Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Eperjesen a víz a legégetőbb kérdés

Eperjes - Évszázadokon át Kiskirályság volt, de 1954-ben átkeresztelték, s így lett a szlovákiai nagyváros druszája. Mintegy 600-an lakják az egyre takarosabb falut, ami arzénos vizéről lett mostanában országszerte ismert. Eperjesen vendégeskedtünk - folytatva lapunk megyejáró sorozatát.
A kiskirálysági tanyavilágban élők a második világháború után alapították a községet, de a települést csak 1954-ben keresztelték át Eperjesre. Ma 595-en lakják a falut, ahol 12 százalékos a munkanélküliség. A népesség öregszik, a lakosság közel fele 60 év feletti vagy rokkantnyugdíjas, így nem csoda, hogy csak óvodája maradt a községnek. Az alsó tagozatos diákok Gádorosra vagy Fábiánsebestyénre, míg a felsősök Szentesre járnak iskolába. Az önkormányzat és intézményei, illetve az Agro-Gárda Zrt. helyben a legnagyobb foglalkoztató.

Eperjesen minden utca aszfaltozott, széles sávú internet és kábeltévé is van a faluban, az infrastruktúrából csak a szennyvízcsatorna hiányzik. Illetve az utóbbi időszakban az ivóvízszolgáltatás is akadozik: a helyi vízkészlet magas arzéntartalma miatt lajtos kocsin hordják a vizet a községbe. Felmerült ugyan, hogy palackozott formában juttatják el a lakosoknak, de ez évente 20 millió forinttal terhelte volna meg a falu kasszáját.

A lakosság fele 60 év feletti vagy rokkantnyugdíjas, így nem csoda, hogy csak óvodája maradt a falunak. Fotó: Tésik Attila
A lakosság fele 60 év feletti vagy rokkantnyugdíjas, így nem csoda, hogy csak óvodája maradt a falunak. Fotó: Tésik Attila

– Az optimista forgatókönyv szerint 2010–2011-re csatlakozhatunk a szomszédos Gádoros vízbázisához, de én azok közé tartozom, akik egyre kevésbé bíznak ebben – nyilatkozta lapunknak Kiss Csaba polgármester. Szerinte a döntéshozókat most sokkal inkább érdekli pozíciójuk megőrzése, mint maga a döntés, ami elősegíthetné a település gondjainak megoldását. Bár a vízkérdés a legégetőbb Eperjesen, más területen is tüsténkednek a faluban. Tavaly felújították a polgármesteri hivatal épületét, 250 méter hosszan járdát építettek, új buszvárókat állítottak, és a faluház tetőszerkezetét is sikerült korszerűsíteni. Tavaly nyert a község egy falugondnoki buszt, aminek a szociális ellátásoknál veszik nagy hasznát.

Ami a terveket illeti, a hivatal tetőszerkezetét is meg szeretnék újítani, illetve napkollektorosra cserélnék a fűtést. A megüresedett iskolaépületet életházzá alakítanák át, ahol sportrendezvényeket lehetne tartani. Oda, egy helyre költöznének a szociális ellátások, és idősek napközije is nyílna a házban. A csapadékelvezető csatornák rendbehozatala is a rövid távú feladatok közé tartozik, hosszabb távon pedig a szennyvízelvezetés megoldása és egy szálláshelyként is használható horgászház kialakítása a cél Eperjesen.

Kiskirályság Mátyás óta

Mesebeli neve volt egykor Eperjes környékének. A községet alkotó puszták közül Kiskirályság és Újváros a középkorban népes helységek voltak. Kiskirályság nevét Mátyás király iránti tiszteletből kapta, annak emlékére, hogy Szilágyi Mihály egy birtokvitát követően a Hunyadi-birtokra telepítette át az általa lerombolt Zeleméres falu lakosságát. A kiskirálysági puszta a XIX. században gróf Károlyi István birtoka volt, amelyet szentesi taksás jobbágyok béreltek földesuruktól az örökváltságig, 1837-ig.


Újsághoz kell szoktatni a gyermekeket

A faluházban találkoztunk szerdán lapunk olvasóival. Az érdeklődőket Őrfi Ferenc kiadványszerkesztő avatta be a lapkészítés fortélyaiba. A hallgatóság megtudhatta, hogy lapunk internetes kiadását Amerikában is olvassák – mégpedig azok, akiknek részvényük van abban a társaságban, amely földgáz után kutat a Makó-árokban. A lapjaink megjelenését gondozó kiadó adománygyűjtő akcióit, játékait, az újság-előfizetőket és a hirdetőket kényeztető szolgáltatásokat Pintér Melinda pr-vezető mutatta be. Elárulta, hogy a hűségkártya-tulajdonosok hamarosan meglepetésre számíthatnak, és az sem maradt titokban, hogy újabb szakácskönyvvel rukkolunk elő. Egyik idős eperjesi olvasónk azt javasolta, hogy mindenki szoktassa újsághoz a gyermekeit, mert így is eleget ülnek a számítógép előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László az előrehozott parlamenti választásokról

Szentes - Az európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos MSZP-s vereség elvezethet az… Tovább olvasom