Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Csirketelep a kertes házak között

Fábiánsebestyén - 10 ezer csirke és több száz disznó szagától szenved tucatnyi fábiánsebestyéni panaszos. A vita évekre nyúlik vissza, a bürokrácia útjai nehezen kifürkészhetők.
Tucatnyi fábiánsebestyéni lakos megelégelte, hogy még szalonnasütést sem tarthat kertjében, olyan bűz terjeng a környéken. A Szabadság utcai állattartó telep – ahol hosszú évek óta 10–11 ezer csirkét és több száz disznót nevelnek– szaga kertes házak közé ékelődött. A panaszosok márciusi levelükben arra kérték az önkormányzatot, hogy legalább májustól szeptember végéig tiltsák meg az állattartást. – Intenzív dögszag jön a telepről. Az oda érkező gépek már tönkretették az útalapunkat, az utca sártengerré változott – mondta lapunknak Szőllősi Tibor, aki a 80-as évek derekán költözött faluszéli házába. Megtartották a hivatali szemlét a telepen, ahol mindent rendben találtak. Határozatban csupán arra kötelezték a tulajdonost, hogy létesítsen tárolót a dögöknek. A panaszosok fellebbeztek, a regionális államigazgatási hivatal pedig meg is semmisítette a határozatot.

Szőllősiéknek elegük van a telepről áradó bűzből. Fotó: Tésik Attila
Szőllősiéknek elegük van a telepről áradó bűzből.
Fotó: Tésik Attila

Nyáron újabb levelet küldtek az önkormányzatnak, azt tudakolva, belterületen tartható-e több mint 10 ezer csirke. A képviselő-testület úgy foglalt állást, hogy nem az ő hatásköre erről dönteni, akinek meg gondja van, az polgári peres eljárásban keresse az igazát. A panaszosok egyéb állami szerveket is megkerestek, de érdemi választ nem kaptak kérdésükre. A véletlennek köszönhetően viszont az építési hatóságnál – a szentesi városháza műszaki osztályán – előkerült egy 2007-ben kelt határozat, ami egy korábbi panasz nyomán ugyanezzel a fábiáni teleppel foglalkozik. Abban megtiltják a disznótartást a tulajdonosnak, és mivel nem fellebbezett, jogerőre emelkedett a határozat. Hogy eleget tettek-e a döntésnek, azt senki nem ellenőrizte. Így fordulhatott elő, hogy idén szeptemberben – Szőllősiék panaszára – újabb határozat született ugyanott, ugyanazzal a tartalommal, de fellebbezési lehetőséggel.

A polgármester engedélyezte

Kós György polgármester kérdésünkre elmondta: szerinte lehet állattartó telepet működtetni a falu belterületén, erre ő adott engedélyt Nagy Istvánnak.

– Bennünket nem vesznek komolyan. Először megelégedtünk volna azzal, hogy nyáron szüneteltessék az állattartást, de látva a bürokrácia útvesztőit, ellenőrizetlen döntéseit, ennél messzebb mennénk. Tűnjön el innen ez az egész! – fogalmazott Szőllősi Tiborné. Elmondták azt is, hogy egy 2001-es helyi rendelet szerint nem létesülhet állattartó telep a falu belterületén, de 2006-ban ezt úgy módosították, hogy erre a polgármester kiadhat egyedi engedélyt.

Megkerestük Nagy Istvánt, a telep tulajdonosát, aki azt mondta, 1989 óta tart jószágokat, az önkormányzattól pedig kapott engedélyt a tevékenységre. Többször ellenőrizték az illetékes szervek, és mindent rendben találtak. A vitás ügy kapcsán hozzátette, az építési hatóság határozata ellen fellebbez, rágalmazás miatt pedig pert fog indítani a panaszosok ellen.

Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. sziszaa 2009. november 28. 13:00
  „te jó ég :)ez már tényleg egészen vicces...annyira örülök h az embereknek van idejük ilyenekere és mondjuk nem a beteg gyeremeküket vagy családtagjukat ápolják épp.vagy hogy nem hiányzik se kezük se lábuk a bajok nem itt kezdődnek és most gondoljon mindenki egy picit bele és rakja szépen össze a két kicsi kezét....”
 • 126. KovácsPistike 2009. november 14. 11:31
  „Nekem úgy tűnik, hogy a 2006-os választások után nem csak Bokros, de Fábián is elvérzett.”
 • 125. web 2009. november 12. 21:00
  „"Határozatban csupán arra kötelezték a tulajdonost, hogy létesítsen tárolót a dögöknek" Környezetszennyezés!!!! Erre kötelezik őket?”
 • 124. mar 2009. november 11. 23:01
  „Ide oknyomozó riporter lenne szükség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 123. kandesz 2009. november 11. 20:00
  „Mert ki vagy te az Isten?amúgy meg nézd már meg,hogy a "hogy" szót hogyan írtad le, ezek szerint te sem nagyon tudsz helyesen írni...”
 • 122. dögösvörös 2009. november 11. 18:56
  „Én nemtudom milyen mühajuról beszélsz, de te biztosan tudod.Igen ott ismertem meg ahol irtam, amit tudok azt meg elég volt elolvasnom a cikket, abból minden kiderül.AZ, hohy ki kit támadott meg azt majd letisztázzák, én nem voltam,.Talán Te ott voltál vagy Te vagy az óvónéni vagy kicsoda?Egyébbként én is csodálkozom a két hozzászólás eltünéséről, mert én arra válaszoltam., azt ne nálam reklamáld.Ha gondolkodnál akkor rájöhetnél, hogy ez nem az álltalad leirt mühajunak a silusa, ez kimondottan az enyém,velem lehet rosszabbul járnál.Nem árt ha a helyesirásra, ügyelnél az áll
  talad leirt mühalyu szót sajnos nem jól irtad.,kedves kandesz”
 • 121. mar 2009. november 11. 18:44
  „Na én csak annyit szeretnék a cikkhez hozzászolni hogy a tulaj felesége ne konzervet dobáljon máshoz, hanem a település szélén lévő telepről hordassa el a föld allatti elhullott disznókat! Vagy legalább jól elrejtette volna!
  Gödörbő, gödörbe?”
 • 120. kandesz 2009. november 11. 18:22
  „Én csak annyit szeretnék mondani dögösvörös,hogy a 115 ös hozzászólásba azokat irtad hogy a klinikán ismerted meg azt a nagyon jó családot,a 117 es-ben meg már honnan tudsz annyi minden hazugságot,véletlen nem a műhalyúnak vagy a barátja vagy lehet hogy te vagy az?J egyébként még az az érdekes,hogy az igazság véletlenül eltűnik innen a mocskos hazugság meg itt van. bolti támadásról csak annyit mondanék,hogy a tulaj felesége egy 65 éves rokkant nyugdíjasnak támadott neki a boltban egy konzervvel.”
 • 119. dögösvörös 2009. november 10. 20:23
  „Reméljük mihamarabb megkapja,és talán elindithat egy vállalkozást amiben nagy örömét fogla lelni, talán ha ügyes jó szerződést köthet egy parfümcéggel.Talán akkor neki is lesznek ellenségei, de ahhoz jólkell csináljon mindent”
 • 118. utazó81 2009. november 10. 20:11
  „Ha jól értelmezem pedagógus vert meg egy szülőt.Tényleg megbolondult a világ.Remélem már kézhez kapta a felmondását.”
 • 117. dögösvörös 2009. november 10. 18:49
  „Sajnos amikor én olvastam más is volt irva amit közben valószinü központilag letöröltek, csak nem tudom miért pedig a cikkhez és a vállalkozáshoz és a személyekhez kapcsolódott,Egyébbként a tulaj feleségét támadták meg, szóval örültség az egész,igazi irigységről van szó ezt éppeszü ember letudja szürni.Aki meg nem azt csak sajnálni tudom akár van diplomája akár nincs.Egyébbként mindenki előtt van lehetőség a vállalkozáshoz, ha nincs pénze vegyen fel jelzáloghitelt a házára főleg ha nem putriba lakik, dolgozzon, vállalkozzon és nem utólsó sorban bizonyitson.,ne a másikat lássa meg.Azt hiszem ebben minden benne van, de ha nem elmagyarázom ha valaki nem értené.Egyébbként én soha sem voltam ezen a helyen, tehát csak elképedni tudok milyen sötét démonok laknak arra felé.Adnék egy jó ötletet ezeknek alapitsanak egy sötét démonok iskoláját és hátha a sok rosszindulat után egyszer kivilágosodik előttük minden:JAVASLOM NEKIK EZT VÁLLALKOZÁSBA CSINÁLJÁK valószinü ez nem jár büzzel, csak utálattal kiváncsi lennék hány alkalmazottjuk lenne akiket havonta tisztességesen kitudnának fizetni.”
 • 116. utazó81 2009. november 10. 18:21
  „dögösvörös.
  Sajna Én nem értem a mondanivalódat.Mi tőrtént ? Ki támadott meg kit?Mindenki megőrűlt?”
 • 115. dögösvörös 2009. november 10. 15:13
  „Egyébbként én kivülállóként csak annyit jegyeznék meg, hogy a tegnapi bolti támadás után jó volna az illető hölgy óvónéni utána járna diplomás létére a Btk ban mivel büntetik ha valaki rátámad a másikra és az értékei után kabdos és közben a nyakát kimarja látványosan.Elgondolkodtató az ilyen pedagógus aki a jövő nemzedékét oktatja, de mire.?Azt azért még megjegyzem, hogy a megtámadott hölgy betegségéből ládabozik ésez a támadás eléggé megviselte a gyógyulásba, ami szintén következményekkel jár az elkövetővel szembe.Sajnos amit a fenti nevezzük elkövetőnek hozzászólásában leirt ami most nem olvasható abból is látszik az irigység sugárzása,Azért mert valaki jobban néz ki azért nem szoktunk verekedni.Sajnálom a hölgyet akit bántalmaztak, annál is inkább, hogy a mult hétrn ismertem meg mert együtt voltunk bent a kilinikán.Nagyon rendes és helyes ő is és a családja is büszke lehet rájuk, nem mindenki mondhatja el a mai világba sajnos.Nekem elég volt amit ott láttam amig együtt voltunk, és szeretettel gondolok vissza azokra a napokra, igaz a betegség miatt nehéz volt, delegalább megismertem egy családot aki tényleg egy igazi család.”
 • 114. dögösvörös 2009. november 10. 14:52
  „Talán nem az irigységet kellene nézni”
 • 113. dögösvörös 2009. november 10. 14:29
  „de hova lett még a többi mert az előbb volt 113 is”
 • 112. utazó81 2009. november 10. 14:12
  „hova lett a 112-es hozzászólása?”
 • 111. baltazar 2009. november 07. 19:15
  „Kedves Utazó!

