Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Épeket is legyőz a paraúszó

Szentes - A londoni paralimpiáról ugyan lemaradt Rácz Nikolett – bár megúszta a szintet 100 méter mellen, a keretszűkítés áldozata lett végül – de a 15 éves mozgáskorlátozott úszó az ép sportolók között is szépen helyt áll.
Kovács Brigittától megtudtuk, tanítványa már túltette magát azon, hogy nem mérethetett meg a legjobbakkal, s mindketten úgy gondolják, még nagyon fiatal, akár 3-4 paralimpia is beleférhet a pályafutásába. – Természetesen figyeltük a londoni versenyt, s a 100 mellen, amiben Nikinek szintideje volt, 8. helyezett lehetett volna, de hát azt nem tudhatjuk, ha tényleg ott van, akkor mi történik. Mindenesetre már a paralimpia előtt is a 6.-8. helyet tartottam reálisnak – mondta a Szentes Városi Úszó Club edzője.

Tamási László szentesi áruházigazgató gratulál Rácz Nikinek.
Tamási László szentesi áruházigazgató gratulál Rácz Nikinek.

Mozgás Korlátok Nélkül

A Tesco a Magyar Paralimpiai Bizottsággal együttműködve minden évben havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja fiatal mozgáskorlátozott sportolók felkészülését a riói játékokra. Elsőként a szentesi paraúszó nyerte el a „Mozgás Korlátok Nélkül"- ösztöndíjat. Nikolett és Brigitta köszönik az önkormányzat, az úszóklub, az üdülőközpont és a MOL Tehetségkutató-program támogatását is. 

 
Niki szeme előtt most már a következő paralimpa lebeg, de a Rióig tartó hosszú úton közelebbi célokat tűztek ki, jövőre világbajnokság vár rá Kanadában, szeptembertől elkezdték a felkészülést.  Edzője szerint jót tesz a fiatal versenyzőnek, hogy sok új inger éri mostanában: elvégezve az általános iskolát, már nem magántanuló, szeptembertől a Horváth Mihály Gimnázium angol tagozatára jár, valamint a parasportból is kizökkent az év hátralévő részére. Mivel a parasportolóknak ebben az évben több megmérettetésük már nem volt, viszont a versenyek fontosak, az úszólány így az ép sportolók között indult.

Egészséges társaival nemrégiben Vásárhelyen is medencébe szállt, a VI. Hód Kupán nemzetközi mezőnyben aranyérmes lett 50, 100 és 200 méter mellen, valamint 100 méter pillangón, emellett bronzérmet nyert 50 méteren pillangón és gyorson is.

Niki edzőjével, Kovács Brigittával.
Niki edzőjével, Kovács Brigittával.

Edzője szerint egy mozgáskorlátozott úszónál, nyilván a sérültségi fokától is függően, mínusz két év hátránnyal lehet számolni az épekkel való összehasonlításban, Niki – aki bal kézfején végtaghiánnyal született - az erős középmezőnyben szerepel az egészséges úszók között.

Olvasóink írták

  • 2. Church 2012. december 14. 11:36
    „Gratulálok Niki! Csak így tovább!”
  • 1. nie 2012. december 13. 14:11
    „Minden elismerésem Nikinek és az edzőjének. Gratulálok! Hajrá NIKI!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárja helyi fiókját a CIB Bank

Alig több mint négy évvel a nyitás után bezárja szentesi fiókját a CIB Bank – hét pénzintézet verseng tovább a városban. Tovább olvasom