Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Libamájügy: össztűz a Négy Mancsra

Szentes - Péntekig adtak haladékot az állatvédőknek a feketelista visszavonására. A Zöld Válasz nevű csoport is felszólította a Négy Mancsot, hogy függessze fel lejárató kampányát.
A Négy Mancs Alapítvány, a szentesi Hungerit Zrt. és a baromfiipar szereplői között elmérgesedett viszony rendezésére Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára tegnap délután megbeszélésre hívta a feleket. Mint arról többször beszámoltunk lapunkban, az osztrák székhelyű állatvédő szervezet magyar aktivistái bojkottot indítottak azon cégek ellen, amelyek a libák és a kacsák mesterséges hízlalásával előállított, úgynevezett zsírmájat dolgoznak fel. A támadást a Hungeritnél kezdték, amelyet a feketelistájukra is felvettek, hogy az áruházláncok semmilyen terméket ne vásároljanak tőlük. Magyar József vezérigazgató korábban bejelentette: kénytelenek leállítani a hízottállat-vágást, és szeptembertől mintegy 200 dolgozótól kell megválniuk.

Az államtitkári megbeszélésen a Négy Mancs képviselőin kívül jelen voltak az érdekvédelmi szervezetek, az országból több baromfiipari cég és a termelők képviselői is.

Lapunk információja szerint Magyar József vezérigazgató azonban a folyosón ülte végig a több mint négy órán át tartó egyezkedést. A Négy Mancs az ő jelenlétében ugyanis nem volt hajlandó részt venni a találkozón, arra hivatkozva, hogy augusztus 18-án úgyis leülnek vele tárgyalni.

Akkor maradhatnak a felfüggesztett szárnyasok a Hungeritnél, ha a Négy Mancs felfüggeszti bojkottját. Fotó: Segesvári Csaba
Akkor maradhatnak a felfüggesztett szárnyasok a Hungeritnél, ha a Négy Mancs
felfüggeszti bojkottját. Fotó: Segesvári Csaba

Bent volt viszont a teremben Krausz Jánosné, a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezete Hungeritnél működő alapszervezetének a titkára. Lapunk érdeklődésére elmondta: azt próbálták elérni, hogy a Négy Mancs vonja vissza az ágazat ellen indított bojkottját. A titkár tájékoztatása szerint az állatvédőket mindenki támadta, ám érdemben nem válaszoltak a nekik feltett kérdésekre. Krauszné a tanácskozáson is elmondta: az ország legnagyobb, legmodernebb cégét, a Hungeritet „kezdték ki", csorbították annak hírnevét. Ha nem történik változás, akkor mind az 1500 dolgozó és a termelők jövője is veszélybe kerül.

Úgy tudjuk, a minisztériumi tanácskozáson részt vett az osztrák kereskedelmi attasé is, aki pozitívan állt a magyar termelők és baromfi-feldolgozók problémájához. Értesülésünk szerint azt mondta, hogy nem lehet cél a munkahelyek megszűnése hazánkban. Kiderült továbbá: a magyar hatóság sem nézi tétlenül, hogy az állatvédők tönkretegyék a baromfiágazatot. Az államtitkári egyeztetésen olyan kompromisszum született, miszerint péntekig adnak haladékot a Négy Mancsnak, hogy vonja vissza Hungerit-ellenes bojkottját, valamint a feketelistát is. Ha nem hajlandó erre, akkor az ágazat valamennyi szereplője összefog a Négy Mancs ellen. Természetesen kerestük az alapítvány magyarországi programvezetőjét, Gergely Zsófiát, aki többszöri megkeresésünkre lapzártánkig nem hívott vissza minket.

