Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Derekegyház évszázadai

Derekegyház - Az 1400-as években már említik Derekegyház nevét. A falu történetét kutatta fel az onnan elszármazott Berkecz Mariann, a kötetet nyárra szeretné kiadni.
Eddig nem született még olyan alapos, összefoglaló mű Derekegyház történetéről, mint amilyenen a faluból elszármazott Berkecz Mariann dolgozik. A monográfia az utolsó simításokra vár, igaz, lassan két évtizede. Még a 90-es évek közepén áldozott arra két esztendőt, hogy kutatásokat folytasson a témában.

A falu történetét kutatta fel az onnan elszármazott Berkecz Mariann.
A falu történetét kutatta fel az onnan elszármazott Berkecz Mariann.

– A pályám elején újságírással foglalkoztam, ekkor vetődött fel bennem a kötet gondolata. Csodálatos gyermekkort éltem Derekegyházon, szerettem volna, ha mások is megismerik a hely történetét. Rózsa Gábortól, a neves szentesi muzeológustól számtalan ötletet és sok segítséget kaptam, de Labádi Lajos levéltáros, valamint a könyvek szerzőjeként, szerkesztőjeként is ismert Bodrits István szintén mellém állt – mesélte Berkecz Mariann. Az akkor huszonéves lányt azonban más kihívások várták: Szolnokra költözött, gyógypedagógus lett belőle, verseket írt, megismerkedett az ezotériával, majd Angliában dolgozott. Amikor hazatért, elhatározta, hogy befejezi az egykor elkezdett monográfiát.

– Az első emlékek a faluról az 1400-as évekből származnak, már akkor hasonló néven említik az iratok. A név eredetéről nincsenek pontos adatok, de ha a derekegyháziakhoz hasonlóan a szívemre hallgatok a választásnál, a lehetséges változatok között a legszimpatikusabb talán a „derék emberek lakta egyházas község". Török Ferenc egykori és Szabó István jelenlegi polgármesterrel a napokban egyeztettünk a könyv megjelenésével kapcsolatban. Nagyon örülnek a kezdeményezésnek, már csak egy megfelelő pályázatot kell találni, amelyből finanszírozhatjuk a kötet kiadását – mondta a szerző. Ha a szerencse is melléjük szegődik, nyárra már kézbe is vehetik a derekegyháziak a falujuk történetét részletesen bemutató, fotókkal illusztrált könyvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melldaganatot is diagnosztizáltak az ingyenes szűrőnapokon

Ingyenes nőgyógyászati, szív-érrendszeri és ultrahang vizsgálatokon, szűréseken vehettek részt a szentesiek. Tovább olvasom