Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Évezredes karperecet is találtak

Derekegyház - A régészek leletei alapján bebizonyosodott, hogy Szent István idejében már lakott település volt a mai Derekegyház. Sírok, lakóházak kerültek napvilágra az útépítés során.
Az idei legjelentősebb ásatását fejezte be a napokban a szentesi Koszta József Múzeum. Az épülő derekegyházi kerékpárutat tárták fel 2 kilométer hosszúságban.

Lakóházak, sírok, használati tárgyak kerültek elő a derekegyházi ásatás során. Fotó: DM/DV
Lakóházak, sírok, használati tárgyak kerültek elő a derekegyházi ásatás során.
Fotó: DM/DV

– A megelőző régészeti feltárás 3 hónapig tartott, a rossz időjárás és a közmunka miatt elhúzódott az ásatás – ismertette Béres Mária múzeumigazgató. – Késő szarmata település építményei, többek között kutak, gabonásvermek, karámokat kerítő árkok kerültek elő. Találtunk néhány sírt is, amelyek többségét kirabolták. Nagy örömünkre azonban került elő érintetlen temetkezési hely is; egy férfi lándzsával és a köpenyt összefogó ezüstfibulával. Egy másik sírban vaskést és római ezüstpénzt hagytak az egykori tolvajok. Nagyon érdekes a feltárt Árpád-kori falurészlet, amely arról árulkodik, hogy a település hosszú életű volt. Szent István korában keletkezett, és talán a tatárjárást is megérte. Érdekes, hogy messze földről – feltehetőleg Erdélyből – szállították ide a piritet, a csillámpalát és a vörös homokkövet. Három különböző típusú lakóházrész is előkerült, továbbá vas nyílhegy és egy ritkaságszámba menő üveg karperec. A leletek nagyon fontosak. Egyrészt adalékot nyújtanak Derek- egyház múltjához, másrészt kiegészítik eddigi általános tudományos ismereteinket – magyarázta Béres Mária.

A leleteket tisztítják, majd katalogizálják, így vélhetően hamarosan a közönség is betekintést nyerhet az ezer évvel ezelőtti Derekegyház életébe.

Olvasóink írták

 • 3. Lacimaci 2011. augusztus 31. 01:31
  „mirjam

  Szerintem is eleg pongyolan fogalmazott a munkatarsuk , ugytunhet az olvasonak, hogy csak ezer evre visszamenoleg lehet tortenelmet elkepzelni ebben az orszagban....”
 • 2. z927 2011. augusztus 30. 22:55
  „"- A megelőző régészeti feltárás 3 hónapig tartott, a rossz időjárás és a közmunka miatt elhúzódott az ásatás - ismertette Béres Mária múzeumigazgató."

  Meg még lehetne ide nagyon sok "műhibát" felsorolni, hogy miért is tartott 3 hónapig az egyébként - legalább is Béres Mária szerint - két hetes munka...”
 • 1. mirjam 2011. augusztus 30. 12:19
  „Jé!!!hát ez nem igaz,tényleg?és azt miért nem tanítják velünk sehol,hogy ide nem a Honfoglaláskor jöttek
  eleink,hanem VISSZA tértek,mert már előtte évezredek óta lakták-lakják a Kárpát medencét.Csak el van hallgatva!
  DE NAGYON!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetéseket adott át Szirbik Imre Szentesen

Szentes - Szirbik Imre polgármester adott át elismeréseket augusztus 20-a alkalmából az… Tovább olvasom