Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Költöznek a lakók a szentesi otthonból

Szentes, Nagymágocs - Korszerűtlen, eredetileg más célra épült, a jelenlegi feladatukra alkalmatlan épületekben élnek Csongrád megyében a pszichiátriai betegek.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A bentlakásos ellátást zsúfolt helyen, hiányos tárgyi feltételek mellett kell megoldani, ezért egy pályázatot készített néhány éve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jogelődje, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ. Azt szerették volna, hogy egy TIOP-pályázat segítségével az Aranysziget Otthon szentesi, Sima Ferenc utcai intézményét kiválthassák. A tervekről lapunk is beszámolt. Közel egymilliárd forintot költhetnek a cél megvalósítására, ezt csütörtökön jelentették be ünnepélyesen egy projektnyitó rendezvényen.

Fodorné Hegedűs Judit projektmenedzser bemutatta a terveket. A szentesi intézményben 90 ember él, számukra alakítanak ki családias, kényelmes feltételeket, összesen 3500 négyzetméteren. Ingatlanok épülnek, illetve hat olyan családi házat vásároltak, amelyet a célnak megfelelően át tudnak alakítani. Nagymágocson – a Szentesi, a Meggyesi és a Jókai utcában – két 12 fős lakóház, két lakás és egy nappali intézmény, Szentesen – a Rákóczi, a Csongrádi, a Vásárhelyi úton és Bereklaposon – egy 25 fős lakócentrum, két lakóház, két lakás és egy nappali intézmény áll majd a gondozottak rendelkezésére. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: a sérült embereket segíteni, integrálni kell, ehhez minden segítséget meg kell nekik adni.

Eljárt az idő a szentesi Sima Ferenc utcai ingatlan fölött. Fotó: Králik Emese
Eljárt az idő a szentesi Sima Ferenc utcai ingatlan fölött. Fotó: Králik Emese

Berta Árpádné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltségének igazgatója kiemelte, a mostani helyzettel ellentétben a gondozottak lakó- és munkahelye elkülönül. – A változásra a gondozókat is fel kell készíteni, de a lakosságnak is tartunk majd fórumokat, hogy megismerhessék a részleteket – tudatta. Farkas Sándor országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad fenntartással fogadni az átlagostól eltérő embereket.

Szentesen 57, Nagymágocson 33 embert helyeznek el. A projekt támogatottsága 100 százalékos, jövő nyárig végezni kell a feladatokkal. A szentesi ingatlan a város tulajdonában áll, a további hasznosításáról egyelőre nincsenek információink.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adták alább a világszínvonalnál

Az Árpád Agrár Zrt.-vel szoros együttműködésben tevékenykedő Szentesi Paradicsom Kft. olyan üvegházakat építtetett, amelyeket bárhol megirigyelhetnek. Tovább olvasom