Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Még három híd kell a Kurcára?

Szentes - 8 éven belül három új hidat is építenének a Kurca városi szakaszára Szentesen – a meglévő 14 mellé. Többek között ez is szerepel a nyilvános vitára bocsátott városfejlesztési stratégiában. A főépítész szerint tehermentesíteni kell a forgalmas Kossuth utcát.
Jelenleg 14 híd nyújtózik át a Kurcán Szentes belterületi szakaszán. Ebből ötöt használhatnak az autósok, a többin csak kerékpárosok és gyalogosok kelhetnek át. Ha az önkormányzat jóváhagyja a napokban társadalmi vitára bocsátott integrált városfejlesztési stratégiát (IVS), akkor további három új híd épülhet a városi szakaszon. Bár a dokumentum szerint 2027-re 27 ezerre csökkenhet Szentes lakossága, az anyag összeállítói azzal számolnak, hogy tovább növekedhet a városközpont forgalma, ezért szükség lesz egérutakra, amelyek a Szentesre betévedő átutazók és a helyiek dolgát megkönnyíthetik.

Évek óta jogos igény, hogy a Kiss Zsigmond utcai – más néven kórházi – híd szélesebb legyen, vagy egy újat emeljenek a helyére. A Csongrád felé és az arról közlekedők ugyanis előszeretettel használják a keskeny, egysávos átkelőt. Itt pár éve épült új híd, közvetlenül a régi mellett, de csak a biciklisek számára. Az IVS-ben 2013 szerepel céldátumként: addig vagy 140 millió forintból kibővítik a szerkezetet, vagy 300 millióért újat építenek. Szintén új híd keresztezné a Kurcát a Kísérben, a Teleki utca végén. Utóbbi fejlesztésre 600 milliós ráfordítást kalkuláltak be, de konkrét időpontot nem tűztek ki. A tervezők szerint ez az átkelő lenne a déli „egérút" kapuja, ez a közlekedési folyosó torkollna a Vásárhelyi útba a Nyíri köznél, ahol már megkezdték a csomópont kialakításának előkészítését.

Híd a Kurcán. A jelenlegi 14-et megtoldanák még hárommal másfél milliárdért. A szerző felvétele
Híd a Kurcán. A jelenlegi 14-et megtoldanák még hárommal másfél milliárdért.
A szerző felvétele

A legvitatottabb elképzelésnek az Arany János utca végére megálmodott új híd tűnik, amit 2013-ig 600 millió forint felhasználásával építenének meg. Oda terelnék az átmenő forgalmat, ahol eddig sétáltak, bicikliztek és horgásztak a szentesiek. A szakemberek szerint ezzel megvalósulhatna a közvetlen összeköttetés a Csongrádi és a Szarvasi út között, s így a városközpont északi felén is létrejönne egy egérút. Ez természetesen csak akkor igaz, ha a folyosó másik végén, a Bajcsy-Zsilinszky utcánál megoldódik a vasúti átkelés problémája. Ott több vágány fut, felüljáró viszont biztosan nem épülhet a magas költségek miatt. Az IVS erre a fejlesztésre 2016-os dátumot jelölt meg.

Északi elkerülő: később

Jobb lenne, ha ezeken az alternatív útvonalakon közlekednének az autósok, és nem a Kossuth utcán, ami így is túlterhelt – mondta lapunknak Wittek Krisztina. Szentes főépítésze szerint kevés autós hídja van a városnak. Arra a kérdésünkre, hogy a majdani északi elkerülő út megoldhatja-e az átmenő forgalomból adódó problémákat, Wittek Krisztina azt mondta, igen, de mivel ez az elképzelés jelenleg az utolsó a sorban, megépüléséig is kezelni kell valahogy a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 5. dragboyz 2009. augusztus 02. 19:29
  „Dettóóóóó! Munkahely kell, én inkább 5 km-t is kerülök, ha kell gyalog is, csak ne kéne más városba eljárnom dolgozni!!!”
 • 4. PankaSopron 2009. augusztus 01. 18:04
  „Munkalehetőség kellene, hogy hazaköltözhessünk...”
 • 3. csacsihal 2009. július 30. 21:33
  „Szerintem csak egy híd kell a Kurcára. Az elejétől a végéig, és akkor nem kell újakat építeni. Másra sincs gondja a Szentesi Önkormányzatnak, csak új hidat építeni. Beruházás kell, hogy minél több pénz találjon új gazdára. Ha másfél milliárdot írnak, akkor az kb 700 millióba kerül, vagy még annyiba sem. A többi az megy a zsebekbe.”
 • 2. medvejanos 2009. július 30. 13:26
  „Nagyon rossz ötlet lenne az Arany János végére egy híd.
  Ha már ennyire tehermentesíteni akarnak építsenek elkerülő utat.”
 • 1. Power 2009. július 30. 12:50
  „Még legalább nyolc híd kell a Kurcára ebben a gazdasági helyzetben...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év alatt sem zárult le a Loboda-ügy

Szentes - Egy éve halt meg az a 31 éves anyuka, akin egészségügyi küretet végzett el nőgyógyásza a szentesi kórházban, és a beavatkozás során kilyukadt a nő méhfala. Tovább olvasom