  Nyugodtan írd meg a véleményedet,persze hogy hozzá lehet szólni kultúráltan,sokan szívesen olvassuk.”
 • 110. utazó81 2009. november 07. 08:13
  „Sziszaa!
  Valamit félreértettél.Nem vagyok orvos és nem akarok polgármester lenni.Én nem kimondottan a fábiáni polgármesterrről írtam. Szeretném tudni hogyan tudják ellátni a feladatukat pl polgármester+ országgyűlési képviselő+ több bizottságban benne van.Tudod ez-az egy s.....el 2 nyerget űlni esete.Nem akartam és nem is szokásom sértegetni megbántani másokat csak leírtam a véleményem. Ha valakit megbántottam vele elnézést kérek,de azt hittem ez a fórum azért van,hogy hozzálehet szólni a dolgokhoz.”
 • 109. sziszaa 2009. november 06. 21:51
  „drága utazó!
  gyere és jelentkezz polgármesterválasztásra hátha téged megszavaznak merthogy orvos nem vagy az is biztos:):):)XD”
 • 108. utazó81 2009. november 03. 22:12
  „Nem vagyok fábiáni,de sűrűn megforduloka faluban.Nem sok kőrnyékbeli falu van amelyik ennyit fejlődött az elmúlt években.De tegye mindenki a szivére a kezét és gondolkodjon el rajta lehet valaki egy faluban orvos és polgármester egyszerre.Ez nem csak a fábiániakra vonatkozik,de szerintem nem is lehet mindkét poziciot becsületesen ellátni.A csírketartással kapcsolatban meg szerintem 10000csírke már nem a háztáji kategóriába tartozik.”
127 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyet szorítanak egy fedett uszodának

Szentes - Továbbra is a célok között szerepel, hogy fedett uszoda épüljön a városban – ennek… Tovább olvasom