Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

László egyike lehet a Mars telepeseknek

Szentes - Határ a csillagos ég – szoktuk mondani. A szentesi Aranyi László esetében nem teljesen érvényes ez a megállapítás. Az 51 éves pedagógust gyerekkora óta lenyűgözi a világegyetem, a NASA-nál űrhajós alapkiképzésen is részt vett, s mint mondja, csak rajta áll, lesz-e annak folytatása.
Informatikát és angolt tanít, sikeres uniós pályázatok fűződnek a nevéhez a szentesi Deák Ferenc Általános Iskolában, de emellett még számos érdekes dologgal foglalkozik az űrkutatástól a magyarságkutatásig Aranyi László.  – Nagyjából öt éves lehettem, amikor elkezdett érdekelni a csillagos ég, s amikor édesanyám már nem tudott ismételt kérdéseimre válaszolni, megtanított olvasni és könyveket adott a kezembe. Az ezt követő évtizedek során megmaradt ez a „gyermeki rácsodálkozás", ma is éppúgy lenyűgöz a világegyetem végtelensége, mint akkor, kicsi gyermekként - emlékezett vissza László.

Aranyi László a Holdautóval.
Aranyi László a Holdautóval.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Eszébe juttattuk élete nagy élményét is. – A NASA-hoz pályázat révén jutottam ki, az USA kormánya hirdette meg. 40 tanár utazhatott ki Huntsville-be a világ minden részéről. Szakírói tevékenységemnek (több száz csillagászati-űrhajózási újságcikk, British Interplanetary Society tagság) és szakmai múltamnak (országos versenyeken a diákjaimmal elért dobogós helyezések) köszönhetően. Nem szerepelt elvárásként semmiféle sajátságos felkészülés, ám az általános egészségi állapotra vonatkozóan hosszú kérdőívet kellett kitöltenem.

Be nem teljesült régi vágya volt, hogy űrhajós legyen. Azóta ennek volt-e bármilyen folytatása? - kérdeztük. - A folytatás rajtam áll, hiszen a tavaly visszahívtak a Huntsville-i Űrközpontba, a kiképzés folytatására - egyelőre nemet mondtam -, de nyitva áll az út az Európai Űrhajózási Ügynökség felé is, illetve éppen ezekben a hónapokban toborozzák az első Mars-repülések résztvevőit, az első Mars-telepeseket – válaszolta sokat sejtetően.

Be nem teljesült régi vágya volt, hogy űrhajós legyen.
Be nem teljesült régi vágya volt, hogy űrhajós legyen.

Centrifuga, katapult és Holdséta

2007 júniusában teljesülhetett Aranyi László egyik gyerekkori álmának első lépése: eltölthetett egy hetet a Huntsville-i Űrközpontban. László a Destiny (sors, végzet) elnevezésű csoportba került, két cseh, egy kanadai és 11 amerikai hallgatóval (ők is tanárok voltak) együtt. Érdekfeszítő előadást hallhattak Storey Musgrove-tól, aki hatszor járt a világűrben, majd felváltva követte egymást az elmélet és a gyakorlat: részt vettek szimulációs gyakorlásokon, ugyanazokkal az eszközökkel, mint az űrhajósok, ezen kívül kipróbálták a centrifugát, a katapultot, a Holdsétát, az űrsétát is, valamint gyakorolták a vízbe süllyedt űrkabinból való menekülést.  

Két regénye is megjelent, az Atlantisz Újjászületése 1989-ben és az Embergépek 2012-ben. - Szintén kora gyermekkoromra vezethető vissza a fantasztikus történetek olvasása, Jules Verne volt a „kiindulópont", aztán jöttek a többiek, Asimov, Clark, és - a szentesi születésű - Zsoldos Péter – mondta László. Egyik regénye Atlantisz témakörét dolgozza fel, a másik pedig a Vénusz földiesítéséről szól, ezen belül a nanotechnika alkalmazásáról és ennek erkölcsi felelősségéről. Jelenleg is több könyvön dolgozik, a Nag Hammadi Gnosztikus Könyvtár teljes anyagát – 13 kódex, 53 könyv) nemrégiben fordította magyarra. Jelenleg a Barnabás Evangéliumát fordítja, illetve az Ummita-leveleket. ­ A legjelentősebb munkám – a felsoroltak mellett – a jelenleg elfogadottnál sokkal pontosabb és bizonyíthatóbb világkép leírása.

Honlapja 2011-ben top 10-es volt a látogatottság szempontjából, elérte a havi 20 ezret az egyéni honlapok kategóriában, azonban László nem „él" a neten ­ Az internet, s vele a számítógép a munkaeszközöm, nem több és nem kevesebb – jelenti ki.

