Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Világcsúcs Szecsődi Ferenc 13 Hubay-CD-je

Szeged - Megjelent Szecsődi Ferenc hegedűművész Hubay-sorozatának utolsó CD-je. Az SZTE Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzora világcsúcsot állított be: egyetlen hangszeres muzsikus sem készített még egy szerző műveiből 13 lemezt.
A Hungaroton Classic egyedülálló vállalkozásba kezdett 1996-ban, amikor a szegedi hegedűművésszel, Szecsődi Ferenccel és Kassai István zongoristával elindította az elfeledett virtuóz és komponista, Hubay Jenő összes hegedű-zongoraművének lemezkiadását. A 13 CD-ből álló sorozatot 2008-ra, Hubay születésének 150. évfordulójára szerették volna befejezni. A hangfelvételek elkészültek, de a 12. lemez csak tavasszal, a 13. pedig karácsony előtt jelenhetett meg. Szecsődi az immár teljes sorozattal világcsúcstartóvá vált: ennyi lemezt ugyanannak a szerzőnek a műveiből még soha, egyetlen hangszeres előadóművész sem készített.

– A CD-k azért is különlegesek, mert világpremierként láttak napvilágot. Az összes próba, hangfelvétel és utómunkálat Budapesten zajlott, kiszámoltam: Szegedről több mint százezer kilométert utaztam az elmúlt 14 évben a lemezsorozat miatt. Hubayt direkt elfeledtették, sokáig nem volt szabad beszélni róla, nem lehetett játszani a műveit. Óriási munka visszahozni őt a köztudatba – hangsúlyozza Szecsődi Ferenc, akinek hegedűjátékáról lemezei kapcsán német, francia és amerikai zenekritikusok szuperlatívuszokban írnak, egyenesen „a magyar Paganiniként" emlegetik.

Szecsődi Ferenc hegedűművész a Hubay-sorozat utolsó lemezével és a Somodi-borokkal. Fotó: Frank Yvette
Szecsődi Ferenc hegedűművész a Hubay-sorozat utolsó
lemezével és a Somodi-borokkal. Fotó: Frank Yvette

– A világhírű Hubay-hegedűiskola címmel világszerte tartok előadásokat: nemcsak a módszerét mesélem el, hanem a műveit is játszom. Ezek nyomán sokszor kapok koncertmeghívókat, amelyekből azt látom: egyre több fiatal hegedűs tűz műsorára Hubay-darabokat – mondja a márciusban érdemes művész címmel kitüntetett szegedi virtuóz. – A Hubay Jenő Társaság elnökeként szeretnék még többet tenni az életmű megismertetéséért. A lemezsorozatot életem főművének tekintem, ha csak ezért éltem volna, már érdemes volt. A budai Victoria Hotelben megnyílt a restaurált Hubay Jenő Szalon, ahol koncerteket is rendezünk. Hubay és növendékei példája lebeg a szemem előtt: ők hetven fölött is nagyszerűen hegedültek. Igyekszem vigyázni magamra, hogy én is minél tovább megőrizhessem a frissességemet.

Hátrányok – előnyök

– Óriási hátrányban vagyunk más országokhoz képest abban a tekintetben: a média hogyan számol be egy kimagasló értékű művészi teljesítményről. Szeged számára is dicsőség lehet, ha egy muzsikusáról a világ legrangosabb komolyzenei lapjai közölnek elismerő kritikát. Magyarországon jelenleg én vagyok az egyetlen olyan vidéken élő hangszeres előadóművész, akit világszerte jegyeznek – állítja Szecsődi Ferenc, aki januárban a kortárs zenei Mini-Fesztiválon lép fel a Művészetek Palotájában. Szőllősy András szólószonátáját játssza, ami annyira nehéz, hogy egyetlen kollégája sem vállalta a megszólaltatását.

A Magyar Zongorás Trió tagjaként egyre több a kamarazenei feladatom. Hangversenyeimen sokszor nemcsak hegedülök, hanem mesélek is a művekről, gyakran borkóstolóval, kiállítással is összekötöm a koncertjeimet. Legutóbb Véber Noémi festőművésszel volt közös estünk Hegedűvarázs címmel. Régi barátom, Somodi Sándor két ásotthalmi csúcsborából Hubay Jenő és felesége, Cebrián Róza tiszteletére palackoztunk néhány üveggel. Úgy érzem, ma már nem elég az, hogy kiáll a muzsikus a pódiumra, jól eljátssza a műveket, és tapsol a közönség. Mindig kell valami pluszt is adni.

Gramofon az új lemezről

A Gramofon kritikusa így értékelte a Hubay-CD-sorozat utolsó darabját: „A nagy vállalkozás kétszeresen is sikert könyvelhet el: a nem korszakos, még csak nem is igazán változatos megformálású darabok mindig élvezetesek, és ilyen az előadás is. Kassai felkészült, biztos kísérő, Szecsődi pedig – ideje volna felismerni – nagy hegedűs; fényes és telt hang, mindig jól megformált, határozottan felépített játék. Inkább megfontoltan, nyugodtan játszik, de sosem egyhangúan. Míg megtartja a formát, megragadja a karaktert. Ez a lemez két csárdajelenetet, egy Lisztre visszatekintő Magyar rapszódiát, egy hosszabb szólóhegedűs darabot is tartalmaz, és stílusosan az Adieu című darabbal ér véget."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvendéglőkben nem áll a bál

A hagyományos kisvendéglők szilveszterkor általában kora délutánig várják a vendégeket a megyében. Tovább olvasom