A Zöld Válasz védi a libamájat

A Négy Mancs nevű nemzetközi állatvédő szervezet elhibázott és valószínűleg külföldi érdekcsoportok által kezdeményezett liba- és kacsatömés-ellenes kampánya miatt szeptembertől leállhat a szentesi Hungerit Zrt.-ben a hízott áru vágása – a Zöld Válasz nevű csoport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint. Gajdos Attila környezetgazdálkodási agrármérnök, az akciócsoport vezetője azt követeli a nemzetközi hálózattal rendelkező állatvédő alapítványtól, hogy azonnal függesszék fel lejárató kampányukat, a Hungeritnek okozott károkat pedig térítsék meg. A Zöld Válasz hazánk kormányát arra szólítja fel: dolgozzon ki a franciához hasonló libamájtörvényt a hungarikum védelmében. Ha ez nem készül el, Gajdos bojkottot helyez kilátásba a külföldi máj és az azt forgalmazó üzletek ellen.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. Vargáné Németh Mária 2008. szeptember 06. 22:03
  „Szerintem a gatyát is le kéne róluk perelni!!! Ha ügyvéd lennék ingyen és örömmel vállalnám.Szégyenfoltnak tartom a négy mancsot, aki tönkre teszi 200 család életét.”
 • 69. sanyóca 2008. szeptember 04. 13:40
  „amit csinált a négy mancs az felháborító a kutyákkal foglalkozzzanak ne pedig azzal amit megesznek az emberek ez mindennek a teteje hogy családokat tesz tönkre a négy mancs. azok az emberek akik ebből éltek haljanak éhen?vagy akkor a négy mancs majd eltartja ezeket az embereket akik az utcára kerülnek?A politikusok meg ezeket védik? Ez nagyon szomorú dolog vagy védessék le a májat mint ahogy a franciák tették ezekkel meg nem kell szóba állni maradjanak bécsbe ahol a székhelyük van.Itt az emberek 80000 ezerért a belüket kidolgozzák ellentétbe ausztriába 6 szorosát keresik meg.Amit nem irígyel az ember de 1 szervezet ne szüntessen már meg munkahelyeket”
 • 68. Vargáné Németh Mária 2008. szeptember 02. 22:17
  „Én azt látom,hogy többet ér egy állat élete mint egy emberé.Nem kéne ennek így lennie!Kétszáz család gondolkodik azon,hogy mit is kezdjen most.Én szerintem se kell kínozni az állatokat,de szégyellje magát a négy mancs alapítvány!!!Kíváncsi vagyok,hogy az alapítványnál ki lesz az,aki kenyeret tesz egyetlen elbocsájtott ember asztalára???Senki! Ez nem fontos ??? Igaz??? Csak az hogy ne tömjünk kacsákat. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben mindenki próbál fennmaradni,de mindíg van ,aki segítségnyújtás címszó alatt elvágja alattunk a fát. Köszönjük.El kéne gondolkodni ezen, hogy most jót tettetek-e??? Nem!!! Én a családokat nézem elsősorban,az állatok pedig azért vannak,hogy mi" éljünk" belőlük.”
 • 67. hallohallo 2008. augusztus 17. 10:25
  „kedves Snekszer Károly!