- Hogyan fér bele ennyi minden egyetlen ember életébe, lelkivilágába? - firtattuk, mire válasza: - Nincs tévém, tehát van időm. Kicsi korom óta vágyként él bennem, hogy tanítsam az embereket. Ez megadatott nekem, és ezért igen hálás vagyok a sorsnak, és a mindenkori főnökeimnek, hogy bíztak bennem és támogattak ezen a pályán.

A forgószéket is kipróbálhatta.
A forgószéket is kipróbálhatta.

S hogyan viszonyul a környezete hozzá, a hobbijaihoz, nem tartják „csodabogárnak"? - merül fel a kérdés. - Mindent szívvel-lélekkel csinálok, nem válik el a hivatásom a hobbimtól, a kettő lényegében ugyanaz. A környezetem? Aki esetleg nem szívlel különösebben, az is elismeri munkásságom súlyát és jelentőségét. Nem érzem magam ambiciózus embernek. Inkább szerénynek. Számos szakfordításon dolgozom jelenleg is, továbbá „önmagamon", ugyanis szeretnék napról-napra jobb tanár, jobb ember lenni – fogalmazott László.

Olvasóink írták

 • 12. dodeka 2013. március 27. 16:41
  „Gondolom a NASA pályázatba a lakott Marsról, meg az ufóistenekről alkotott véleményét nem írta bele, csak, hogy fordított űrhajós cikkeket, különben aligha engedték volna be a kapun.”
 • 11. boros56 2013. március 26. 21:12
  „Én csak a bátyját ismertem, az sem ezen a Földön élt.”
 • 10. misztral 2013. március 26. 20:25
  „Kedves, jószándékú ember, de annyi marhaságot kevesen tudnak összehordani, mint amennyit ő szokott. Engem kicsit aggaszt, hogy fogékony korban levő gyrekeket tanít.”
 • 9. lukrecia 2013. március 26. 13:02
  „2; ugy gondolod a Foldon valamikor friss tiszta levego volt??? Gondolj csak a rengeteg mukodo vulkanra akkoriban.
  Gondolj csak a 16.szazadban levo futesi modokra , amikor mindenki faval futott.
  Ellenben biztos volt friss levego is. :))”
 • 8. történész 2013. március 26. 12:15
  „Ott is lesz 2/3 , És azokat az új egypárt hogyan fogja szavaztatni ??”
 • 7. iansample 2013. március 26. 12:09
  „British Interplanetary Society tagság"

  erről fontos megjegyezni az alábbit, idézek a honlapról.

  1. Open and inclusive: The Society is for everyone from science fiction fans, students, industry professionals, academics and space enthusiasts. The BIS unites those who are interested in all things Space.

  a tagság nyitott, a sci-fi rajongóktól a diákokon át a kutatókig bárkit fogadnak”
 • 6. iansample 2013. március 26. 12:02
  „létezik tudós, ő új, eredeti tudományos eredmény elérését célozza, phd fokozata van vagy ennek megszerzésére törekszik, eredeményeit tudományos folyóiratokban (tanulmánykötetekben stb ) publikálja.
  létezik tudományos ismeretterjesztő, aki mások által elért és a tudományban elfogadott eredményeket ismertet meg a nagyközönséggel (esetleg el nem fogadottat is, megemlítve annak státuszát)
  Aranyi László egyik meghatározásnak sem felel meg. Lehet nagyon intelligens ember, kiváló tanár, szuggesztív egyéniség, jó író, stb. de érdemi szakmai publikációi nincsenek, a többiben meg a kóklerség keveredik a valódi ismeretterjesztéssel, ez még rosszabb, mintha valaki csak hülyeségeket írogatna.
  magyar természettudósokat kellene megkérdezni a tevékenységéről.
  Aranyi László nem tudós és nem is hiteles tudományos ismeretterjesztő.”
 • 5. Szemif 2013. március 26. 11:09
  „Ez ostobaság, hiszen ha lesz Mars utazás, úgy is megrendezik egy stúdióban...legalábbis Aranyi László biztos ezt gondolja.
  Upssz, de hiszen már 1962-ben jártak ott, Aranyi László szerint.

