Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Mégsem biztos, hogy lesz libamájper

Szentes - Miután megkapta a német ügyvédi iroda árajánlatát, e hónap végéig gondolkodik a Baromfi Terméktanács, hogy tényleg elindítsa-e a kártérítési pert a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben.
A jogászok szerint ha a magyar baromfiágazat meg is nyeri a pert Németországban és Ausztriában, az állatvédők attól a többi országban még akciózhatnak a magyar libamáj ellen.

E hónap végén dönti el a Baromfi Terméktanács testülete, hogy tényleg indít-e kártérítési pert Németországban és Ausztriában a Négy Mancs Alapítvány ellen. Egy hónapja ez még egészen biztosnak látszott. Azóta annyi változott, hogy – mint Bárány Lászlótól, a Baromfi Terméktanács elnökétől megtudtuk – a kártérítési per elindítására kiszemelt ügyvédi iroda elküldte Magyarországra árajánlatát.

– Annak tükrében, amit az iroda írt, még egyszer át kell gondolnunk, hogy szánunk-e 100 és 500 ezer euró közötti összeget csak arra, hogy elindítsuk a pert – mondta Bárány László.

Az élelmiszer-ipari ügyekre specializálódott német jogászcég leírta a terméktanácsnak: van esély arra, hogy megnyerjék a pert Németországban és Ausztriában, és a bírósági döntés nyomán ne legyen módja az alapítványnak a magyar libamájexportot ellehetetlenítő kampány folytatására. A Négy Mancs azonban egyszerre nyolc országban működik, és a körülmények olyanok, hogy a teljes sikerhez mind a nyolc helyen meg kellene nyerni a pert. Ez pedig meggondolandó. – Úgyhogy erre még alszunk egyet – mondta Bárány. A frankfurti ügyvédek szerint lehet, hogy egy kommunikációs kampánnyal többet ér el a magyar baromfiipar.

Egyelőre kérdéses, harcolunk-e jogi úton a magyar libamájért. Fotó: DM/DV
Egyelőre kérdéses, harcolunk-e jogi úton a magyar libamájért.
Fotó: DM/DV

A terméktanácsnál egy hónappal ezelőtt szakadt el a cérna, miután a Négy Mancs Alapítvány azt állította német tévés hírműsorban, hogy a magyar baromfiipar beteg állatok húsával és májával eteti a fogyasztót. A hizlaltbaromfi-termékek és a magyar libamáj ellen indított kampány a baromfiból élő cégek, vállalkozások számítása szerint több milliárd forintos kárt okozott nekik. A Hungerit ebből 700 milliót könyvelhetett el. A Négy Mancs honlapján még mindig szerepel a feketelista, amely első helyen a szentesi céget tünteti föl azzal, hogy az Edeka, a Globus, a Norma és a Penny Áruházak forgalmazzák a Hungerit hizlaltbaromfi-termékeit, a Rewe, a Spar, a Lidl és a Kaufland üzletei viszont elfogadták az állatvédő alapítvány érveit, és nem árulják a tömött libák máját.

