Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Vizezik és túlcukrozzák a forralt borokat

Szeged - A szegedi karácsonyi vásárokon kapható fehér forralt borokat ízlelgettük és osztályoztuk Pelle László borszakértő segítségével. Az 53 éves szakember szerint sok helyen vizezik és túlcukrozzák a meleg nedűt.
Nincs is jobb dolog annál, mint egy ködös, esős napon iszogatni egy jó pohár forralt bort a szegedi karácsonyi vásárokon. A nyolc helyszínen árult nedű osztályozására Pelle Lászlót, a Szegedi Borbarátok Társaságának tagját, borszakértőt, az egyetem borkóstoló szemináriumának előadóját hívtuk segítségül. Arra is megkértük az 53 éves szakembert, hogy 1-től 10-ig osztályozza a megkóstolt italokat. Körutunk a Széchenyi térrről vezetett a Dugonics téren keresztül a Dóm térre.

Széchenyi tér: a kesernyéstől az émelygősig

Az ízkorzót Péter Ferenc standjánál kezdtük a Széchenyi tér Takaréktár utca felőli részén. Megtudtuk, hogy az alkoholos ital Frittmann János olaszrizlingjéből készült, és húsz literben 1 kiló húsz deka cukor van. – Ennél rosszabbal ne találkozzunk ezen az estén. Kicsit édes, de a fahéj mellett érezni a bort is. 6-7 pontot adok rá – értékelte a kólával egyébként megegyező cukrozású forralt fehérbort Pelle László. Következő állomásunk Lehőcz József bódéja volt a Széchenyi tér közepén. Odafelé tartva képet kaptunk a szakértőtől a „szent négyességről" is: kevés cukor mellett fahéjnak, szegfűszegnek, citromnak vagy narancsnak kell a forralt borban lennie – hallottuk az egyáltalán nem bonyolult receptet. Igazi gyümölcsdarabot azonban csak a Dóm tér két standján – Katlan Tóninál és a Híd étterem bódéjában – fedeztünk fel italunkban. Lehőcz József borát melegebbnek éreztük az előzőnél, amit Pelle László azzal egészített ki, hogy igazán csak a fahéjat és a cukrot lehet érezni rajta. Nem is adott 3 pontnál többet rá. A domaszéki Renekor Bt. forralt bora a tér Kárász utca felőli részén félédes cuvée-ból készült, de azt már nem tudták megmondani, hogy kinek a borából.

Pelle László borszakértő kóstol és értékel: a legfinomabb szegedi forralt borra is csak hat-hét pontot tudott adni
Pelle László borszakértő kóstol és értékel: a legfinomabb szegedi forralt borra is csak hat-hét pontot tudott adni. Fotó: Segesvári Csaba

– Nem érzek benne annyi illatot, íze kesernyésebb a többinél. Ez nem lenne baj, ha nem tudnánk, hogy félédes cuvée az alap. Visszafogott a fűszerezése is, gondolom, ezen is spórolni akart a készítő – ízlelgette az italt a több mint három évtizede borkóstolással is foglalkozó férfi. Hogy 4 pontot adott a borra, az csak a hozzáadott kevesebb cukornak volt köszönhető. A vele szemben levő kaposmérői Szigeti Grill Kft. itala nyerte körutunkon a nap legédesebb forralt bora címet. – Émelygős, kicsit pacsulis. Erre szokták mondani, hogy nőies, csúszós. Kettes-hármasnál többet nem érdemel, csak a cukrot érezni rajta. Az utolsó két helyen ráadásul már nyújtást is éreztem. Az eladók felvizezték a nedűt – magyarázta Pelle László.

Vizes hangulatú Dugonics tér

A Dugonics téri Béke tanszék forralt bora azonban még ezeknél is vizesebb volt. Hiába szolgálták fel a Széchenyi térieknél elegánsabb nyakas pohárban, csak a beltartalmat értékelhettük. – Erősebb a szegfűszeg benne, az ital víztartalma úgy 20-30 százalék lehet. Mondhatni, a víz dominál benne a bor helyett. Emiatt 2-est adok rá – mondta a szakértő.