  amiket itt felsorolt, valóban létező problémák és ezt senki nem vonta, vonja kétségbe, de nem kisebbítik a libatömés állatkínzás voltát, valamint, mivel minden ember és szervezet energiája, ideje, lehetősége véges, ezért szoktak épp egy-egy pillanatnyilag elérhető célért küzdeni, hogy aztán azt elérve továbbléphessenek, a többi cél érdekében.
  irreális felvetés, hogy egyszerre, az összes fronton legyen változás.”
 • 66. Snekszer KÁroly 2008. augusztus 17. 00:00
  „Nem biztos, hogy a Négy Mancs (4. M.) akciója mögött külföldi versenytársak állnak! Kiderült már, hogy a Hajdubét tönkretétele mögött ki állt? Az nem, de hogy abban hányan mentek tönkre, az igen!
  De hogy komolyabbra fordítsam a szót: A világon számtalan olyan tevékenység van, ami az abban résztvevő állatoknak szenvedés, miért éppen egy kis ország egyik sajátos termékére vette a támadást a 4. M, pedig számtalan lehetősége volna sokkal nagyobb trófeákat begyűjteni! Például, megkérdezte mát a4. M a sebesülten elmenekülő szarvast, őzet, vaddisznót, hogy hogyan érzi magát, nem szenved-e?
  Megkérdezte-e az osztrigát, hogy nem szenved-e, amikor eleven testére rácsurgatják a citromlevet, hogy hogyan érzi magát?
  Megkérdezet már a 4. M. a versenylovakat, hogy az akadályversenyen, vagy a fogathajtó versenyen, amikor a hajtója a fülébe ordítva ,,irányítja", hogy élvezi-e a versenyt, nem szenved-e az akadályok átugrása közben, vagy a kocsi húzása közben? No és azt nem akarja a 4. M. megtámadni, hogy a lovakat ne a szájukba tett vasdarab rángatásával irányítsák, előbb a gazda próbálja ki saját magán, és ha élvezi, akkor adhatja be a lovának is a zablát, ellenkező esetben pedig két lehetősége van: másképp, lóbarát módon kell a lovat irányítani, vagy nem lovagol, nem hajt.
  Megkérdezte már a 4. M a halakat egy horgászversenyen, hogy nem szenvedtek-e, amikor bekapták a horgot, az a pecás erős rántással jól a szájukba mélyítette (mint az öreg halász, amiért Hammingway Nóbel díjat kapott), és nem szenvedtek-e, amikor kiemelték a szájukba akadt horgon függesztve, és nem kérdeztek még meg egy kukacot sem, hogy hogyan érzi magát a horogra akasztva, mint csali? Nem szeved-e vagy jól érzi magát?
  Egyébkén van olyan tengeri halászat, amely évenként három hónapig tart, a halakat egyenként horoggal fogják ki a magas hajóoldalnál álló halászok, és húzzák fel a fedélzetre, és a milliomosok asztalára kerül - mint többnyire a libamáj is - és a horgászatot iparszerűen, ill. maufaktúrában a hajón több tíz -száz halász végzi. Ha jól tudom, a halat kufárhalnak hívják - vagy a kereskedő valamelyik más szinonim nevén.
  Megkérdezet már a 4. M. a birkákat, hogy nem szenvednek-e, amikor lenyírják a bundájukat, és csupasz bőrrel kell élni napjaikat, holott pár perccel előbb még meleg - árnyékot adó védőbundában voltak.
  Megkérdezték már az almafákat, amelyeket sövény-rendszerben nevelnek, és tarmészetellenesen szétfeszítik ágaikat, holott a génjeik programja szerint egymástól egyenlő távolságra kellene nőniük, és így teljesíteni keki a fakoronát, a termőképességet.
  Szóval, ha ezekből a 4. M annyit kérdez, amíg egy pozitív választ talál - ,, köszönöm, jól érzem magam, nem szenvedek," stb.), akkor joga van a libatömés ellen is fellépni, de csakis úgy, hogy nem egyetlen országban, hanem minden országban egyidőben, egyforma intenzitással, és ha a milliomosok nem szólnak vissza: ,,Ugyan 4.M.! Mi nagyon nem érezzük magunkat jól a kedvenc libamáj- ételkülönlegességünk (nekik nem is különlegesség, hanem megszokott étel) nélkül! Leállítanád a kampányodat? Visszavonnád a médiák reflektorfénybe tetszelgésedet?" Akkor minden rendben lenne, de addig? Kérdezgesse csak a 4.M. az általam felsorolt, és fel nem sorolt szenvedőket! Hátha valaki nemet mond, és akkor elhisszük, hogy csak a libák szenvednek!”
 • 65. májas 2008. augusztus 14. 16:20
  „Kedves na!

  Én már átköltöztem az újabb cikkhez kapcsolt fórumhoz-nincs kedvem kapcsolgatni, így a legjobbakat:májas
  (amúgy nagyon klassz kis banda vitatkozik az újabb fórumon is!)”
 • 64. na 2008. augusztus 14. 14:15
  „nem májas, te nem érted a lényeget. Nem lesznek rajta a feketelistán, ha nem lesz kényszertömésük.

  Amúgy valóban nem érdem ilyen módszert éltetni. Van alternatív módszer is. Ideje átállni.

  Még mindig vannak olyanok, akik azt hangoztatják, hogy hungarikum. DE NEM A NAGYÜZEMI GÉPU TÖMÉS, halló!

  Igenis megváltoznak a fogyasztói szokások, különben nem ismertnénk olyan fogalmakat, hogy bio, fair trade, stb.

  Senki nem zsarol senkit. Vagy felnőssz a feladathoz, vagy nem téged választanak. Egerszegi Krisztina sem lett volna olimpiai bajnok, ha 200 m helyett 198 m-t úszik.”
 • 63. májas 2008. augusztus 14. 11:59
  „Hallohallo sem érti a lényeget!
  A hízott állatokkal kapcsolatos tevékenység leáll!
  A négy mancs azonban a többi terméket is a feketelistán tartja!
  Ez itt a baj !
  A 200 dolgozó után menjen mind az 1500??
  Szünjön meg a Pick, a Herz a Gyulai kombinát Békéscsaba???
  Itt nem a fogyasztói szokások változtak meg , hanem egyfajta tevékenységük kapcsán az állatvédők egy egész céget zsarolnak AZUTÁN IS, HOGY ELÉRTÉK MÁR A CÉLJUKAT!!!”
 • 62. hallohallo 2008. augusztus 14. 10:53
  „hm, ha a hungerit nem tud alkalmazkodni a megváltozott fogyasztói igényekhez (bio élelmiszer, nem állatkínzásnak minősülő tartásban nevelt állatok), akkor az nem az állatvédők (ez esetben a négy mancs) hibája.
  egyértelműen kimutatható, hogy a gazdagabb fogyasztói réteg (pl akik a libamájat is veszik) erre kezd tendálni. megnézik az áru származását. hogy bio minősítésű legyen, hogy free trade legyen, hogy a tojás ne 3-as kóddal kezdődjön, stb.
  ha leállnának a gépi töméssel, átállhatnának valóban minőségi termelésre, amire nagy és fizetőképes kereslet van, tehát nem kéne 200 dolgozót elküldeni.
  szerintem direkt ezt a kártyát játsszák ki, a közhangulatot maguk felé fordítják, mert persze hogy a nagy többségnek az emberek fontosabbak, mint a libák.