Olvasóink írták

 • 18. eperjesigyorgyne 2009. március 10. 17:14
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 17. toxi-2 2009. március 10. 09:56
  „Flex, áruld el, mennyit kapsz a négy mancstól? Mert nagyon sok mindent leírtál, csak annak vajmi kevés köze van a valósághoz, na meg a témához is. És nem, nem hoztam kimutatást, de ha érdekel, akkor nézz utána, rengeteg helyen lehet. Milliárdos üzlet a libamáj, és nem forintban, euroban. És igen, ez azért téma, mert a nyugatnak a legjelentősebb ellenfele libamáj fronton a magyar. Jöhetsz itt kaviárral, meg egyebekkel, semmi köze hozzá. A tények tények. Ferdíteni lehet, csak kicsit átlátszó. Én is jöhettem volna a bikaviadallal, a csigák és kagylók kínzásával, de az most nem téma, majd legközelebb.”
 • 16. trixi11 2009. március 10. 08:25
  „fazer
  Köszönjük a receptet, mellékelhettél volna egy kis kóstolót!:-)))”
 • 15. migusz 2009. március 10. 03:04
  „A PETA állatvédő szervezet 1 millió dollárt ajánlott fel annak, aki elsőként hoz forgalomba laboratóriumban előállított húst. Őssejteket helyeznének tápközegbe. Vagyis a tojás után hús keletkezne, kihagyva a csirkét, libát. Szép új világ. Így is mesterséges kaján élünk. Én inkább a hízott libamájat választom. Ennek legalább van köze a természethez. A négy mancs meg inkább foglalkozzon azzal, ami valóban komoly probléma. Ha annyira etikus és nem szándékos lejáratás lenne, amit csinálnak, akkor nem zárták volna be az itteni irodákat és nem hamisítanának filmeket.”
 • 14. fazer 2009. március 10. 00:30
  „És még vannak Mo.-on is ilyen halmozottan gátolt gondolkodásúak, akik ezt a "ha nincs piaca, ne küldjük a májat, és különben is fúj!"-szöveget harsogják.
  Hihetetlen!”
 • 13. fazer 2009. március 10. 00:26
  „Szóval annak, aki nem tudja a filmet végignézni, a lényeg:
  A Dániához tartozó Feroe-szigeteken máig él egy régi, kedves hagyomány, amikor tkp. a férfivé válást ünneplik a jónépek.
  Egy öbölbe csalják a calderoni delfineket, - melyek nagyon barátságos, kíváncsi, intelligens jószágok - majd az igen nagyszámú nézőközönség megelégedésére halomra öldösik őket.

  Ennyi.
  Rohadt módon nem tudom komolyan venni az európai "állatvédőt"-fajtát. De azt sem, aki mögéjük bújva próbál extraprofitra szert tenni, más piacát kinyírva. Eu. számára jobbára egyébként is csak egy olyan igénytelen piac vagyunk, amely megsemmisítendő erős mezőgazdasági konkurenciával rendelkezik.
  Ámen!”
 • 12. fazer 2009. március 10. 00:01
  „Zsírban sült libamáj

  Ez a legegyszerűbb, de a máj minősége, íze, és porhanyós állaga miatt ütős elkészítési mód. Egy kis lábosban annyi libazsírt olvasztok, amennyi majd ellepi a szép, egész májat. Amikor felolvadt, belerakom a májat és egészen lassan, alig gyöngyözve fél-egy óra alatt kész. Hagyom kihűlni, és a zsírban teszem a hűtőbe. Sokáig eláll, de hamar elfogy. Sózni csak fogyasztáskor szabad. Mennyei.
  Nyam-nyam!

  Flexi, egyelek meg egy marék sóval!
  Téged szopatnak. Ki mondta neked, hogy nincs kint piaca?
  ------
  Amúgy ez is a civilizált "über alles" nyugaton történik:
  http://www.youtube.com/watch?v=mdud3nu_FZo

