Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Egyben maradhat a szentesi Szalva-hagyaték

Szentes - Egyben marad a nemzetközi hírű szentesi növénynemesítő, Szalva Péter és felesége hagyatéka. A lapunkban tavaly megjelent cikk nyomán Mód László néprajzkutató felvette a kapcsolatot az örökössel, aki ingyen felajánlotta a páratlan eszmei értéket képviselő gyűjteményt a szentesi Koszta József Múzeumnak.
A szentesi Koszta József Múzeumban 2002-ben rendeztek a bolgárkertészkedés hagyományairól egy kiállítással egybekötött konferenciát, amelyet az ugyanabban az évben elhunyt, nemzetközi hírű biológus, növénynemesítő, Szalva Péter emlékének szenteltek. A mezőgazdasági tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár alapította a múlt század ötvenes éveiben a Kurca partján a Kertészeti Kutató Állomást, amelyet 40 esztendeig vezetett. A köztiszteletnek örvendett tudós a tájkörzet jellegzetes produktumát, a szentesi paprikát népszerűsítette külföldön is.

Emlékek: a Szalva házaspár. Fotó: Tésik Attila

A színjátszó púderkészlete

Szalva Péter színészkedett is fiatalabb korában. Megőrizte a fellépéseiről készült plakátokat, de megvan az a cipő is, amelyben szerepelt. Fennmaradt a púderkészlete is, ezzel festette magát az előadások előtt. Rendszeresen sportolt is, erről tanúskodnak a pingpongversenyeken szerzett díjai. Egyébként csak oklevélből mintegy hétszáz van a gyűjteményben.

A nevének elhallgatását kérő örökös – aki mindvégig ápolta-gondozta Erzsike nénit – elmondta lapunknak: ő is azt szeretné, ha egyben maradhatna a gyűjtemény, ezért döntött úgy, hogy ingyen felajánlja a múzeumnak. A nemes gesztus persze a Szalva házaspárnak szól. A Tóth József utcai családi házban maga Péter bácsi és a felesége olyan bemutatóhelyet hozott létre kettejük életművéből, amely hű tükre a múlt század második felének. Mód László egyetemi oktató, a szentesi múzeum néprajzkutatója cikkünk nyomán vette fel a kapcsolatot az örökössel. A muzeológus mindenesetre meglepődött, hogy semmilyen ellenszolgáltatást nem kér az adományozó. A páratlan eszmei értéket képviselő gyűjteményt hetek óta rendszerezik, és egy hónapon belül a múzeum ligeti épületébe kerülhetnek a Szalva házaspár életéről és munkásságáról tanúskodó tárgyak. A néprajzkutató könyvek kéziratát, nemesített növényfajtákat, szakcikkeket, díjakat, okleveleket és ezekhez kapcsolódó emléktárgyakat említett. A házaspár által művelt tudományág Mód László elmondása szerint sajátos szakmai tudást igényel. Az anyag feldolgozásához éppen ezért szívesen fogadják szakemberek segítségét, hogy a hagyatékban lévő értékeket még inkább kiaknázzák, aztán pedig közkinccsé tegyék.

Emlékek: a  hagyaték. Fotó: Tésik Attila

A gyűjtemény felajánlását a múzeumnak nagyra értékeli a néprajztudós, mert így „nem szóródnak szét Péter bácsi és Erzsike néni munkásságának" forrásai és tárgyi emlékei. Az utóbbiakból rendeznek be jövőre egy Szalva-emlékszobát, ahol a házaspár munkásságát mutatják be. Mivel az anyagnak csak a töredékét tudják ott elhelyezni, a későbbiekben időszaki tárlatokat is rendeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc Szentesen: tüntetők, rendőrök és a gárda

Szentes - Egy szentesi kertésztől nagy zacskó paprikát, a tésznél paradicsomot kapott Gyurcsány Ferenc, a Kossuth téren lehazaárulózták. A Nagy Párbeszéd szentesi állomásán végül befutottak a színre a rohamrendőrök is, egy embert elvittek. Tovább olvasom