Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Csak ősszel költözhetnek a lakók a szentesi otthonba

Szentes - Csak októberben vehetik birtokba a lakók a már elkészült Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont Szentesen, mert időt vesz igénybe a kérelmek elbírálása.
A 100 személy befogadására alkalmas önkormányzati intézménybe még várják a jelentkezőket. A térítési díjakról június végén dönt a képviselő-testület, előreláthatóan 70-100 ezer forint közötti összeget kell majd fizetni.

Nagy az érdeklődés az egymilliárd forintból a szentesi liget szomszédságában épült Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon iránt. Az önkormányzat pályázaton nyerte a forrást a beruházásra, amelynek kivitelezési munkái 2006 decemberében kezdődtek. A kétszintes létesítményben már vizitáltak az önkormányzati képviselők, a leendő lakók és munkavállalók sokasága pedig a minap ismerkedett a korszerű intézménnyel. A berendezett otthonnak Bolyánné Szamosközi Gabriella igazgatón kívül egyelőre csak két munkatársa van: a gazdaságvezető és a főnővér. Nem fognak unatkozni a következő hónapokban, mert sok feladatot ad az ellátottak felvételének előkészítése.

Az önkormányzati képviselők már vizitáltak a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban. Fotó: Tésik Attila
Az önkormányzati képviselők már vizitáltak a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban.
Fotó: Tésik Attila

Az igazgatónő lapunknak elmondta: a 100 személy befogadására alkalmas, bentlakásos részlegbe eddig 53 felvételi kérelem érkezett, de újabb érdeklődők is vittek el a jelentkezéshez szükséges nyomtatványt. A vonatkozó kormányrendelet miatt meglehetősen bonyodalmas az idős emberek felvétele az otthonba. Csak azok kerülhetnek be az intézménybe, akiknek az egészségi állapotuk miatt naponta 4 órás gondozásra van szükségük.

A tarifa

Jogszerűen a jövedelmek 80 százaléka terhelhető térítési díjjal – mondta Bolyánné Szamosközi Gabriella. Az igazgató tájékoztatása szerint a szentesi otthonban havi 70-100 ezer forint között várható a térítési díj nagysága. Erről a képviselő-testület június végi ülésén döntenek. A tarifa attól függ majd, hogy mekkora lesz az állami normatíva és az intézmény működési költségének a különbözete. A kiadásokat egyelőre csak kalkulálni lehet, mert a parkerdő otthon ősztől fog üzemelni.

A kérelemhez csatolni kell vagyonnyilatkozatot, de megkönnyíti a bírálók dolgát, ha orvosi igazolást is mellékelnek betegségükről a leendő lakók. Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: a leadott dokumentumokat Szegeden megvizsgálják majd a Rehabilitációs Szociális Intézet munkatársai, akik fel is keresik a jelentkezőt annak ellenőrzésére: az illetőnek valóban szüksége van-e napi 4 órás gondoskodásra. Ha nincs, akkor szóba jöhet a nappali ellátás az idősek klubjában vagy a házi gondozás a rászoruló otthonában.

Az intézménynek még nincs működési engedélye. A szakhatóság elvi hozzájárulásának birtokában szeptembertől már foglalkoztathatják a dolgozókat az otthonban. A tervek szerint csak októberben költözhetnek be a lakók az 1-2 vagy ennél több ágyas szobákba.

Nem küldenek el senkit

Az igazgató és az osztályvezető egyaránt megerősítette: senkit sem utasítanak el, ha nem tudja megfizetni az ellátása költségét. Ilyen esetben választ keresnek majd arra a kérdésre, hogy van-e az idős személynek hozzátartozója, aki helyette megtérítené a díjat. Szóba jöhet továbbá az a változat is, miszerint jelzáloggal terhelik a rászoruló ingatlanát. De elképzelhető az is, hogy az önkormányzat pótolja a hiányzó összeget, amennyiben az ellátott jövedelmének 80 százaléka nem fedezi a térítési díjat.

Olvasóink írták

 • 4. küldünk 2008. június 09. 14:58
  „Az utolsó bekezdéshez:
  -ha nincs ingatlana
  -ha nincs hozzátartózója
  akkor marad ellátás nélkül, mert talán annak az önkormányzati támogatásnak nem elképzelhetőnek kellene lennie,hanem konkrétumnak. Ennyit az öreg, szegény szentesiek megsegítéséről
  Szép munka!”
 • 3. T.J 2008. június 07. 07:58
  „Csak ide ne kerüljön az ember. Persze ha nincs családja, az más dolog.”
 • 2. Pati 2008. június 07. 02:10
  „Szép ,nem kétséges ,de az ára is ,megfizethetetlen kisember számára,lehet,hogy nemis nekik építették,”
 • 1. nézelődő 2008. június 06. 17:31
  „Nagyon szép az új otthon, de vannak hiányosságai. A padlóburkoló a folyosókon rettentően csúszós, az igazgatónőnek egy véletlen mozdulattól kitört a cipősarka. Az idős emberek nehezen mozognak, a síkos folyosó számukra is veszélyes!
  A tusolókban nincs lehajtható ülőke, ami a mozgássérültek önálló fürdését segítené, ráadásul a tusolók kialakítása sem teszi lehetővé a kapaszkodók felszerelését.
  Érdekes megoldás egyes szobákban a hálófülkék kialakítása, ha behúzzák az ajtót, a két lakó beszuszogja a helyiséget és más nem is kell fűteni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára talált a szentesi zászlóalj

Szentes - A szentesi műszaki alakulat parancsnoka, Nyers József szerint magára talált a zászlóalj,… Tovább olvasom