Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Vizsgázott a megaterelés Szegeden

Szeged - A reggeli csúcsban vizsgázott tegnap az egész Szegedet érintő terelés, amelyet az 1-es villamosvonal felújítása és két körforgalom építése miatt vezettek be. Mindenki belebotlott valamilyen váratlan helyzetbe.
A reggeli csúcsban fél 8-kor beállt tegnap Szegeden a nagykörút a Bertalan hídtól a Mars téren át egészen a Kálvária sugárútig. Látszott, nagy úr a rutin. Ráadásul a táblák nemhogy könnyítették volna, némely helyen inkább nehezítették a sofőrök dolgát. Amelyiknek elméletileg a Csongrádi sugárútra kellett volna irányítani a tranzit személyautókat, gyakorlatilag nem látszott az előtte lévő táblaerdőtől, máshol egy fától.

Aki kereste és megtalálta, annak meg túl bonyolult volt rajta a sok információ, így böngészés és irányváltás helyett a román és bolgár autósok özönlöttek tovább a nagykörúton. Ellenkező irányból sem sikerült teljesen szétválasztani az autókat és kamionokat; követték egymást a Csongrádi sugárúton. A technika ördöge, hogy a Rózsa utcánál elromlott a lámpa, és rendszeresen dugó keletkezett.

A nagykörúti járműáradat tétován átvágott a Kossuth Lajos sugárúti kereszteződésen, aztán a Mars téren. Ott újabb akadályba ütköztek, csőtörés miatt beszűkült a külső sáv. Állt a sor. A Kálvária sugárúton menekült ki mindenki a városból, holott ezt az útvonalat csak a tranzitkamionoknak találták ki. Befelé az 55-ösről is itt vágtázott be az autópályáról letérő többség. Tömegeltek a kamionok, buszok a két sávon, mert a parkoló autósorok beszorították őket. Aki tudott, haladt, nem engedte át a zebrán a gyalogosokat. A nyugdíjas Berényi Józsefné elkeseredésében éppen ottjártunkkor kiáltott lapunk Csörög rovatáért, mondván, most már vágjunk rendet a dübörgő kamionhadak közt.

Ilyen sem volt eddig, ám most egy ideig számítani kell rá: dugó az egyik kerülőúton, a Szatymazi utcában. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Szabadkai úti tranzitkamion „bejáróra" több teherautó váltott, és mivel sok óriásjármű másutt nyomult be a városba, a Petőfi Sándor sugárút felé nyugodtan haladtak.

KRESZ mindenkinek

Az üres Kossuth Lajos sugárúton négy behajtani tilos táblát is elhagyott a férfi, majd beállt a Rókusi csomópontban parkoló kivitelezők autói mögé. Dühöngött, mert nem indult előtte a sor. Amikor elmagyaráztuk, hogy lezárt munkaterületre tévedt, a fejét vakarta: – Ja, ezek a táblák rám is vonatkoznak?

Ritka pillanatnak lehettünk első tanúi a Kossuth Lajos sugárúton: csönd honolt a Rókusi csomópontban. A kerülőutak működtek. A szegediek inkább kihagyták a korlátozásokkal, de járható sugárutat. Láttuk a kivitelezők munkagépeit több ponton: markolók ágyaztak a nagykörforgalomnak az egykori Babaház sarkán. Az 1-es vonalán daruval szedték fel a betonlapokat az Anna-kúti csomópont folytatásában és a Boldogasszony sugárúton.

Kifelé a Kossuth Lajos sugárúton – megírtuk – a Vadász utcáig lehet autózni. Onnan a sofőrök az egyirányúsított Madách utcát választották szabályosan, csakhogy ott még nem fejezték be az aszfaltozást a gázcsőcsere után, emiatt egy sávra szűkült a menekülőút. Tovább a Hétvezér és a Damjanich utcán át nyert ügyük volt az autósoknak. A Szatymazi utcai lámpákat viszont nem hangolták össze, ott egymásra várva topogtak a járművek. Nap közben hétvégét idézett a város járműves vérkeringése. A délutáni csúcsban alakultak ki ismét torlódások. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: folyamatosan járőröznek, hogy segítsék a közlekedőket. Nem büntetnek, csak extrém esetben. Láttuk szemlézni a közlekedésszervezőket is, nyilván csiszolták a soha nem látott méretű terelést.

Tanulni kell az iskolák környékét

Hiányoznak még táblák a Boldogasszony sugárút mellékutcáiban, emiatt találgatták a munkába sietők, hogy hol mehetnek két irányban a Hősök kapujától kifelé a sínek egyik oldalára terelve. Azt is meg kell tanulni, hogy az iskolák előtt nem lehet sem megállni, sem parkolni. Kerülni és az 1V jelű pótlóbusz megállóit keresni a Szentháromság utcán érdemes.

