Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Zsebbe fizetnek a divatszakmák tanulói

Szeged - Törvény tiltja, hogy az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulóktól a gyakorlati oktatásért pénzt kérjen a mesterük. Mégis akadnak olyanok, akik csak akkor foglalkoznak a tanulóval, ha az belemegy a titkos magánbizniszbe.
– Hogy fizetünk a mesterünknek, tabutéma, amiről senki nem beszél, de mindenki tud. Aki ezt a szakmát akarja megtanulni, az elfogadja, hogy annyit kell perkálnia, amennyit kérnek tőle. Ha nem tetszik, próbálkozhat máshol – hallottuk a neve elhallgatását kérő szegedi kozmetikustól. Oktatójának egy félévre 60 ezer forintot fizetett. Két év alatt 240 ezer forintja vándorolt a kozmetikusmester zsebébe.

– Havonta alá kellett írnom egy szerződést, amit mindig olyankor nyomott az orrom alá, amikor éppen szemöldököt festettem vagy gyantáztam. Az állt benne, hogy kapok fizetést, de a két év alatt valójában egy fillért sem kaptam – állítja a fiatal nő.

Pozitív példa a szegedi Pataki Eszteré, aki olyan helyen tanult, ahol nem kellett fizetnie. Szerződés alapján jelképes fizetést kapott, ami minden évben emelkedett. Egy másik általunk megkérdezett fogtechnikus-tanuló azonban nem ilyen szerencsés. Elárulta: 200 ezer forintot fizet évente a labor tulajdonosának. A három év tanulóidő tehát 600 ezer forintjába kerül majd.

A divatszakmák tanulói akár több százezer forintot is fizetnek, zsebbe. Illusztráció: Miskolczi Róbert
A divatszakmák tanulói akár több százezer forintot is fizetnek, zsebbe. Illusztráció: Miskolczi Róbert

– Az iskolarendszerű képzésben részt vevő szakmák tanulóitól a törvény szerint nem kérhet pénzt oktatójuk. Tanulószerződés alapján fizetést is kell adnia. Legalább a minimálbér 20 százalékát. Ezt később visszaigényelheti, így tiszta haszonhoz jut. A tanulói díjazás szinte mindenhol jól dokumentált. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fordulnának elő a díjazással kapcsolatos visszaélések – mondta Gál Zsuzsa, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási igazgatója, akitől megtudtuk, az elmúlt tanévben a kamara két feljelentésről szerzett tudomást. Egy fodrász- és egy fogtechnikus-tanuló panaszolta be oktatóját.

– A tanulók között nagy a verseny. Ezt használják ki egyes oktatók, és csak akkor foglalkoznak a diákkal, ha az belemegy a magánbizniszbe – magyarázta az oktatási igazgató. Elmondta: sok visszajelzés érkezik a kamarához, de az érintettek legtöbbször elállnak a feljelentéstől, mert nem tudják bizonyítani a törvénytelenséget, és félnek a következményektől.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. <Én> 2008. október 09. 09:24
  „Én elvből nem járok fodrászhoz.
  Felháborít, hogy úgy élnek, mint a hercegek.
  Amikor ott ültem, és vártam a soromra, volt időm és rálátásom az életükre. Dicsekednek, hogy mennyit költenek erre-arra, az új autójukkal ( " Nekem csak a merci az autó..") Éttermekből hozatják minden nap a kaját (nem nézik, hogy mennyibe kerül, hanem azt, hogy mit kívánnak..) Bejön valamilyen mozgóárus, - tízezreket hagynak nála ,stb. Én meg kínban ülök végig, mert félek, hogy talán nem lesz elég a festésre meg a vágásra a 10 000 Ft-om.
  Számla persze nuku.
  Volt olyan fodrász, ahol 2 db festés, és vágásért 20000 Ft-ot hagytam ott. Azt hittem kiugrik a szemem.
  A tanulókkal nem foglalkoznak, ott ülnek napestig.
  Sehol nem láttam még, hogy ott álna a tanuló a szakember mellett.
  Aztán csodálkozunk, hogy nem találunk olyan fodrászt, aki szépen, divatosan vágja le a hajunkat. Ha meg igen, az tudja magáról, és anyagilag nem tehetem meg, hogy hozzá járjak.
  A minap rámentem közismert fodrászunk honlapjára, és megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy olcsóbb, mint a lakótelepen dolgozó Marika.”
 • 28. tömeg 2008. október 09. 00:16
  „JÓ REGGELT KÍVÁNOK !

