Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Mezítláb indult a szomszéd házát oltani

Szegvár - Azonnal szomszédai segítségére sietett a 76 éves szegvári Pataki Imre, amikor Martonék háza kigyulladt hétfő este. A szerencsétlenül járt család a falutól önkormányzati lakást és gyorssegélyt kapnak.
– Fél 12-kor kiabálásra, zajra ébredtem. Kiugrottam az ágyból, láttam, hogy tűz van – idézte fel a hétfő éjszaka eseményeit a 76 éves szegvári Pataki Imre. Egy Rákóczi utcai családi ház gyulladt ki. – Az asszony felébredt, hogy ég valami. Kiszaladtam, a telefonért már nem mertem visszamenni. Kiabáltam Imre bácsinak, hogy szóljon a tűzoltóknak – mondta a ház tulajdonosa, Marton Attila. Az egyik szobában csaptak fel a lángok – egyelőre nem tudni, mitől.

A tűz a két szomszédos helyiségre is átterjedt. A férfi és felesége biztonságban kimenekült, később kórházba vitték őket. A tűzoltók három vízsugárral oltottak, három gázpalackot is kivittek az épületből. Rövid idő alatt elfojtották a lángokat, de a százhatvan négyzetméteres épület így is lakhatatlanná vált.

Telefonált, oltott, ruhát kerítettek

Az eset Patakiék szomszédságában történt. Abban, hogy ennél nagyobb baj nem történt, az idős férfinak komoly része van. – A felénk néző ablaknál lángokat láttam. Felkaptam egy vödör vizet, ráöntöttem, erre az üveg szétdurrant. Szerencsére nem sérültem meg. A szomszéd kérte, hogy telefonáljak, ideges voltam, hirtelen azt sem tudtam, milyen számot hívjak. Veszekedtem is a diszpécserrel, hogy ne faggasson, mikor ég a szomszéd háza. Szóltam a tűzoltóknak, majd a biztonság kedvéért a helyi körzeti megbízottnak. Jöttek is a tűzoltók, mentők. Martonék hálóruhában szaladtak át hozzánk – mesélte az idős férfi. Azt mondja, nagyon nem volt ideje gondolkodni, mindenfelé jöttek a lángok. Attól félt, hogy fenyőfájukra és halászhálóira is átterjed. Utóbbit gyorsan le is locsolta vízzel, a fát pedig – az eset óta döntötte el – inkább kivágatja.

„Szóra sem érdemes"

– Itt laknak több mint tíz éve, nagyon sajnálom őket – pityeregte el magát az idős ember felesége. – Átjöttek, adtunk nekik gyorsan valami ruhát. Legjobban az bánt, hogy sokan már mindenfélét beszélnek, mindenki tudni véli, mi volt a tűz oka.
 
Mindenük odalett. Marton Attiláék most mindent kezdhetnek előről. Most mindenük odalett. Fotó: Králik Emese
Mindenük odalett. Marton Attiláék most mindent kezdhetnek előről. Most mindenük odalett.
Fotó: Králik Emese

– Nem volt időnk izgulni se – tette hozzá Pataki Imre. – Mezítláb szaladgáltam, mert bár papucsban mentem ki, elmaradt a lábamról. Az egyiket azóta sem találom. Sok füstöt nyeltem, köhögtem, hányingerem volt. Be akartak vinni a mentők, de nem mentem. Mondtam: majd jobban leszek.

A segítséget nyújtó férfi a beszélgetés során többször hangsúlyozta: amit tett, szerinte szóra sem érdemes, hiszen alapvető emberi kötelesség, bárki így cselekedett volna. Ezt a bajba jutott szomszédok nem így gondolják. – Az utcából Imre bácsi volt az, aki a segítségünkre sietett – mondta Marton Attila. Őt és feleségét egy rövid vizsgálat után kiengedték a kórházból, tegnap első útjuk Patakiékhoz vezetett. Elcsukló hangon mondtak nekik köszönetet a segítségért. – Az egész életünk odavan. Nemrég tettük rendbe a házat. Még szerencse, hogy a gyerek nem volt itthon, műtötték a lábát, rehabilitáción van – néztek körül szomorúan Martonék.

Megmenekült a szentkép

A falu azonnal felajánlott egy önkormányzati lakást, ahová hamarosan beköltözhetnek. Ruhát, bútort próbálnak nekik gyűjteni, 100 ezer forint azonnali segélyt kapnak. – Úgy látom, az a szentkép megmenekült, 1954-ben kapta édesanyám. Sajnos a gyerek fociért kapott érmei és a tévé viszont megolvadt – mutatta a férfi az egyik szekrény tetején a műanyagot. Elszorult torokkal tette hozzá, hogy nem lehetnek elég hálásak a tűzoltóknak, mentősöknek, rendőröknek és az önkormányzatnak. Pár napra rokonnál húzzák meg magukat. Biztosításuk nem volt, de ha sikerül, megpróbálják rendbe hozni a kiégett házat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett és lakhatatlanná vált egy 160 négyzetméteres ház Szegváron

A szentesi és a csongrádi tűzoltók kiérkezésére az ott élő házaspár biztonságban elhagyta a házat,… Tovább olvasom