Gyümölcsös Dóm tér

A fővárosi Katlan Tóni Kft. a fogadalmi templom bejáratához legközelebb eső Dóm téri bódéjában kis narancsdarabbal együtt szolgálták fel italunkat. – A bort ebben sem érzem igazán, mégis a második legjobb eddig. A gyümölcs érződik a borban, 4-5 pontot ér – értékelt Pelle László, akivel kicsit feljebb már Pásztorné Csányi Erzsébet száraz zalagyöngyéből készült borát teszteltük. – Benne van a borjelleg, a zalagyöngye pedig tökéletesen megfelel alapanyagnak. Nem egy felső minőség, de nincs is túlhígítva. 5 pontot adok rá, mert a bor savasságát is érzem a számon – dicsérte az italt a szakember.

Karácsonyi bortúránkat a Híd étterem standjánál fejeztük be, közel az Aradi vértanúk teréhez: a mazsolával együtt tálalt meleg ital gyümölcsössége elnyerte tetszésünket, de a bort a szakértő itt is vizesnek találta. – Bármennyire is rossz a bor, ha azt nem vizezik, érezni kell a savakat benne. Csak a korrekt gyümölcsösség miatt tudok 3,5 pontot adni erre – magyarázta Pelle László, aki azt mondta, nagyjából ilyen minőségű forralt borokra számított a szegedi karácsonyi vásárokban.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Hibiszkusz 2008. december 10. 16:48
  „A mult héten kimentem a karácsonyi vásárba és ittam 2dlfehér" forralt bort",.hát bizony jó bőven fel volt hIgitva .Dehát igy nagyobb a haszon.Többet ott nem iszom és ennyi./140ft/dl-ért vesztegetik./Igen, egy jó szakértő valóban megállapitja a fajtajelleget, ha több a bor benne mint a viz.Jelen esetben , szerintem az utóbbiból volt több.......”
 • 20. Kasza 2008. december 09. 23:15
  „Nem kell megvenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 19. katcsi 2008. december 09. 19:51
  „szerintem is
  acukor drága”
 • 18. frakk 2008. december 09. 15:51
  „Szerintem nem cukrozzák túl, sőt hiányolom is belőlük a cukrot. éppen azt jegyeztem meg , hogy kihagyják a cukrot. A vizzel nem tom mi a helyzet, azt nehéz észrevenni, csak nem árt annyira :)”
 • 17. cselac 2008. december 09. 14:01
  „Nincs semmiféle borkóstoló szeminárium, meg oktató. Szegeden van egy borkultúra fejezetei nevű előadássorozat, most már lassan 10 éve, aminek szervezője, alkalomadtán előadója Pelle Laci, nagyon jól tudja, hogy hol áll a kultúra, hiszen ezen dolgozunk éve óta, szerencsére Szegeden látható sikerrel. Ráadásul a cikkben még a Társaság neve is hibásan szerepel.”
 • 16. allegro 2008. december 09. 13:52
  „Azért megjegyzem a borkóstoló szemináriumi oktatónak tudnia kellene hol áll a borfogyasztási kultúra nálunk, el kellett volna mondania - lehet, hogy el is mondta - ilyenkor is tanítani kellene a népet. De valóban ajánlott elolvasni legalábbis a cikket, mielőtt az megjelenik. Ezek után biztosan figyelemmel lesz ilyen nüansznyi árnyalatokra is. A bornak van környezete is, a fogyasztókat is értékelni kell. Lehet, hogy fejlődött most a szakma!”
 • 15. cselac 2008. december 09. 13:01
  „A cím újságírói fogás, mint ahogy a szerkesztetés is hozzátartozik a szakmához. Nem a szakember hibája, ha a forraltborban a bort keresi. Ismert és tapasztalt szakértőről van szó, a barmozás meg finoman szólva is beszédes a stílusról.”
 • 14. allegro 2008. december 09. 12:52
  „Mégegyszer elolvastam, miről szólt a cikk. A szakértő azt vizsgálta, mennyire érezhető a bor és fajtajellege a forraltborokban - egy jó szakértő erre tud felelni.
  De talán nem azt kellett volna főcímént kiemelni, hogy vizezik és cukrozzák, mert ez a forraltborhoz hozzátartozik. Az egyik kijelentés a túlcukrozás, mint vélemény helytálló lehet. Természetesen hozzátartozik, hogy a szakértő megjegyzi mit tapasztalt.
  De ha már lejegyzésről van szó, néhány lényeges infót azért nem ártott volna hozzátenni, ez a konzekvencia- és akkor nincs ok sértésre, sértődésre.
  A forralt borok gasztronómiai értékét lehetett volna középpontba állítani. Ezzel együtt egy kis borkultúrát úgy belevinni, hogy tudja meg mindenki, mikor jó a forraltbor. Mert csak a kritika jelent meg, a jelenlévő tradíciókat követők pedig nem értik miért nem jó az, amit egészen idáig jónak értékeltek.
  A szándék jó volt, mind a vizsgálatra felkérő, mind a felkérést teljesítő szakember részéről. De mivel nem a borszakértés alapesetével találkoztunk, néhány kiegészítő információra szükség lett volna. Ezek után magam is kísérletezni fogok a helyesebb arányok megválasztására, megtalálására - mert lehet még jobb is az eddig jónak hitt.

