Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

30 millióért kaphat toldást a sorompó

Szentes - Másfélszer annyiba kerülhet a szentesi Attila útra tervezett 400 méteres kerékpárút megépítése, mint a Kossuth utcai 1,4 kilométeres szakasz. A beruházást egy vasúti átkelő bővítése drágítja: oda kell 30 millió forint, ahol már két sorompó áll.
227 milliós kerékpárút-fejlesztésre pályázik Szentes. A három elemből álló programhoz 59 millió forint önerőt biztosítana az önkormányzat, a többi pénzt uniós forrásból szeretnék elnyerni. Aszfaltcsíkot húznának a Nagyhegyszéli úton, illetve bicikliutat alakítanának ki a Széchenyi ligettől az Ipartelepi úti körforgalomig. Utóbbi részt két szakaszra bontották: a Kossuth utcai 1400 méteres szakasz 74 millióba kerülne, míg az Attila utcai 400 méteres rész 105 millióba.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályán megtudtuk, az Attila utcai szakasz megépítése azért ilyen drága, mert ott – a tűzoltóságnál és a Hungerit előtt – közel 20 millióért két kisebb csomópontot is ki kell alakítani, illetve 30 millióból bővíteni kell a már meglévő vasúti átjárót. Az átépítéshez ragaszkodik a Nemzeti Közlekedési Hatóság, még akkor is, ha ott már áll két sorompó: az egyik a gépjármű-, a másik a gyalogosforgalmat vigyázza. Úgy tudjuk, járda és kerékpárút esetén 3,5 méter szélesre kell átépíteni az átjárót. Ez nem is volna bonyolult, ha a bővítésre szánt terület nem a váltózónában lenne, de mivel csak arra terjeszkedhetnek, a sínpárok közötti hézagokat előre gyártott elemekkel nem tudják lefedni, s ez megsokszorozza a költségeket.

Az átépítéshez ragaszkodik a Nemzeti Közlekedési Hatóság, még akkor is, ha a vasúti átjáróban már áll két sorompó. Fotó: Tésik Attila
Az átépítéshez ragaszkodik a Nemzeti Közlekedési Hatóság, még akkor is, ha a vasúti átjáróban már áll két sorompó.
Fotó: Tésik Attila

Ami a kivitelezést illeti, hiába születhet a nyáron kedvező döntés a pályázatról, egy darabig még várni kell a kerékpárútra. A bicikliút a ligettől a Kossuth térig a Kossuth utca déli, onnantól a Rákóczi utcáig az északi, majd végül megint a déli oldalán vezetne, és a járda szintjére emelnék. A városközpont rehabilitációját célzó, kétfordulós pályázatot még nem bírálták el, a két fejlesztést össze kell hangolni. Ha minden zökkenőmentesen alakul, akkor is leghamarabb jövő ősszel kezdődhet meg a Kossuth utcai kerékpárút építése.

Útépítésre 139 millió

Összesen 139 millió forint támogatást nyert Szentes a Nagyhegyszéli út szélesítésére, a Szegvári út és a Kossuth utca burkolatának felújítására. A beruházást 63 százalékban támogatja az Unió. A munkák – a Kossuth utca kivételével – még idén megkezdődhetnek, a főutca helyreállításával ugyanis be kell várni az említett két pályázatot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lara túl van a kritikus 72 órán

Szentes - A vártnak megfelelően alakul a gyermeknapon szívátültetésen átesett szentesi Bóta Lara… Tovább olvasom