Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Államtitkárok és célok

Szentes, Makó - A szentesi Szabó Erika és a makói Szászfalvi László is államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. Előbbit a megyei önkormányzatok átalakításának lehetőségéről, utóbbit az egyházi fenntartású iskolákról kérdeztük.
Két Csongrád megyei államtitkár dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban: a makói Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi, a szentesi Szabó Erika pedig területi államigazgatási államtitkár. Szászfalvi református lelkipásztor, többször volt Csurgó polgármestere. 1998-ban az MDF tagjaként volt először országgyűlési képviselő. 2006 óta a KDNP-frakció tagja. Szabó Erika 1990–94 között az SZDSZ színeiben ült a parlamentben, 1998 óta a Fidesz Bács-Kiskun megyei képviselője.

Szászfalvi Lászlótól azt kérdeztük, jó megoldásnak tartja-e azt a dóci, kübekházi példát, hogy ha nincs pénz a települési iskolára, akkor az egyház veszi át a működtetést.

Az Alföld fővárosa

Szabó Erika a megyei kötődésről: „Csongrád megyében születtem, életem első nyolc évét ott töltöttem. Szegeden érettségiztem, majd a jogi diplomámat is ott szereztem. Rokonaim Szegeden és a megyében élnek, ezek után azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, mit jelent nekem ez a gyönyörű, napfényes város. Számomra Szeged az Alföld fővárosa."

– Lehetőség a helyi közösség számára, hogy megőrizze az iskoláját. A szocialisták az elmúlt években minden eszközzel gátolták ezt, például azzal, hogy 5 éves úgynevezett büntetőpénzt vezettek be az iskolát átadó önkormányzatok számára – mondta. Államtitkárként szívügyének tekinti „az egyházak és intézményeik számára minden forrás tekintetében ugyanazokat az elérhetőségi esélyeket megteremteni, amit mindenki más élvezhet". Kijelentette: a kormány felül fogja vizsgálni az egyházi törvényt, különös tekintettel az egyházalapításra, hogy az állam csak a valóban egyházként tevékenykedő közösségeket támogassa és ismerje el.

Szabó Erika a polgárbarát közigazgatás megvalósítását tartja fontosnak: – Kiemelt feladatként kezelem a közigazgatás hatékonyságának javítását, az adminisztráció és a bürokrácia csökkentését, a hatósági eljárások egyszerűsítését és ésszerűsítését. Fontosnak tartom az ügyfélbarát, szolgáltató jellegű közigazgatás kialakítását, a jogi szabályozás átláthatóbbá tételét. Mindehhez első lépésként létre kell hoznunk a megyei, illetve a fővárosi közigazgatási hivatalokat, amelyek átveszik az eddig sok hibával működő, nehezen ellenőrizhető rendszer szerepét.

A kérdésre, hogy a jelenlegi formában szükség van-e a megyei önkormányzatokra, elmondta: azok feladatát, hatásköreiket újra kell gondolni „annak szem előtt tartásával, hogy az önkormányzatok még inkább az adott megyében élő emberek érdekeit képviseljék".

Földi paradicsom

Szászfalvi László Csongrád megyéről: „Makón születtem, Földeákon – számomra egy földi paradicsomban – nőttem fel. Sajnos nagyon ritkán jutok el oda, de lélekben sokszor járok arra. Az emlékeim és a rokonaim egy része azért még odaköt Csongrád megyéhez. Ez a szülőföldem, és az ember számára a szülőföld egész életére erősen meghatározó."

Olvasóink írták

  • 2. emlék 2010. június 26. 21:09
    „Lacikám! Gratulálok a kinevezésedhez! Sok sikert, jó egészséget kívánok a munkádhoz!
    Gyermekkorunk boldog és felhőtlen éveire, a "földi paradicsomra" én is szívesen gondolok vissza.”
  • 1. deszkás 2010. június 26. 15:54
    „Szászfalvi úr! Az azért érdekes hogy az önkormányzatok kezelésébe maradt iskolákba a Kádár idején festettek mig az egyházi iskolák csillognak mondjak példát? Gutenberg u”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstre ébredt a fiú - a házban égett az apja

Egy férfi égő szentesi lakóházukhoz hívta a tűzoltókat szerdán. A lángokat eloltották, ám egy szobában a férfi apjának a holttestére bukkantak. Tovább olvasom