  Magamról: Bp-en a Ménesi úton a Corvinus Borászati Tanszékén egyetemi szinten államvizsgáztam néhány éve borászatból Dr. Kádár Gyula, Eperjesi, Kállay és Panyikné tanáraim voltak. A minőségvizsgálat módszereiből szintén. Vettem már részt borbírálaton magam is.”
 • 13. cselac 2008. december 09. 12:41
  „Érdeklődnék, akik még benéznek ide: miért kell a forralt borba víz? Nem szeretem a forralt bort, de érdekelne, hogy miért szentségtörés vizezetlen bort adni?

  Másik kérdésem: milyen bort érdemes kajába tenni, ha azzal akarok főzni? Ki milyent szokott? Én általában azt, amit nem innék meg, úgyis kajába megy...

  Ugye így kell?”
 • 12. cselac 2008. december 09. 12:20
  „Én meg Csiszer László...a kritika pedig nem azonos a fikázással. A kritikát pedig meg szokták fogalmazni, sőt adott alkalommal még ezt le is jegyzik.

  Megkértek egy borhoz igen jól értő, a témakörben tájékozott embert, hogy kóstolja meg ezeket. Ő ezt teljesítette. Nem eljátszotta...Minden kritikus barom?”
 • 11. Borgnine 2008. december 09. 12:05
  „Kedves cselac, én pedig Borgnine vagyok, szólíthatsz Ernienek. És ha jól csalódom, épp Pelle László fikázott le kapásból vagy nyolc árust. Vajon a szemükbe is megmondta?

  El lehet játszani a borszakértőt, de könyörgöm, forralt borokról van szó! A vizet kihagyni például az elképzelhető legnagyobb hiba volna, de ezt már előttem is leírták. Innentől kábé hiteltelen az egész.