  Az EU-ban, Korrupcióügyileg Bulgáriával egy lapon vagyunk emlegetve.
  Szerény véleményem szerint,talán nem is véletlenül.”
 • 27. TAX 2008. október 08. 22:42
  „Úgy hallottam novemberben lesz is razzia a fodrász és kozmetikai egységekben, majd kiderül mennyi bünti jön össze.”
 • 26. hágé 2008. október 08. 22:29
  „Nagyon elkanyarodtunka témától!
  Bizonyos szakmák mesterei pénzt kérnek a tanulótól, bizonyos oktató cégek pedig felveszik ugyanezt a pénzt az államtól csak éppen elfelejtenek ennek a fejében oktatni, megtanítani a fiatalokat a szakmára. Melyik a becsületesebb?”
 • 25. Csiga-biga 2008. október 08. 21:43
  „Tisztelt 21.Kiváncsi Kázmér! Én a gyakorlatból tudom,hogy előtte behivja az egyes" dokika a pacienset mütét előt és közli mennyi nála a tarifa.Ha nemtetszik akkor kereshet mást.Engedtessék már meg nekem,ha elvégezte ,mert volt szerencsém élvezni egy pár mütétet az életem során,majd én eldöntöm mennyit óhajtok neki adni,nem Ő szabja meg nekem.Adtam is minden alkalommal,mert tudom,hogy nincsenek túlfizetbe.Jártam úgy hozzátartozómnál,hogy a doktornő visszaadta a boritékot,pedig ablakosat vittem?hogy lássa mi van benne.jól letolt,hoGY MINDENHOVA BORITÉKKAL JÁROK,Megettem már a kenyerem javát van tapasztalatom azt elhiheti nekem.Már hála az égnek főállású nyugdijas vagyok,ledolgoztam 3O egynehány évet egy csomó iskolával mögöttem:Most sem lazsálok,vagy büvölöm a számitógépet.ÉN is dolgozok már gyerekkorom óta,mert nálunk ez volt a divat,meg a példa,hogy öregségünkre legyen meg a biztonságunk,ha már nem tudunk semmit sem tenni.mig dolgoztunk minden munkát elvállaltunk pluszban a pénz miatt,NEM 8 órát dolgoztunk ám!”
 • 24. csúszó 2008. október 08. 20:49
  „Ez kurva sok pénz! És a MIENKBől. Zsírosodnak az asztal mögött miközben másra mutogatnak!”
 • 23. zsebbe 20 % vissza 2008. október 08. 20:46
  „20 % fizet vissza az aki elnyerte a pályázatot az polgármesteri hivatalnoknak!!!! aki eddig nem tudta volna!
  Akkor meg mi a f...szt kostólgatják a vállalkozót az ilyenek????”
 • 22. vak bottyan 2008. október 08. 20:43
  „Ilyen hülyék miatt akik egymással marakodnak tartunk itt!
  A közalkalmazott állandóan irígy a vállalkozóra...pedig ha kipróbálná csak másodállásban...lehet, h nem ugatna rájuk ennyire!
  Meg kell nézni, hogy a fiatalok mit szerettek volna 20 évvel ezelőtt és napjainkban mit.
  20 éve mind vállalkozó szeretett volna lenni. Most meg egy sem!
  Tudják a gyerekek, h miért!
  Az íróasztal mellől acsarkodik az akinek k..a jó dolga van a vállakozókra!”
 • 21. kíváncsi kázmér 2008. október 08. 18:44
  „Csiga-biga
  Önnek mi a foglakozása, ha szabad érdeklődnöm?
  Az orvosokat ne irígyelje, ne általánosítson!
  Biztosan van olyan is, akiről ön beszél, de kevés.
  Szeretné-e, ha olyan doki műtené az ön tüdejét, gyomrát, szívét,lábát, kezét,stb ..., akinek komoly anyagi gondjai vannak, ezért szabadnapjain Angliába repül rendszeresen ügyelni, mert ott 10-szer annyit kap...ezért ideges, fáradt, türelmetlen...
  Tessék állambácsiéknál intézkedni, hogy a befizetett adónkból fizessék meg tisztességesen az orvosokat.”
 • 20. Csiga-biga 2008. október 08. 18:08
  „Azt elfelejti a felsorolásból a l9.sz.hozzászóló,hogyha tanulót tart nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni az állam bácsinak.Nem csak felseper az a tanuló,némelyek jól ki is használják,ezt elfelejtik megemliteni.A doki bácsi némelyik már mütét előtt elmondja,hogy nála ennnyi és ennyi a tarifa.Ennyit illik adni.És sirnak,hogy a fizetés kevés.De millás autókkal repesztenek,Ujszegeden kacsalábon forgó palotában laknak.Bejárónő,kertész meg stb.jár.De pofátlanság állami intézményben ahol az állam adja a felszerelést kikötni neki ennyi jár.Ez már a pofátlanság teteje.”
 • 19. fodrászmester 2008. október 08. 17:26