  az meg, hogy nálunk nincs betiltva a gépi libatömés, nem érdem. lassan el fog tűnni a világból ez a jelenség, érthető okokból, és megint magyarország fog valahol a legvégén kullogni, amikor már minden kultúrember ujjal mutogat a barbárságra.”
 • 61. kaky 2008. augusztus 14. 00:38
  „Multkor a mars téri piacon a paraszt néni spanyol feliratú dobozból árúlta a nektarint.

  Kérdem tőle: honnan a baranc néni?

  Válasz: há hunnan lenne, a nagybanirúúúú :D

  Az őstermelők adócsalása! Mer olcsóbb megvenni a spanyol, görög vitamintalan szart, mint leszedni a fáról... vagy lemetszeni, locsolgatni permetezni, művelni...”
 • 60. Tájékozatlan 2008. augusztus 13. 22:57
  „Politikusaink jó szokásaikhoz híven mindig az események után kullognak.
  Csak megjegyzem, hogy én is a magyar termékek mellett voksolok. Húst soha nem vásárolok a multiknál (Tesco, stb.).”
 • 59. web 2008. augusztus 13. 22:46
  „Magyarok,magyar termék elleni harca!-Ez igen!”
 • 58. Rozsdás 2008. augusztus 13. 22:37
  „Nó akkor ki keveri a kártyát a politikusok vagy a 4 mancs???”
 • 57. Tájékozatlan 2008. augusztus 13. 22:30
  „Rozsdás! Ki mondta hogy nem szeretem? :)
  Más lapra tartozik, hogy nem tudom megfizetni és nem engedhetem meg magamnak.
  A sertés ágazat is hasonló gondokkal küszködik ´"okos" politikusainknak köszönhetően!”
 • 56. Rozsdás 2008. augusztus 13. 22:19
  „Ezt magyarul is beirhattad volna!! A lényegen nem változtat,Én a MAGYAR libát szeretem!!
  Wikipédiáról (http://en.wikipedia.org/Wiki/Goose_liver):
  ,,The kacsa vagy liba jellemzően megetetnek irányított mennyiségű kukoricapépet egy csövön keresztül, amit beraktak az animal´s hámba,-nyelőcsövet szegélyzett

  Hizlalt májat termelhetnek alternatív módszerek gavage nélkül, és ezt zsíros libamájként vagy foie küldik el bármelyikhez grasek (Franciaországon kívül), bár ez nem alkalmazkodik a francia törvényes definícióhoz, és vita a máj minőségéről van termett. Ez a módszer azzal jár, hogy időzíteni kell a mészárlást hogy a téli migrációval esik egybe, mikor májak vagy természetesen fattened.[4] Thist csak nemrég kereskedelmileg termelték, és a piac egy nagyon kicsi töredéke.”
 • 55. kaky 2008. augusztus 13. 22:03
  „ROHADT HORVÁTOK... védik a kagylókat, pedig a puhatestűeknek nincs is központi idegrendszerük!

  Védett kagylók miatt indult büntetőeljárás Horvátországban külföldiek ellen

  Zágráb, 2008. augusztus 13., szerda (MTI/Hina) - Védett sonkakagylókat találtak a horvát rendőrök egy olasz és egy osztrák állampolgárnál, akik ellen büntetőeljárás indul emiatt - jelentette szerdán a horvát Hina hírügynökség.