  Más kérdés, hogy mivel alapvetően szeretem a borokat, soha meg nem innék egy deci cukrozott meleg vackot sem, de ez már legyen az ő dolga.”
 • 10. allegro 2008. december 09. 11:52
  „Szerintem nem mellékes az sem, mi célból isszuk, és főleg a mennyisége. 2 dl bort egy húzásra kulturált borfogyasztó nem nyom le. Hát még ha megkóstolná másik stand forralt borát is! Nem is akar lerészegedni tőle senki sem.
  A fűszerekkel együtt keltett íz-illat harmóniát kell ilyenkor vizsgálni - a víztartalom ilyenkor nem elsődleges szempont.
  A készítés technológiája miatt el kell fogadni, hogy víz is van benne. Sőt minden bor alapvetően vízbázisú.
  A bort, mint olyat a szigorú borkóstolási szabályok szerinti, fajtának megfelelő hőmérsékleten kell fogyasztani és kóstolni is. A melegített, netán forralt bor már nem ugyanaz. A fröccsöt pedig natur, ízesítés nélkül isszák, tehát azzal sem vethető össze.”
 • 9. cselac 2008. december 09. 11:28
  „Tisztelt fórumozók!

  Ha tetszik, ha nem, a forraltbornál elsődelges szempont, amit neve is tartalmaz: bor. Tehát nem forró fröcss. Nem baj az, ha nincs benne sok cukor, ami elfedi az ízeket, ill. a víz, ami felhígítja azt. Amint a tisztelt félédes fehér ill. vörös édesborfanok táborának is érdemes talán megtudni: azért van benne cukor, mert amit isznak, az bizony legfennebb melléktermék...

  Borgnine: Ő Pelle László, te pedig ki is vagy? Ha már itt barmozásról van szó? Talán ha találkozol vele, érdemes lenne bemutatkozva az illető szemébe mondani mindezt, hisz név nélkül...bátorság?”
 • 8. Borgnine 2008. december 09. 11:17
  „Istenem, mekkora barom.

  Egyébként osztom a véleményét, a forralt bor akkor a legjobb, ha 100% Bock Syrahból készül, nincs benne se víz, se fűszer és legfőképpen nem meleg.”
 • 7. Lakos 2008. december 09. 10:28
  „Dóm téren vettem 2 pohár forralt bort potom 600 Ft-ért. Forró volt, és finom. Érezhetően kevés volt a bor benne, de erre számítottam, és jól esett a hidegben így is. Otthon fogok én is csinálni olyat, amit én szeretek.”
 • 6. timuka 2008. december 08. 23:26
  „A Széchenyi téren a Mandulaborosnál van a legjobb forralt bor!”
 • 5. abrakapokusz 2008. december 08. 23:05
  „Ha valaki cumi a forraltbor készítéséhez az ne kritizáljon!
  A forralt borban nem szabad felfőzni a fűszereket, mert kileheli közben az alkoholt.
  Mindig vízben főzzük fel a fűszereket és azután ezt melegítjük össze a borral.
  Ízlés szerint, akár 50% is lehet a víz aránya a nedűben.
  Én általában 25-30% vízben főzőm fel a fűszereket, és öt-hat félét használok.
  Mézzel szoktam ízesíteni.
  Tavaly a Dóm téren kóstoltuk a vörösborból készült forralt borokat.
  Mind ízlett.”
 • 4. allegro 2008. december 08. 22:36
  „Itthon én is fele víz, fele borból készítem, így tanultam. Különben is, a vízben előbb forraljuk rövid ideig a fűszereket, hogy kioldódjanak, azután kell a bort hozzáönteni, azzal pedig már nem szabad forralni, az alkoholnak 76 fokon forrpontja van, azaz elillan belőle minden, azonkívül főtt íze lesz.
  Cukrot meg ki-ki ízlése szerint, én karamellizálni szoktam előtte. A fűszrek zamatosítják, és ellenpontozzák a viszonylag sok vizet benne - a fűszeres borokat meg ugye szeretjük. Karácsony táján különösen.”
 • 3. paranoid 2008. december 08. 19:08
  „Valamiből ki kell hozni a helypénzt.”
 • 2. Elendur 2008. december 08. 17:43
  „"A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát."”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TIK: 4 év, 3 millió látogató

Szeged - Négyéves a József Attila Tanulmányi és Információs Központ – a 7,9 milliárd forintból… Tovább olvasom