Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Erőre kaphat a szentesi erőmű

Szentes, Hódmezővásárhely - 800 millió forint uniós támogatást ítéltek meg a Co-Ver Energia Szentes Kft.-nek, amely biomassza-erőművet építene a város határában. A fejlesztésre még várni kell, a beruházó cég hitelezőt keres. A hódmezővásárhelyi erőműprojekt indítását jövő tavaszra ígérik.
Új erőre kaphat a szentesi erőmű-beruházás, amelynek előkészítése három éve kezdődött. Olasz befektetők jelentkeztek az önkormányzatnál, hogy az ipari parkban egy hő- és villamos energiát termelő kis erőművet szándékoznak felépíteni. A biomassza-alapanyagot – a csirketrágyát és a kommunális iszapot – a Hungerit Zrt. és a Szentesvíz Kft. biztosítaná, a megtermelt hőenergiát a baromfi-feldolgozó cégnek, az elektromos áram túlnyomó részét pedig a Démásznak adnák el. A beruházó társaságot egyébként az olaszországi Co-Ver-csoporthoz tartozó Co-Ver Energy International S. A. és a Hungerit tulajdonos-vezérigazgató, Magyar József érdekeltségéhez tartozó Családi Négyes Kft. alapította. A külföldi befektetőnek nagyobb a tulajdoni hányada a cégben.

 Vásárhelyen 2010 tavaszán kezdik

Minden engedélye megvan a projektnek, így jövő tavasszal megkezdi az olajosmag-présüzem építését a Central EU Biofuels Hungary Kft. a vásárhelyi ipari parkban – tudtuk meg a cég képviselőjétől, Tóth-Makra Beátától. Az évi ötszázezer tonna napraforgót és repcét feldolgozó présüzem mellé pedig egy 49,9 megawatt teljesítményű biomassza-erőmű is épülhet – összességében 32 milliárd forintból.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szeptember végén döntött úgy, hogy 35 százalékban – azaz 800 millió forinttal – támogatható a fejlesztés. Szerződést még nem írtak alá a felek, így a megvalósítás időpontja egyelőre kérdéses. A Co-Ver Energia Szentes Kft. ügyvezetője, Andrea Von Finckenstein csak rövid közleményben reagált megkeresésünkre: azt írta, hogy mérföldkőnek tekintik ezt a pályázati sikert, de még sok munka vár rájuk az első kapavágásig. Annyit még elárult, hogy leghamarabb januárban tudnak majd bővebb információt adni a fejlesztés menetéről.

Más forrásból azt is megtudtuk, hogy a társaság jelenleg hitelezőt keres, amely finanszírozná az összességében közel 3 milliárdos beruházást. Az erőművet egyébként a szentesi ipari parkban, a fábiánsebestyéni út mentén, egy háromhektáros telken építenék föl – e terület még az önkormányzaté.

– Nagyon fontos állomáshoz érkeztünk – kommentálta az NFÜ döntését Szirbik Imre. Szentes polgármestere hozzátette, bízik benne, hogy a kedvező döntés nyomán felgyorsulnak az események, és a teljes képviselő-testület által támogatott fejlesztés mihamarabb elindul. Szirbik megjegyezte, energetikai és környezetvédelmi szempontból is kedvező lenne a beruházás a térség számára.

Olvasóink írták

 • 5. Power 2009. október 15. 11:50
  „Amíg a saját környezetünket mértéktelenül szennyezzük és lusták vagyunk elmenni a szelektív hulladékgyűjtőkig, addig csak ezen a szinten tudunk ítélkezni. Már nyugaton is tudják, hogy a multikat nem nagyon foglalkoztatja a környezet szennyezése, első a profit. Várjuk ki a végét, előbb, vagy utóbb ki fog derülni az igazság: lesz-e többlet szennyezés, vagy nem lesz többlet szennyezés. Ezt ma még senki nem tudja megítélni.”
 • 4. toxi-2 2009. október 14. 19:32
  „Hát éppen ezért kellene megtenni az első lépéseket, hogy be lehessen mutatni az előnyöket. Gondolom itt most attól tartasz, hogy hordóban fogják elégetni a cuccot, de hidd el, ma már nem így csinálják. Szóval néha írhatnál 1-2 pozitív gondolatot is, és nem csak akkor, amikor "narancsszínű" riasztás van érvényben.... :)”
 • 3. Power 2009. október 14. 17:01
  „2. toxi-2 2009.10.14. 15:00
  Az energiatakarékosság, a környezetgazdálkodás, a hulladék újrafeldolgozása és felhasználása az aktív környezetvédelem része.
  Nem sok pozitívumot tudunk felmutatni ezeken a területeken. A szelektív hulladékgyűjtés gyermekcipőben jár. Először a fejekben kellene rendet tenni.
  Ne légy toxikus! :)”
 • 2. toxi-2 2009. október 14. 15:00
  „Tudjuk, neked a barlang és a furkósbot jelentik a fejlődést, már sokszor bizonyítottad .....”
 • 1. Power 2009. október 14. 13:04
  „A környezetvédelmi megfelelőség majd kiderül. Tudjuk, hogy a pénzlesőket mennyire érdekli a környezet és az ott élő emberek egészsége. Erre már számtalan példa van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették a szentesi nőgyógyászt

A szentesi kórház vezetése felfüggesztette a munkavégzés alól Loboda Fábiánt. A nőgyógyász tavaly egy rutinbeavatkozás közben kilyukasztotta egy fiatalasszony méhfalát, a nő később meghalt. Tovább olvasom