  A 19 éves osztrák férfinél hétfőn találták meg Umagban a 21 darab egész és egy fél kagylót, a 54 éves olasz férfinél pedig Vodnjan közelében, a múlt hónap közepén három darabot leltek a legyező alakú sonkakagylókból (Pinna nobilis). Az olasz férfi kocsijában ráadásul ott volt az a szórólap, amely olasz nyelven sorolta fel a védett növény- és állatfajokat, köztük ezt a kagylófajt is.
  Az isztriai rendőrkapitányság szóvivője közölte: a két férfi ellen büntetőeljárás indul a tengeri halászatról szóló, valamint a természetvédelmi törvény megsértése miatt.
  A Pinna nobilis az 1970-es évektől védett Horvátországban. Ez ugyanis egyike annak a két kagylófajnak, amely őshonos a Földközi-tengeren és az Adrián is, ráadásul ez a legnagyobbra növő faj, amely 15 évig is élhet. A törvénytelen fogások miatt ma már a korábbinál sokkal kevesebb sonkakagyló található a tenger mélyén.”
 • 54. Tájékozatlan 2008. augusztus 13. 22:03
  „Az Európai Bizottság javaslatainak megfelelően 15 éven belül (gondolom a direktíva elfogadásának évétől számítva) meg kell szüntetni az erőszakos tömést és a jelenleg működő gazdaságokat szigorúan ellenőrizni kell. A kereskedelemben érintett országoknak be kell fektetniük alternatív módszerek tudományos kutatásába .

  Ennyivel reklámozzuk a magyar libamájat:
  Goose liver (libamáj) is also very popular, either fried or grilled, cold or hot.

  Wikipédiáról (http://en.wikipedia.org/wiki/Goose_liver):
  ,,The duck or goose is typically fed a controlled amount of corn mash through a tube inserted in the animal´s cuticle-lined esophagus.

  Fattened liver can be produced by alternative methods without gavage, and this is referred to either as "fatty goose liver" or as foie gras (outside France), though it does not conform to the French legal definition, and there is debate about the quality of the liver produced. This method involves timing the slaughter to coincide with the winter migration, when livers are naturally fattened.[4] This has only recently been produced commercially, and is a very small fraction of the market."

  A bioetanolért szerinted az állatvédő felelősek? Vagy az erős forintért is az állatvédő hibás?
  A szegény politikusainkat ne is bántsuk? Miért kapják a fizetésüket?”
 • 53. Rozsdás 2008. augusztus 13. 21:53
  „"Tájékozatlan" A legnagyobb baj,hogy te is igy gondolkodsz!!A természetes takarmányon nevelt állat húsánál
  nincs finomab.Itt az idő észheztérni nem az etanol és a biódizel a jövő!!Hiába aki tápon nevelkedett csak azt szereti,de ne kényszeritse rá másokra!!”
 • 52. joy 2008. augusztus 13. 21:51
  „[38] na!
  Nana.
  -1. is olvd végig, amit-ahogy írtál, azután butázz le másokat, ha van képeden bőr!
  -2. Járjámánutána, hol, hogyan tömik a libákat az EU egész területén, de nem a zöldpropaganda, hanem a valóság szerint!
  Én nem is láttál még libatömést, nem tudod, miről beszélsz!
  Én láttam, és csináltam is régesrégen kézzel, de géppel is.
  -3. Mi pölö legalább évente 2* veszünk liba, vagy kacsamájat, hájat és pompásat eszünk belőle, pedig nem vagyunk krőzusok.
  Igaz nem is vagyunk klaviatúra-birizgáló segélyezettek, csupán TISZTESSÉGES Magyar Dolgozók.
  -4. Attól hazugság a 90%, mert a libák többnyire ittHUN kerülnek a boltokba. Maximum a hízott liba-kacsamáj javarésze ~75-80%-ka kerül külföldre.”
 • 51. Tájékozatlan 2008. augusztus 13. 21:41
  „Rozsdás! Az a legnagyobb baj, hogy politikusaink is így gondolják!!!! A franciákról példát vehetnének politikusaink.
  Nem az állatvédőket kell szidalmazni!
  A baromfi ágazat is kockázatossá vált az utóbbi években.
  Energiaválság (üzemanyagok és a gáz árának emelkedése) jelentős en növeli a költségeket.
  A bioetanol gyártás drámai módon megnövelte a kukorica iránti keresletet (a kukorica árának emelkedése), ami a baromfitermelésben a takarmányköltségek és a baromfihús fogyasztói árának emelkedését eredményezte. Aztán a GMO kukorica problémája is ott van. A minőségi piacokon előny a GMO kukorica általános tiltása, a tömegárunak viszont versenyhátrány.
  A munkabér magas terhei Magyarországon versenyképtelenné teszik a baromfi ágazatot is.
  Az utóbbi években biológiai bizonytalansági tényezővé vált a madárinfluenza, de az erős forint is károsan hat az exportunkra.
  Ne bántsuk és ne szidalmazzuk az állatvédőket!”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számlát kérnek a honatyáktól - Szentesen is

Szentes - Szentesen elkezdték gyűjteni az aláírásokat. A Csongrád megyei képviselőknek nincs… Tovább olvasom