Olvasóink írták

 • 10. papsajt 2009. augusztus 28. 10:17
  „Kellene egy forró drót, vagy email cím, építő ötletek részére!
  pl: Bertalan-hídról érkezve Csongrádi sgt előtt nem látszanak a terelő táblák!
  Az elsőnek falombja takar,a másodiknak ez előtte lévő táblák! A külföldiek ott állnak bénázva, mert nem tudják eldönteni merre tovább- aki befordul a Csongira, az meg ott forog a záróvonalon, mert a GPS mást mutat neki!”
 • 9. Torrentflux 2009. augusztus 28. 01:13
  „Sziasztok!

  Tegnap 27.-én 11órakor vizsgáztam B-kategóriából. A kedves vizsgabiztos arra nem volt tekintetel, hogy milyen állapotban van a város, bevitt a kossúth l. sugárút kellős közepére. A forgalmi helyzet annyira felismerhetetlen volt, nemcsak egy magamféle tanulőnak, de egy 20-30éves rutinnal rendelkező személynek is. A vizsgabiztos megbuktatott, ugyanis nem vettem észre egy behajtás tilalmát jelző táblát, ami a fa lomkoronái közt kandikált ki. És idézem "én sem engedtem vizsgára menni az unokámat, mert tudom hogy megbukott volna" Akkor mit gondoljon szerencsétlen tanuló..!
  Csak arra lennék kíváncsin hogy aki tervezte ezt az elkerülési módot annak ugyan van-e jogosítványa, vagy hogy, egyáltalán járt-e már a városban?.

  Üzenem minden vizsgázni szándékozómnak, hogy inkább halassza el a vizsgát, mert most erre lesznek ráállva hogy szószerint hogy szo**sák meg a szerencsétlen tanuló vezetőket!”
 • 8. klj_54 2009. augusztus 27. 18:33
  „6. hozzászólás SP 2009.08.27. 16:35

  Nincs mit!
  Személyes ösmerős, volt.

  7. hozzászólás che 2009.08.27. 16:43
  Nem a többségnek kell alkalmazkodnia a kisebbséghez Európában!
  Ezt a közlekedők nyelvtanulására értem. Tudod, amikor átgurulsz Walesbe Angol/Galeül nyelven is ki van írva minden lényeges.
  Illene követnünk, ezt is...
  És végül, a rendőr kötelessége a segítés, én ezért fizetem!”
 • 7. che 2009. augusztus 27. 16:43
  „Az igazi vizsga kedden lesz majd iskola kezdéskor....!! Az sem igaz hogy nem lehet megállni az iskolák előtt ! Dehogynem, hát van ott széles járda, már próbálgatták páran ! Ami a külföldiül írt táblákat illeti, nálunk az nem szokás, tanuljon meg magyarul aki erre közlekedik, esetleg nekünk szállít ezt, azt több ezer kilométerről !
  Ma csodát láttam egyébként, belvárosi hídon betévedt egy nyerges szerelvény MaroS (tehát román) megyei rendszámmal ,természetesen azonnal előkerült egy járőrkocsi amely le is állította. Pár perc okmányellenőrzés után, megkülönböztető hang és jelzés használatával, felvezetéssel, ki kísérték a belvárosból a szerencsétlent !!! Hát gratula a rend őreinek, ez szép volt !”
 • 6. SP 2009. augusztus 27. 16:35
  „kösz”
 • 5. klj_54 2009. augusztus 27. 15:47
  „Biczó "K" nélkül!”
 • 4. SP 2009. augusztus 27. 15:41
  „Az temetőnél az új lámpa jónak látszik,
  de mint mindig a gyalogosok zebrája most is elmaradt mindkét kapunál.
  Pedig Biczók tanácselnök elvtárs és a párttitkár is megígérte vagy 40 éve, hogy rövidesen lesz.”
 • 3. klj_54 2009. augusztus 27. 15:20
  „Nem ártott volna a terelést előkészítő szakembereket külföldre menő kamionba ültetni egy 30 napos kalandra. Biztosan rájöttek volna közben, hogy mit is látunk és hogyan. Mármint kint hogyan történik az ilyen terelés.
  Van egy varázs-szó "DEVIATION, amit szinte mindenki megért ha az egy szép nagy sárga nyíl alakú táblán van. Ha ráadásul a következő nagyváros is szerepel alatta, az már maga a Kánaán!
  Bringával biztosan könnyebb mostanság, bár sokan majd fellöknek.”
 • 2. szatyi 2009. augusztus 27. 13:29
  „Az azért meglepetésként ért, hogy kifelé már a Vadász utcánál eltereltek.Hiába írja a cikkíró, hogy "megírtuk", én visszanéztem minden hírt - ez így nem igaz! Ráadásul a Madách utcánál az el nem készült fél útpálya miatt
  kaotikus állapotok alakultak ki. Rendőr sehol, pedig az oldalukon megy el az utca. Bezzeg az öthalmi laktanyánál
  /a kifelé jövő oldalon/ ketten is ráértek cseverészni.”
 • 1. persona 2009. augusztus 27. 12:11
  „túlélő-Kresz Szegeden..:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bor lesz, a vigasság ezúttal elmarad

A mediterrán augusztus csúcsminőségű bort hozhat – jövendöli egy kishomoki gazda. A szüret… Tovább olvasom