  (erős idegzetűeknek)
  A dán férfivé avatás hagyományos szertartása.
  -------
  Flex! Keress egy vietnami büfét!”
 • 11. flexsnake 2009. március 09. 23:32
  „Most mondjam azt hogy éticsigákat gyüjtünk és küldünk ki franciaországba? Megveszik. Mi nem esszük, ettől függetlenül a francia megfizeti mert náluk ez finom étek. A kinai kígyót darabol és sózva eszi akárcsak a nyers halat. Mi azt nem esszük. Van egy csomó olyan termék aminek csak bizonyos helyeken van piaca. Ott az orosz fekete kaviár ami olyan árban van mint a drágakő. itthon is elérhető mégsem mondanám azt hogy célország lennénk. Nem eszünk kaviárt. Nem mindenhol eszik ezeket. Ahol eleve a népesség gazdagabbnak tekinthető ott odafigyel a táplálkozásra és ott az olyan dolgok mint pl. a génkezelt kukorica, nem talál vevőre. És akkor se fog ha erőszakoskodik egy kormány . Mi sem fogunk több kaviárt enni, akkor sem ha elkezdünk kampányolni hogy a kaviár az halgyerekek tojásokban és ne együnk mert az oroszok halgyerekeket küldenek. Az oroszok is erősködhetnének hogy de együk meg nem fogjuk. Akkor sem ha kötelezően tele lesz vele a bolt. Nem lehet elsózni a hízott libamájat. Olyan ország eltudja ahol a minőségi normák mindenben magasak. Talán ők. De ők sem mindenkinek. Rólunk nem hogy az Amerikaiak nem tudják hogy létezünk de Európa egy része még azt sem tudja hogy mi külön ország vagyunk. 2007ben volt olyan francia aki szerint mi az osztrák-magyar monarchiában élünk és volt olyan is aki Ázsiába tette Magyarországot, meg volt aki sohasem hallott róla. Na de most meg lehet mutatni van hízott libamáj meg mohácsi majd elmondja köcsög rasszisták országából... Mégis mi a jó francot akarunk már? Inkább át kellene állni valami másra. Mert látható ennek itt vége.”
 • 10. irdatlanbácsi 2009. március 09. 23:30
  „Rohadjon meg a 4mancs!!!”
 • 9. comet 2009. március 09. 23:22
  „7. toxi -hogy van piac a zsíros libamájra (mert nem mindegy hogy kényszertöméses állat májáról beszélünk vagy nem) az jó hír. A rossz hír, hogy ez a piac évek óta zsugorodik. Talán azért nem látszott ez eddig mert sok termelős is kiszállt, meg sokan technológiát váltottak.
  Az egész világon tiltják a bálnavadászatot, a japánok mégis csinálják, pedig a zöldek valóságos háborút vivnak velük a tengeren, nekik mennek például a hajójuknak, meg stb. Japán mégsem pereli őket, mert nincs a világnak olyan pontja japánon kívül ahol nyernének. Nem adják fel a vadászatot sem, mert japánon belül nagy piaca van a bálna húsnak, meg a delfin húsnak is. Az igaz hogy ott egy kicsit többen vannak mint mi, de hát mi is sok májat meg tudnunk enni ha kell.
  Toxi, nem biztos hogy arra kell támadni aki zajt csinál a haranggal. Először érdemes megnézni hogy minek rángatja a kötelet. De azt olyannak kell megnézni aki messzire lát. Ha a magyar májat a kínai szorítja ki akkor az ellen tenni kell, de nem az állatvédők, hanem a kínai termék támadásával. Ha a változó szokások a ludas, akkor érdemesebb tán alkalmazkodni.”
 • 8. flexsnake 2009. március 09. 23:21
  „7. hozzászólás toxi-2 2009.03.09. 21:28
  Hoztál magaddal egy kimutatást ami egész európát lefedi és bizonyítja hogy még a svájci hegyekben is libamájat akarnak. Nem akarnak. Tudod az a világ ott kint amit nyugatnak hívnak, kb. 20 évvel jár előttünk. Ennyi idő lenne mire felfogná ez a böszme ország hogy nyugaton már más a rendszer. Ott más a kultúra, ott egyáltalán nem esnek hanyatt a kenyérre kent zsírtól és a hallé az valami furcsa lé nekik. A zsíros mindenből folyó magyar termékek ott bizony nem menők. Annak a kifelé költöző exmagyarnak menő aki meglátja a boltban a magyar tepertőt és úgy tömi magába hogy a szomszédok erős hányingerben fuldokolnak. Az egy más kultúra. Ott a libamáj nem menő. Ott elenyészve találsz olyan országot ami egyáltalán foglalkozik ezzel.”
 • 7. toxi-2 2009. március 09. 21:28
  „1-2: van egy rossz hírem: van rá piac, és veszik is. Pont ezért próbálják kiszorítani a magyar terméket, hogy nagyobb haszonnal tudják eladni a sajátjukat. Kutyát sem érdekel a libák sorsa, és nem azért szólaltak fel, mert állatvédők, hanem azért, mert a nyugati cégek érdekeit nézik, és nekik konkurencia a magyar portéka. A libamájat mindig is ették, és mindig is enni fogják a legdrágább és legmenőbb helyeken Európa szerte. És ez tény. Ha pedig valaki a gagyi kínaira áhítozik, az menjen Kínába, ott jól fogja magát érezni.”
 • 6. Paul6 2009. március 09. 21:13
  „Grat. a fasza hozzászólásodnak mrs.flexsnake!”
 • 5. sörpocak 2009. március 09. 19:35
  „Mivan elvtársak? Beszartatok egy erősebbtől? Eddig nagy volt a pofa, most meg.........?Talán igazuk van?”
 • 4. KamuNeni 2009. március 09. 18:21
  „Hat igen. Idiotak ellen a legnehezebb vedekezni. Nem erdekli oket a sajat vagy masok kara. Csak rombolni szeretnek es nem egy konstructive nepseg az mar biztos.”
 • 3. Logaritmus 2009. március 09. 18:01
  „flexsnake: "Tessék olyat előállítani amire van piac. Ne olyat amire nincs és nem is veszik."