  Az összes elért "tudományos" eredménye abból áll, hogy befizette magát vagy bekérette magát áltudományos társaságokba.
  A publikációs listájában előkelő helyen szerepel az Ufómagazin, a Hihetetlen nevű szórakoztató lap és a jobblétre szenderült Színes UFO nevű újság is.
  Űrkatonai szakértőnek gondolja magát, halál komolyan, egyszer feljött ide DM-re "aranylaci" nickkel elkezdte tolni a süket dumát arról, hogy nem volt semmilyen Holdutazás, és bizony így mutatkozott be: Én űrkutató, űrkatonai szakértő vagyok.-vagy valami ilyesmi. Persze mindenki rajta röhögött. Az űrkatonai szakértőségét arra alapozza, hogy írt néhány cikket, a Haditechnika című lapba, ezek is egyébként fordítások, tehát hozzáadott szellemi termék nincs.
  "Komolyságának" bizonyítására egy pár cikk címe a honlapjáról:
  Német Holdbázis 1942-ben?
  A Hold légköre
  Mozgó objektumok a Holdon
  A Columbia űrrepülőgép elpusztítása
  Idegen entitások az Apollo-8 felvételein
  Az Apolló csalás (ez egy egész cikksorozat)
  ("Lacikám" meg ne sértődj, örülj az ingyen reklámnak)
  Mellesleg a honlapot láthatóan a kifinomult weblapszerkesztő Microsoft Word programmal készítette, amit HTML-ben lementett, igen ez 1998-ban még el is ment volna, de most, inkább nevetségesen hat, bár igaz, legalább olyan a külcsín mint a belbecs.
  Mellesleg rettentően önérzetes, tehát egy-két órán belül jó esély van rá, hogy itt fog tombolni. és elküld engem melegebb éghajlatra, persze valószínűleg csinál magának egy másik nicket.
  Jut eszembe Lacikám még mindig lógsz annak a bizonyításával, hogy a Saturn V nem tudott a Holdig elvinni 45 tonnát...

  Az, hogy a Marson nincs értelmes élet, azt eddig is tudtuk, <moderálva>

  Még mielőtt valaki elsüti azt, hogy majd akkor szidjam, ha annyit értem el, mint ő, nos azon már túlvagyok, igaz nincs ilyen "színvonalas" honlapom és nem vagyok tagja egyetlen áltudományos társaságnak sem-bár lehetnék, csak pénz meg néhány e-mail kérdése, de amit Aranyi fel tud mutatni, az egy főiskolai diploma meg egy jó angol nyelvtudás, szerintem egyiket sem lehetetlenség megszerezni. Az összes többi "eredménye" egy nagy...

  Ja és ennyit az űrhajósképzéséről mert gondolom ezt csinálta végig:
  http://www.spacecamp.com/

  Ez tulajdonképpen egy Disneyland űrmániákusoknak.”
 • 4. kormoska 2013. március 26. 10:30
  „Hát miután beleolvastam Aranyi úr honlapjába,módosítom a véleményem!
  Tény,hogy nagyon széles körű kutatásokat folytat a csillagászattól a magyarság múltján át a Mária jelenésekig,és tisztelem ezt az elszántságot és hitet.

  De a német"ufók" a Holdon meg a Marson,nos ez kissé meredek!Túl sokat nézhette a Iron Sky-t.
  Még ma sincs olyan technika amivel az űrhajósok akár csak a közelébe is jutnának a "vörös bolygónak".Kizárólag szondákat tudnak odaküldeni mostanság,de evvel kapcsolatban is vannak kétségeim.
  Antigravitációs hajtómű(ezekkel még mostanában kisérleteznek),vatikáni űrhajók 2-3 nap alatt a Marsra,német bázis a holdfelszín alatt?1942-ben?Jajj.
  Ennyi mindent nem lehet eltitkolni,pláne nem évtizedekig,itt jócskán elgurult a szerző gyógyszere.
  Én is olvastam,hogy a németek kísérleteztek korong alakú repülőkkel(csészealjakkal)de egyik prototípus sem volt stabilan röpképes.És mielőtt bevethették volna őket,vége lett a háborúnak.”
 • 3. kormoska 2013. március 26. 09:53
  „Eléggé élhetetlenné vált a föld az utóbbi évtizedekben,az emberiség folyamatosan rombolja,pár évtizeden múlva új bolygót kell keresnünk,ami lakható!
  A Mars nem a legjobb választás,mert nagyon szélsőséges éghajlatú,de a galaxisunkon belül nem sok választásunk van:-)
  Kellenek az ilyen gondolkodású megszállott kalandorok,ők viszik előre a tudományt.Aki a Nasa-hoz bejut az már nagy dolog.
  Kívánom Lászlónak hogy jó döntést hozzon és teljesüljön be az álma!”
 • 2. Jozsoci 2013. március 26. 07:30
  „Ha lenne levegő a Marson, milyen tiszta, friss lenne! Bár kissé hűvös van, mínusz 70 °C.”
 • 1. Grabowsky 2013. március 26. 07:07
  „Tőlem máris indulhat, átadom neki a helyem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen is népszerű a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjai most ismerkednek a katasztrófavédelemmel a szentesi kirendeltségen.
Tovább olvasom