Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Domb épült a körforgalomba

Szentes - A korábbinál jóval magasabb domb „üdvözli" ezentúl a Csongrád irányából Szentesre érkezőket. 6000 virágpalánta kerül bele pünkösd után.
Mi az oka annak, hogy domb épül a Csongrádi úti körforgalomban – kérdezte a legutóbbi testületi ülésen a városfejlesztési bizottság elnöke, Horváth István. – Néhány éve megcsináltuk, most meg szétdózeroljuk, nem tudom, miért van erre szükség – erősítette meg aggályait érdeklődésünkre. Interpellációjában nem csak ezt tudakolta. Azt is szóvá tette, hogy szerinte a kelleténél jóval több fát vágnak ki a városban, ezek közül jó néhány egészségesnek tűnik. A Szalai és a Rákóczi utca kereszteződésénél hármat, a bíróságnál ugyanennyit, az épülő kalandparknál legalább tízet – sorolta a városatya. Az új telepítésű fák kipusztulnak, az új fasorok hiányosak, hatékony intézkedésre van ahhoz szükség, hogy ez ne ismétlődjön meg, mondta.

Az építmény másfél méteres, a főkertész szerint nem zavarja a forgalmat. Fotó: Králik Emese
Az építmény másfél méteres, a főkertész szerint nem zavarja a forgalmat. Fotó: Králik Emese


Új arculattal, a korábbinál jóval magasabb dombon elhelyezett növényekkel „üdvözli" ezentúl Szentes a Csongrád irányából érkezőket – áll a műszaki osztály válaszában. A város bevezető szakaszán tereprendezés zajlik, az önkormányzat munkatársai azon dolgoznak, hogy kiemeljék a körforgalom közepét. Azért, hogy az így képződő „domb" növényei ne csak a magasabb járművek utasainak, hanem mindenkinek szemet gyönyörködtető látványt nyújtsanak. Az építmény középen 1,5 méter magas, ez megfelel a közlekedési szabályoknak, tudatta Baloghné Berezvai Csilla főkertész. Automata öntöző táplálja majd a 6000 egynyári palántát és a cserjéket, a kiültetés a tervek szerint pünkösd után kezdődik.

Az írásbeli válaszban a szakemberek kitérnek arra, hogy Szentesen fát csak a legszükségesebb esetben vágnak ki: ha azok betegek, veszélyeztetik a közművezetékeket, vagy rongálják a járdát. Többet ültetnek, mint amennyit kivágnak, az új ültetésű növények pedig olykor a lakosság gondatlansága miatt pusztulnak ki. Horváth István külföldön tartózkodik, így nem vesz részt a csütörtöki testületi ülésen, de kérdésünkre elmondta: interpellációjára a választ nem fogadja majd el.

Olvasóink írták

 • 8. medvejanos 2013. május 18. 16:50
  „Miért kell ezt a s*** gömb akácot nyomatni mindenhova ? Elég béna!

  A bíróságnál tényleg felesleges volt két vagy három fa kivágása is. A kalandparkos problémát viszont nem fogom fel...”
 • 7. boros56 2013. május 16. 22:36
  „3. szegedivagyok
  Nem értek mindenben egyet veled, mert kisebb körforgalmakban a domd mögül elég gyorsan odaér a mésik és lehet, hogy nincs időd megállni. Én szeretem látni a többi résztvevőt is. Látni, hogy egy őrült jön vagy egy mazsola. Mindegy csak tudjak megfelelően reagálni. Egyébként nem kell dombot építeni azért, hogy szép legyen egy körforgalom.”
 • 6. bit 2013. május 16. 15:29
  „Ezúton javaslom - kedves állandóan fanyalgó nie hozzászólása alapján - hogy a körforgalomba épülő domb, illetve annak növényesítésére szánt pénzt ossza szét az önkormányzat a város lakosai között! Továbbá, a jövőben kapott és a közre fordítandó összeget (amennyiben még kap a város ilyet) is ossza szét! Aztán mindenki kapirgálhat a saját ...dombján!”
 • 5. nie 2013. május 16. 12:54
  „Gazdag város, dobálhatja a pénzt, csak a lakosoknak nem jut semmi !”
 • 4. jokepusrac 2013. május 16. 12:07
  „Szakmailag Gratulálok!
  A már éppen beállni kezdő növényállományt kinyírták az automata öntözést beföldelték!!! Sok puszi!
  Mivel új keletű a körforgalom és a funkciója biztos az eredeti beültetésnél nem gondoltak erre :)!
  Nem lett volna egyszerűbb már az elején így csinálni vagy olyan növényfajokat pl. fákat amik magasabbak a bokroknál és ellátnák a kitakarási funkciót! Ja bocs így jobban teljesítünk és a szoci eszmék is épségben maradnak! Zsírkirály”
 • 3. szegedivagyok 2013. május 16. 08:43
  „Teljesen normális és szokványos megoldás ez körforgalmak esetében.Pont ez a lényege, hogy a belépő a körpályán balról érkezőt lássa ill. fordítva, a többivel egész egyszerűen nincs dolga.Majd amikor odaér a körforgalomban látja időben.Ennek különösen olyan helyszínen van igazán létjogosultsága, mint a cikkben szereplő.Forgalmas főutak csomópontjában nem kell ,hogy bezavarjon a szemből érkező, hiszen nincs vele dolga az autósnak.Persze egy jelzőlámpás vagy jelzőtáblás szabályozásnál ez nem így van, ez viszont körforgalom.Számtalan jó példa van ilyen kialakításra, pl. az 5. sz. főút szegedi bevezető szakaszán, de számos helyen még az országban.”
 • 2. azigazitrebitsch 2013. május 16. 07:03
  „Igazad van Jóember!
  1 körforgalom arra való,hogy biztonságosan elvezesse a keresztező járműveket,ennek pedig alapfeltétele,hogy lásd is azokat.
  Nem üdvözlő virágoskert a szerepe!!
  Ez a stupid bürokrata meg,meg is magyarázza a magyarázhatatlant !!”
 • 1. boros56 2013. május 15. 21:19
  „Elég magas ahhoz, hogy ne lássam a forgalomban résztvevő többi járművet. Pedig nem ártana. A táblák is éppen olyan magassában vannak elhelyezve, hogy nagy szakaszon kitakarják a már bennt lévő járműveket. Természetesen a magasabb járművek vezetői számára ez nem probléma. A körforgalmat pedig azért találták ki, hogy biztonságosan és zökkenőmentesen lehessen egy tulajdonképpen útkereszteződésben közlekedni.
  Azért nem értem miért nem lehetett ezt akkor megcsinálni, amikor épült a körforgalom, ha már az a lényeg, hogy hogyan fogadjuk a vendéget. Azt ajánlom a járművezetőknek inkább a közlekedésre figyeljenek, jobban járnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymágocsra is költöznének a szentesi otthonból

Nagymágocs - Egymilliárd forintos fejlesztéssel szüntethetik meg a szentesi pszichiátriai otthon… Tovább olvasom