Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Kilencven kutya ugat egyszerre a szentesi portán

Szentes - A szentesi parkerdőben épülő idősek otthonának közvetlen szomszédságában csaknem kilencven kutya él az ismert állatvédő, Frei Henrik telepén. A városházán úgy vélik, a kutyaugatás és a körülmények miatt Frei Henriknek állataival együtt költözne kellene, mert zavarni fogják az idősek nyugalmát. Frei akkor megy el, ha kap egy másik tanyát.

A Kurca partjának közelében, a szentesi parkerdőben szedett gombát a minap egyik olvasónk, Kiss Ferenc, amikor meglátta a telepet. Szerinte biztosan zavarja majd a szomszédba költöző idősek nyugalmát. Frei Henriket nem érte váratlanul olvasónk észrevétele, az ismert szentesi állatvédő maga is gondolt arra, hogy lesznek problémák. Az épülő idősek otthona ugyanis mindössze nyolcvan méterre van a teleptől, ahol 87 kutyát, két szamarat, több macskát és különböző szárnyasokat tart. Szerinte a szaggal gond nem lehet, hiszen rendszeresen takarít, a kutyaugatás már egy kicsit bajosabb. Mint mondta, az idősek otthonának másik oldalán, a Tavasz és a Nyár utcában minden portánál van kutya, ha azok ugatnak, az övéi is rákezdik, de az egész nem tart tovább hét-nyolc percnél.

A 110 méterre lévő pulykatelep ennél sokkal nagyobb gondot jelenthet majd nyáron. Mégis úgy érzi, leginkább csak vele és a kutyáival foglalkoznak. Elmondta, hogy a tanyát, amiben lakik, valaha a Termál téesztől vette bérbe, arra pedig az önkormányzatnak elővásárlási joga volt, a város meg is szerezte az ingatlant. Ez azt jelenti, hogy elvileg most Szentesnek fizet lakbért egy olyan ingatlanért, melyet egyébként szavai szerint a polgármesteri hivatal munkatársai életveszélyesnek nyilvánítottak. Mint mondta, később felajánlottak neki egy önkormányzati bérlakást a József Attila utcában, csak költözzön el.

Frei kijelentette, a kutyái nélkül nem megy sehova. Úgy okoskodik, hogy a Termállal kötött szerződés érvényes, hiszen azt egyik oldalról a város viszi tovább, és csak akkor kell elhagynia a tanyát, ha a terület értékének egynegyedét pénzben megkapja – így okosították ki ügyvéd ismerősei. Mivel a Kurca-parti tanya belterületen van, kiemelt és frekventált része a városnak, egynegyed részéből vehetne egy másik tanyát. Őt elsősorban az érdekli, hogy ugyanilyen körülmények között élhessen az állataival.

Nem lesz egyszerű

A megszállott állatvédőként ismert Freinek nincs engedélye állatmenhely fenntartására – tájékoztatta lapunkat a kerületi főállatorvos. Jankó Gábor azt mondta, hivatalosan nincs tudomásuk állatmenhely létéről a városban. Az viszont biztos, hogy a Kurca-parti telepen Kovács Kálmán állatorvos minden alkalommal veszettség ellen ingyen beoltja az állatokat, fertőzésveszély tehát nincs. A kistérségi tiszti főorvos, Tóth Gábor közölte: mivel a megfelelő módon tartott kutya nem veszélyes az emberre, ennek az ügynek nincs egészségügyi vonzata, amivel foglalkozni kellene. Csányiné Bakró-Nagy Vera szerint az idősek nyugalma szempontjából a költözés mindenképpen indokolt lehet. Az aljegyző egyelőre nem tudta megmondani, hogyan és mi módon történhet mindez, mindenesetre úgy vélte, nem lesz egyszerű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendéglátóhelyeket kameráztak be Szentesen

Szentes - Az éjféli zárás önmagában nem megoldás a vendéglátóhelyek működésének korlátozásával… Tovább olvasom