Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Az öt legelismertebb európai város közé választották Szentest

Szentes - 50 magyar város közül Szentes pályázata nyert a Biodiverzitás Fővárosa versenyben. A település Brüsszelbe is meghívást kapott, ahol az öt legelismertebb európai város közé választották.
Hosszú évek következetes munkájának gyümölcse a Biodiverzitás Fővárosa 2011 díj – fogalmazott Szirbik Imre szentesi polgármester. Az elismerést nemrég vehette át a városvezető Brüsszelben.

Mórahalom is díjazott

A természeti értékek megőrzése az emberiség fennmaradásának legfontosabb feltétele. Ezen összefüggés jegyében hirdették meg a biológiai sokféleség, a biodiverzitás védelmének ösztönzését célzó bemutatkozási lehetőséget. A pályázatra jelentkező 50 hazai települést az értékelők a lélekszám alapján 4 kategóriába sorolták. A Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja versenyen a 2000 lakos feletti települések között az első: Mórahalom. Az Európai Unió LIFE programja által támogatott kezdeményezés azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek az adott évben a legtöbbet tettek a biológiai sokféleség megőrzése és védelme érdekében. 

– Ahhoz, hogy egy településből város legyen, emberi közösségre van szükség – mondta. – A helybeliek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor földes utcák is voltak nálunk, vagy arra, hogy a Kurca folyó korábban nem volt vonzó látvány. A fejlődés, amelyben pályázati források is segítették a törekvéseinket, szemmel látható. Szentesen is mindig szem előtt tartjuk azt az elvet, hogy a meglévő energiaforrásokkal takarékoskodni kell. A távfűtésre például szinte kizárólag környezetkímélő termálenergiát használunk. Ilyen előzmények után nyújtottuk be pályázatunkat a díj elnyeréséért, és nagy örömünkre november végén meghívást kaptunk a brüsszeli díjátadóra. Hannover, Körmöcbánya, Montpellier és Puebla de Sanabria mellett Szentes részesült az elismerésben.

A pályázat 10 témakört érintett, a hazai körben négy kategóriában 50 település nevezett. A bírálók pontozták – többek között – a környezeti nevelést, a zöld közbeszerzést, a tájékoztatást, a zöldterületek nagyságát és a természetvédelemmel foglalkozó civilszervezetek támogatását. A tíz- és harmincezer közötti lélekszámú városok között első helyen Szentes végzett, és a fődíj elnyerése mellett meghívást kapott a brüsszeli konferenciára és díjátadóra.

– Minden szentesinek köszönettel tartozunk ezért a díjért – folytatta a város első embere. – Azok, akik nem dobják el az utcán a csikket, akik rendben tartják a kertjüket, vagy fát ültetnek, mindannyian hozzájárulnak a környezet szépítéséért és élhetővé tételéért. A most díjazott közösségekkel tartani fogjuk a kapcsolatot: évente találkozunk majd, hogy tapasztalatot cseréljünk és tanuljunk egymástól – számolt be Szirbik Imre. – Első alkalommal jövőre, a francia nagyváros lesz a vendéglátó.

Olvasóink írták

 • 5. auróra 2011. december 20. 17:03
  „nie!

  Csak egy kis félreolvasás: nem az"öt legismertebb várost " írták, hanem az öt legelismertebb várost.
  Bizonyára csak félreolvasás a részedről.”
 • 4. szbarat 2011. december 19. 20:46
  „Mennyire igazad van Kedves Nádiposzáta, megy-megy folyamatosan a szentesi emberek hülyítése.
  A szentesi polgárok is köszönettel tartoznak, hogy az elmúlt 20 évben nem sikerült a Petőfi szállóval semmit sem kezdni, egy romhalmaz áll a szép városközpontban. Erre valószínű, hogy Brüsszelben is felfigyelnének.”
 • 3. nádiposzáta 2011. december 19. 11:20
  „Város vezetői Brüsszelben azt is elmondták hogy az autós forgalmat beviszik Szentes egyik legforgalmasabb útcákba (Bajcsi-Rákóczi- Battyán-Kiss Zsigmond )Szentesen nincsenek munkahelyek, üres üzletek tátonganak,Kossuth utca déli oldalán ott felejtették a régi emlékeket(25-27 szám alatt betelepített balhézó társaságot.)mindennap a rendőrség látogatja őket hangos botrányok kapcsán.”
 • 2. jtozso 2011. december 19. 10:23
  „nie
  mielőtt leírsz valamit jobb lenne,ha gondolkodnál!
  A városban élőknek sokat jelenthet,de csak akkor ha mindenki akarja.
  Egyébként a kérdéseid rosszindulatúak.”
 • 1. nie 2011. december 19. 07:51
  „Európa 5 legismertebb városa, nem túlzás ez?
  Mennyibe kerül a díj átvevő a városnak?
  A városban élőknek mit is jelent ez, mit javít ez a minden napok nehéz életén?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem Makó: Bamako

Szentes - A szentesi származású humorista, Badár Sándor a napokban afrikai kalandjairól mesélt a… Tovább olvasom