  Ámen!”
 • 2. flexsnake 2009. március 09. 16:55
  „Eleve a húsfogyasztás is igencsak veszélyes játék, de mindegy. Remélem a barmok terméktanácsa belátja hogy most már kicsit erősebb az ellenfél. Ráadásul a peta végkép melléjük állt :D Ami nagyon helyes lépés volt.
  Tessék olyat előállítani amire van piac. Ne olyat amire nincs és nem is veszik. A kereskedelemben kínainak kell kicsit lenni, olcsón, sokat és azt amit keresnek. Esetleg lehet gondolkozni azon hogy a kieső bevételeket itthon pótolják- Le kell árazni és nagy mennyiségben teríteni. Pár év és visszajön az ár.”
 • 1. comet 2009. március 09. 16:35
  „megjött az eszük. A zsiros libamáj (foe gras) álllat kínzásnak számító tevékenység eredmény amit minden ország termelője és fogyasztója tudomásul vett, még a franciák is. (Izrael volt a harmadik legnagyobb termelő utánunk, ott két év alatt teljesen fölszámolták a gyártást, de a franciáknál is ketyeg az óra, és sokan inkább kacsa májat vesznek. Ezt a pert csak Magyarországon nyerné meg a terméktanács, gondolom erre jöttek rá a német ügyvédek, elég lassan. Egy BBC riport már 2004-ben figyelmeztetett hogy baj lesz Magyarországon a zsírmájjal, és váltani kellene, csak gondolom nem foglalkoztak velük. Ők húzták le amúgy nemzetközileg először a magyar libamájat nem a Négy Mancs. Ennek a terméknek a gyártásáról már rég át kellett volna állni, a magyar termelők kapták itt is a legtöbb haladékot. Lehet hogy most egy kampánnyal vagy furfanggal húzzák még valameddig, de rá kéne jönni hogy nem a világ alkalmazkodik hozzánk.
  Ja, és több betegséget is kapcsolatba lehet hozni a zsírmáj fogyasztással, mert ugye nem egészséges egy beteg állat kórosan elváltozott mályának fogyasztása.
  (ld. Politaktika -Ami a libamáj mögött van)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugig a szentesi szeméttelep

Szentes - 2009 végén lejár a szentesi szeméttelep működési engedélye. Nagy kérdés, hová kerül… Tovább olvasom