Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Fut a pénze után a lakástulajdonos

Szegvár - Orosz István szegvári nyugdíjasnak két évig nem fizettek az albérlői, mire sikerült eltávolítania a nemkívánatos lakókat. Elmondása szerint a kára közel egymillió forint.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Szabályosan, szerződéssel adtunk ki egy házat havi 30 ezer forint plusz rezsiért a szegvári Rozmaring utcában 2010 novemberében. A papír egy évre szólt, ez idő alatt nem volt gond a fizetéssel. Utána kezdődtek a problémák – mondta a szegvári Orosz István. A szerződés megszűnése után a bérlők ugyanis úgy döntöttek, nem költöznek ki, és a közüzemi díjakat sem fizetik. Orosz Istvánnak és élettársának majdnem két évébe telt, mire érvényt szereztek a jogaiknak, és a nemkívánatos lakók elhagyták az ingatlant. A történet természetesen itt még nem ért véget, hiszen a tartozás és az eredeti állapot visszaállítása több mint egymillió forintba kerülne.

Szinte lakhatatlanná vált Orosz István háza. Fotó: Králik Emese
Szinte lakhatatlanná vált Orosz István háza.
Fotó: Králik Emese

 Nem egyedi eset

Meglepő, de úgy tűnik: ez a magatartás nemcsak a nagyvárosokra jellemző, hanem olyan kis közösségre is, mint Szegvár. Nemrégiben szinte szóról szóra ugyanilyen történetet mesélt el egy másik szegvári lakos. Ő nem szerette volna nyilvánosságra hozni az esetét, mert azt mondta, fél a korábbi bérlőktől.

– Ha az elmaradt lakbért számolom, az 630 ezer forint volna, a villany a visszakötéssel együtt 107 ezer. Nyugdíjas vagyok, ezeket nem tudom kifizetni, bevételünk legfeljebb az újabb bérleti díjakból lenne, ilyen állapotban viszont nem lehet a házat kiadni. Peres úton csak akkor szerezhetnénk vissza ezt az összeget, ha először minden kintlévőséget rendeznénk. Ördögi kör – panaszolta. Az illegális tartózkodás ideje alatt hiába hívtak rendőrt, az egyenruhások semmit sem tehettek. Tavasszal a jegyzőhöz fordultak birtokvédelmi kérelemmel, ezzel egy időben bíróságra vitték az ügyet. Ott hamarabb született döntés: idén augusztusban jogerősen kimondta bíróság, hogy a családnak el kell hagynia a Rozmaring utcai házat.

– Hogyan lehet az, hogy két évig tehetetlen voltam a bérlővel szemben? Hogyan történhet az meg egy jogállamban, hogy a végén az én ingatlanomat árverezik majd el más közüzemi tartozása miatt? – kérdezte elkeseredetten Orosz István.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében érdemes néhány havi kauciót előre kérni – javasolta egy szakember. Más azt mondta, a beköltözés előtt a bérbeadó jelzálogjogot jegyeztethet be a bérlő ingóságaira. Olyan véleményt is hallottunk, hogy – bár ez nem egészen szabályos – kitartóan, agresszívan a nyakára kell járni az immár nemkívánatos lakónak. Egyelőre azonban annyi biztos, Oroszéknak akár évekbe is telhet, mire polgári peres úton megítélik számukra az egymilliót. Az már egy másik történet, hogy megkapják vagy sem.

Olvasóink írták

 • 12. Hugika010 2013. november 10. 16:54
  „11. valószínűleg nem volt szükséged a bérleti díjra...”
 • 11. J.G. 2013. október 30. 19:37
  „10. C6H12O6 2013.10.30. 18:49

  En ezert nem tartottam meg a szegedi lakasomat kiadni, mikor kulfoldre koltoztem... kinek hianyzik ez? Plane hogy ott se vagyok.”
 • 10. C6H12O6 2013. október 30. 18:49
  „8.J.G. Hiába figyelnéd ki, hogy mikor nincsenek "otthon". Tudják és mindig bent kell valakinek lennie. Sógorom lakásából 3 hónap alatt sikerült kitenni a bitorlókat. Persze se villany se gáz nem volt már akkorra. Kiköltözés előtt részben fel is gyújtották még búcsúzóul a lakást. Ja és megbüntették még majd félmillió forintra is, mert üldözte szegény elesetteket.”
 • 9. Hugika010 2013. október 29. 20:11
  „Szegvár... mindenki ismer mindenkit. Úgy látszik nem eléggé... a bácsi bízott bennük, és ezt kihasználták..
  6.online... te szőrszálhasogató... gondolom nem ő az egyetlen aki nem fizet adót kiadott lakás után... fúúúúúúúúú mekkora szemét alak... bezzeg a százmilliós adócsalókkal nem sokáig foglalkoznak.”
 • 8. J.G. 2013. október 29. 18:59
  „Egyebkent az is megoldas, hogy kifigyelni, hogy mikor nincsenek ott, bemenni ("betorni"), kirakni mindenuket, zarcsere, aztan mikor jonnek akkor bociszemekkel nezni, hogy "te itt laksz? hogy erted? van szerzodesed, amivel igazolod? A kulcsod sem jo az ajtohoz. Nem ertem."”
 • 7. J.G. 2013. október 29. 18:58
  „"Hogyan történhet az meg egy jogállamban"
  Jogallam? Hol?

  Bele kell irni a szerzodesbe, hogy a berlo beleegyezik, hogy ha nem fizet x ideig, akkor a berbe ado onnan kilakoltathatja, akar cuccainak az utcara kirakasaval.
  Amugy nem ertem, hogy ha 1 evre szolt a szerzodes amkor miert nem tavoztak akkor vagy ujitottak meg. Egy szerzodesben le kell fedni MINDEN lehetoseget. Persze ehhez ertelmes ugyved kell, nem szabad a penzt sajnalni ra, mert akkor ez a vege.”
 • 6. online 2013. október 29. 11:20
  „Ha a bácsi nem fizetett a bérbeadás után adót, akkor talán jobb lenne kiszámolni hogy mi kerül kevesebb...e”
 • 5. _csutak_ 2013. október 28. 18:01
  „A jog a világon mindenütt a bérlőt védi!
  Igaz nem ennyire mint nálunk, mer más országban azért ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, nem fizeti a közüzemi díjakat a törvény elkapja a delikvenst.”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 28. 17:40
  „hát, ha tényleg nincs megfelelő jogszabály, akkor én is más eszközökhöz nyúltam volna egy hónap után..., de két évig nem húzom.”
 • 3. Fatboy35 2013. október 28. 17:00
  „Néhány markos jó barát segítségével pár napon belül kilehet őket pakolni.Amíg a törvény az élősködő bűnözőket védi nincs jobb megoldás.”
 • 2. Pirát 2013. október 28. 17:00
  „nemvolt a bácsinak két markos fiatalabb ismerőse, hogy még idejében "kezelni" tudták volna a problémát...???”
 • 1. KamuNeni 2013. október 28. 08:38
  „A torvenyek ezt meg engedik mert maga az allam is ezek torvenyek aalapjan mukodik. Csalas es kihasznalas.

  Amig a torvenyek nem az egyent vedik nem is lessz maskent az orszagban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pehelytollat sikkasztani nem túl jó ötlet

Nem kirabolták, hanem sikkasztott egy eperjesi telephely biztonsági őre.
Tovább olvasom