van”
 • 8. történész 2010. augusztus 09. 17:30
  „Hogy hogy ?? Hát a fidesz ezt sem oldotta még meg ? Qrvára mondták az eltelt 8 évben,hogy ők oszt azonnal megoldják.

  Érdekes az igéreteik úgy szólnak,hogy 2012, 2015 stb ezt meg azt a szuper intézkedést vezetik be.

  pl:::Soltész Miklós a Duna Televízió reggeli háttérműsorában elmondta: reális és tartható döntés, hogy 2012-től kaphatják ismét három évig a GYES-t a kismamák. A szociális államtitkár kiszámítható családpolitikát szeretne.

  Nincs jelentősége mert ez nem a magyarokat érinti majd jelentősen..”
 • 7. LukSzusz 2010. augusztus 09. 16:23
  „A rektoroknak persze kötelező a havi 3-4 millióas fizetés + ugyan annyi jutipénz,a hívatal meg nyakig a szarban.Ez a Magyarvalóság.”
 • 6. sved 2010. augusztus 09. 16:18
  „Mar csak a mazochistak meg a kalandvagyo orvosok vannak otthon.”
 • 5. Yacika 2010. augusztus 09. 16:01
  „A hálapénzt,ezentúl ne az orvos zsebébe(előre), hanem az intézmény pénztárába kérjük befizetni.
  Vagy egyszerűen csak dobjuk ki az ablakon.
  Mindegy.”
 • 4. Ferrer 2010. augusztus 09. 15:34
  „Jobbik kell ide.”
 • 3. TUTI 2010. augusztus 09. 14:28
  „Azon kell csodálkozni, hogy az orvosok meg itthon vannak!
  Ha kicsit odébb utaznak dolgozni, min. 10-szeres fizujuk van!

  HAJRA MAGYAROK!”
 • 2. nemecsekerno_007 2010. augusztus 09. 13:55
  „Ha olyanokat is ellátnak aki nem fizet TB-t, akkor nincs min csodálkozni.

  :)”
 • 1. TUTI 2010. augusztus 09. 13:36
  „HAJRA MAGYAROK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikos jelöltek Szegeden

Szeged - Lemondásra kötelezi a Jobbik azon képviselőjét, aki az október 3-án tartott önkormányzati… Tovább olvasom