Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Könyv készül Derekegyházról

Derekegyház - Előreláthatóan két hónap múlva jelenik meg az a 40 oldalas könyv, amely Derekegyház és iskoláinak történetét dolgozza fel. Első körben kétszáz példány készül a szerző, Laukó Istvánné nyugdíjas tanítónő hét éves munkáját összefoglaló kiadványából.
Több mint fél évszázada él Derekegyházán Laukó Istvánné, aki egész életében a községben tanított. Sok évvel ezelőtt még apósa emlegette azt a régi iskolát, amely a helyi gazdaság műhelye mellett állt, de már lebontották. Eszter néni felvette a kapcsolatot a Vajdovich családdal, ahol Varga József dédapa az első tanítóként 50 évig tanított a régi iskolában. A család sokat segített a gyűjtőmunkában, így a tanítónő évekig rendezgette az öt Derekegyházhoz tartozó iskoláról szóló dokumentációt, míg összeállt a 40 oldalnyi kézirat. A kiadványban a község története mellett az iskolák létrejötte, működése, az osztályzási formák és az egykori tanárok névsora is szerepel.

Laukó Istvánné nyugdíjas tanítónő az első tanító,Varga József sírhelyénél.
Laukó Istvánné nyugdíjas tanítónő az első derekegyházi tanító,Varga József sírhelyénél.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
Az összeállításban helyet kap Laukó Istvánné élete is, amely szervesen kötődik a helyi oktatáshoz: a magyar-román-jugoszláv hármashatárnál 1938-ban született Pásztor Eszter ugyanis a Szegedi Tanítónőképző elvégzése került Tompahátra egy barátnőjével együtt. A helyi iskolához tartozó tanítólakásban kezdte az életet. Miután férjhez ment, Derekegyházra költözött be, és ott tanított tovább, de a tompaháti iskolába később visszatért. Akkoriban 80 gyerek jutott egy tanítóra - emlékszik vissza.

Az 1993. óta nyugdíjas Eszter néni nemcsak a könyv megírásával foglalkozik: a ház körüli teendők mellett a szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar tagja és sokat utazik családjához, de megvan a véleménye a mai oktatásról is. Azzal, hogy a mai derekegyházi iskola felső tagozatát Szentesre költöztették, a falu beszűkült. A városi iskolába járó gyerekeknek már nem igazi hazája és emléke Derekegyház - véli.

régi osztálykép:1957.júniusban készült Derekegyházán, osztályozóvizsgán. Az osztályfőnök Frank Mária, ő a szemüveges nő.Mellette fehér ingben Laukóné, őt rendelték ki akkor vizsgabiztosnak.
Régi osztálykép: 1957. júniusban készült Derekegyházán, osztályozóvizsgán. Az osztályfőnök Frank Mária, ő a szemüveges nő. Mellette fehér ingben Laukóné, őt rendelték ki akkor vizsgabiztosnak.

Ezért is gondolt arra még 2005-ben, hogy a mai iskola fennállásának 40. évfordulója alkalmából jelenteti meg a kiadványt. Ám a dokumentáció akkor még folyamatosan bővült, jelenleg pedig már szerkesztés alatt áll.

Olvasóink írták

  • 2. medit04 2013. január 20. 14:38
    „A középen lévő, göndör hajú fiú: Mészáros Tamás. Az apukám.”
  • 1. jadewka 2013. január 19. 21:28
    „Remélem kedves Derekegyháziak,ha már nem is méltatják kommentel ezt a cikket legalább valaki értékeli ezt a megszállotságot, amivel tenni akar Eszter néni a település érdekében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lángosra mindig vevők vagyunk

Öt lángossütő üzemel jelenleg Szentesen. Tovább olvasom