Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Dögtelep lett a lezárt temetőből

Szentes - Foroghatnak a sírjukban azok, akiket egykor Szentesen a Berényi utcai temetőben helyeztek örök nyugalomra – áldatlan állapotok uralkodnak az évtizedek óta lezárt sírkertben. A terület a katolikus egyházé, de valójában senkié és mindenkié: manapság dögtelepként használják.
Szentes sebhelyévé vált az elmúlt években a Berényi Imre utcai, felszámolásra váró temető. A lakóházakkal határolt több hektáros területen már fél évszázaddal ezelőtt is csak elvétve temettek. A nyolcvanas évek végén néhány sírt exhumáltak, hogy az elhunytakat egy másik szentesi katolikus temetőbe szállíthassák. A sírkert felszámolása végül abbamaradt. Arra, hogy milyen célt is szolgált ez a bokrosabb részekkel is tarkított terület, már csak pár épen maradt és csonka sírkő, valamint néhány letört kopjafa emlékeztet. Hasznosításáról az ezredforduló táján felmerült, hogy ide is épülhetne egy idősotthon, de az elképzelésből nem lett semmi. A terület a katolikus egyházé, de valójában senkié és mindenkié: manapság leginkább dögtelepként használják.

Tegnap egy birkatetem nyomaira bukkantunk, de bezacskózott galambtetemeket és nyúlmaradványokat is találtunk. A bozótosabb részeket illemhelynek használják a hajléktalanok. – Amíg jöttek az elhunytak hozzátartozói, viszonylag rendezett volt a környék, de mostanság csak dögöt, trágyát vagy szemetet borítanak ide le – mondta lapunknak Finta Mihályné.

Finta Mihályné galambtetemeket és döglött birkát talált tegnap a temetőben. A szerző felvétele
Finta Mihályné galambtetemeket és döglött birkát talált tegnap a temetőben.
A szerző felvétele

– Előfordult, hogy már nem tudtuk elviselni a dögök szagát, de hiába hívtuk föl a polgármesteri hivatalt, mert ott azt mondták, csak akkor viszik el, ha kifizetjük a szállítási költséget – mesélte Terézia, aki 20 éve él a Berényi utca ezen szakaszán. Ő egyszer egy birkabendőt talált a kapujától néhány méterre, a temető szélén. Az idős asszony és a többi megkérdezett helybeli szerint is mielőbb kezdeni kellene valamit a területtel. Egy élelmiszerbolt vagy egy gyógyszertár építésének kifejezetten örülnének, de azt sem tartják elvetendőnek, hogy 4–5 év múlva játszóhelyet alakítson itt ki az önkormányzat. Ez szerepel ugyanis az integrált városfejlesztési stratégiában. A városházán emlékeztettek: ez sincs kőbe vésve, pusztán egy lehetőség, aminek a megvalósításához pénz kell.

A városellátó csak nádat vág

Mi lesz addig a sírkerttel? Kérdésünkre a városellátónál azt mondták, nem hozzájuk, hanem a katolikus egyházhoz tartozik a terület, a város csupán a temető szélén húzódó ároknál vágja le a nádat évente egyszer. Topsi Bálint plébános sem tudott konkrétummal szolgálni. Őt csupán néhány hete helyezték át Szentesre, nem ismeri az előzményeket, csak annyit közölt, hogy a terület hasznosítása előtt fel kell számolni a temetőt. Ha az önkormányzat előáll egy jó elképzeléssel, az egyház nem zárkózik el attól, hogy megváljon az ingatlantól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírusfertőzést kapott a szívátültetett Lara

Kétéves lett hétfőn Lara, akit szívátültetése után, éppen két hete engedtek haza a kardiológiai intézetből. Tovább olvasom