Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Wagnerre emlékeznek a Korzóban

Szeged - Születésének 200. évfordulóján Richard Wagnerre emlékeznek a szegedi operabarátok ma 18 órától a Korzó Zeneházban. Janka Zoltán orvosprofesszor és Pál Tamás karmester beszél a komponistáról, majd Dobrotka Szilvia és Kelemen Zoltán énekel, zongorán közreműködik Kerényi Mariann és Rákai András.

– Sohasem énekeltem még teljes Wagner-szerepet, német nyelvű színpadi feladatom sem volt még, erre Szegeden kevés lehetőség adódik. Jövőre az Operaházban Richard Strauss operájában, A rózsalovagban Faninalként mutatkozom be, ez lesz az első német szerepem. Fischer Ádám vezényletével a Művészetek Palotájában Wotan búcsúját már elénekeltem, a televízió többször is leadta – mondja a mai Wagner-koncert egyik szólistája, Kelemen Zoltán, akitől Wotan búcsúját és a Tűzvarázst, valamint a Tannhäuserből a Dal az Esthajnalcsillaghoz című áriát hallhatja a közönség.

– Temesi Mária mondta nemrég: érdemes lenne Wagner-szerepeket is énekelnem. Igazából nekem az olasz repertoár annyira megfelel, hogy nem kacérkodnék Wagnerrel. Hallgatni persze nagyon szeretem, húszéves korom óta gyűjtöm a Wagner-lemezeket, hatalmas kollekcióm van már. Egyszer talán A Rajna kincse Wotanját vagy a Tannhäuser Wolframját szívesen elénekelném színpadon is – árulja el a baritonista, aki már másodszor nyerte el a közönség szavazatai alapján a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjat.

Kelemen Zoltán a legjobb operaénekes díjával a Dömötör-gálán. Fotó: Karnok Csaba
Kelemen Zoltán a legjobb operaénekes díjával a Dömötör-gálán.
Fotó: Karnok Csaba

– Miután az évadzárón megkaptam a Rigolettóért az évad énekese díjat az operabarátok egyesületétől, valamint a megosztott Vaszy-díjat, reménykedtem benne, hogy a Dömötör-díj is összejön. Így lett, és ezzel megismétlődött az öt évvel korábbi történet, amikor Jagóként ugyancsak mindhárom elismerést begyűjtöttem. Ebben az évadban négy Jagót énekeltem az Operaházban, a szegedi Rigoletto-produkcióval pedig az Erkel Színházban léptünk fel. Jelképes értékűnek tekintettem, hogy ugyanabban a szezonban a két legnagyobb szerepemben mutatkozhattam be a fővárosi közönségnek. Jövőre már négy szerepre is hívott az Operaház, ráadásul Fauré Requiemjét is kétszer éneklem majd – sorolja a feladatait Kelemen Zoltán, akit a szegedi közönség a következő évadban például Simon Boccanegraként és a Luisa Miller koncertszerű előadásán Millerként hallhat majd. – Szegeden jól érzem magam, szeret, elismer a közönség, továbbra is itt a bázisom. Sikerült elérnem, amit célul tűztem ki, hiszen rendszeresen énekelhetek az Operaházban is, amelynek társulatával hamarosan Japánba indulunk turnézni a Traviatával. Nyáron a Carmina Burana bariton szólóját éneklem majd Újszegeden és a Budapesti Olasz Intézetben. Szeretném a korai Verdi-operák, a Nabucco, az Ernani, a Macbeth bariton főszerepeit elénekelni, és Ponchielli Giocondájában Barnaba is a szerepálmaim közé tartozik még.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. június 06. 10:40
    „Ebből még balhé lesz!
    A bajuszos kedvelt zeneszerzője és híresen antiszemita volt a derék zeneszerző. Annyira, hogy a Közel-Kelet egyetlen demokráciájában tiltólistán szerepel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegymászók a Dél-Alföldön

A hegymászóbalesetek ellenére a sportágnak számos hódolója akad a Dél-Alföldön. Tovább olvasom