  „Ez egy álszent rendelkezés. Nem kérhet pénzt az oktató az oktatásért. Rendben. Nem lesz, aki pénz nélkül vállalja a fiatalok oktatását. Spec. ismerem a részleteket. A tanuló nem alkalmas egy vendég fejéhez nyúlni, mert a vendég a szolgáltatásban a fodrásza, kozmetikusa kedvéért megy arra a helyre. Nem hajlandó gyakorló bábunak lenni. Igaza van. De akkor mit csinál a tanuló? Hoz modelleket, akin gyakorol. Használja a műhelyt, az áramot, a hajfestékeket, a vizet stb. a modelljei számára, akik viszont azért modellek, mert nem fizetnek. A gyakorlás már a nyitva tartáson túl működik, tehát az oktató ottmarad magyarázni, gyakorolni. Azután jön a vizsga. Elkísérni saját autóval a tanulót, saját pénzen. Ingyen rezsi, többlet idő, és a kedves tanuló legfeljebb felsöpör műszak végén. Ki az a pöszme, aki ezt ingyen vállalja? A tanuló által fizetett pénz legfeljebb a taníttatásával kapcsolatban felmerült költséget fedezi. Szerintem meg az a buta, aki azt képzeli, hogy az oktatást ingyen lehet végezni, sőt még a tanulónak fizetés is jár. És még az adminisztráció sem egyszerű. Jön a kamara a hely meglátogatására, könyvelni kell a bért stb, a gyerek lusta és jön az anyuka, apuka reklamálni. Aki csinálta az tudja, a többi meg okosan hozzászól.”
 • 18. kiváncsi kázmér 2008. október 08. 16:39
  „Ne hasonlítsák már az orvost a fodrászhoz!!
  A fodrásznak, kozmetikusnak elég 8 általános, az orvos pedig öreg koráig tanul, képezi magát. Az irigykedőknek azt kívánom, hogy egy elszegényedett, ideges orvos műtse, reszkető kezekkel...”
 • 17. Martina 2008. október 08. 16:05
  „Ja, az ügyvédek! Eladtam egy lakást, az ügyvéd vevőtől leemelte a szerződéskötésért járó összeget, ez benn is van a szerződésben, csakhogy tőlem, az eladótól is leemelte u.azt az összeget, és ez bizony csak a zsebben szerepelt, adómentesen, több tizezer ft.”
 • 16. geza 2008. október 08. 15:38
  „Ügyvédnél jártam egyszer vmi szerződés miatt (kötelező volt az ő pecsétje). Erre közlik h ugye a szerződés összegének x százaléka. Ha kérek számlát akkor + ÁFA...
  A fejétől bűzlik a hal. Érdekes én még ügyvédet az APEH által megbüntetni nem hallottam. A kisembert baszogatják a nagyok meg élik világukat. Akitől lehet vonni attól vonnak is, a többi meg nem érdekes.”
 • 15. Piki 2008. október 08. 12:53
  „14.!
  A bal oldali csajt......?
  Megismerem a melléről....!!!::))
  Ő a Mariann!”
 • 14. eeeee 2008. október 08. 12:36
  „a kép bal oldalán álló csajt blokkolnám :)”
 • 13. joy 2008. október 08. 10:51
  „[12]Juszti!
  AZ ISTEN BARMAI MAGUXAVAZTAK A HÁLAPÉNZ-RENDSZER FÖNNTARTÁSA MELLETT!!!!!!
  Csókoltat mindenkit a dr. Fityisz!
  :o>”
 • 12. justicia 2008. október 08. 10:43
  „az orvosok pedig milliárdokat tesznek évente zsebbe, amiböl az egészségügyet lazán lehetne finanszírozni. mindnki tudja ...... és mégis..........”
 • 11. suhym 2008. október 08. 10:17
  „Nagyon sajnálom a számlát nem adó dolgozókat, annyira, de annyira együtt érzek velük
  DE
  ugyanezen emberek, rettenetesen fel vannak háborodva, hogy pl. a dokik zsebébe adómentesen kerül a pénz, a betegek bizonyos része által.
  Egyenlő mércével Hölgyek, Urak, akkor is, ha rólunk van szó!
  Azt ugyebár a fodrász, kozmetikus, villanyszerelő, kőműves, szobafestő, varrónő......etc. vállalkozók is normálisnak tartják, hogy a közalkalmazottak viszont az utolsó fillérig befizetik az adójukat, tb járulékukat. Aztán mikor jön a nyugdíj, az adó- és járulékcsaló vállalkozók szidják az éppen regnáló kormányt, hogy ők mily kevés nyugdíjat kapnak, és ez micsoda igazságtalanság.”
 • 10. klj_54 2008. október 08. 09:52
  „8. hozzászólás kazi 2008.10.08. 09:48

  Akkor mi lenne?
  Semmi nem változna!
  Társadalmunk sajnálatos jellemzője a feljelentgetősdi. Én csak akkor ítélem el, ha gerinctelenül, azaz név és elérés nélkül teszi valaki.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székhelyi-ügy: szegedi polipról beszél a Fidesz

Szeged - A Székhelyi-ügy és a szegedi polip címmel tartott tegnap sajtótájékoztatót a Fidesz két… Tovább olvasom