Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mindenkit meglepett a három Stefi születése

Szentes – Nálunk utoljára tíz éve történt ilyen. Egy harmadik laktációs tehenünk első termékenyítésre ellette a három kisborjút. Mindegyik üsző, ha felnőnek, ők is a tenyésztésbe kerülnek – mutatta az új jövevényeket az Árpád Agrár Zrt. szentesi tehenészeti telepén Papp István inszeminátor.
A részvénytársaság Szegi tanyai telepén a dolgozók nagy meglepetésére pár napja hármas iker borjak születtek. A tehén vemhessége és az ellés rendben lezajlott, mindössze a dolgozók vakarták a fejüket, hogy nem egy, nem is kettő, de egy harmadik kis jószág is kifelé kívánkozik.

Nem számítottak erre, ezt ugyanis csak ultrahangos vizsgálattal lehetett volna előre megállapítani. A mama, Stefi után Papp István egyelőre Stefinek, Stefikének és Stefániának hívja őket. Ritkaság a hármas ellés, magyarázta, most az játszhatott közre, hogy a telepen szinkronizálási program szerint, hormonkezelés után, meghatározott időközönként termékenyítik meg a teheneket.

Stefi, Stefike és Stefánia virgonc, egészséges kis jószág – mutatja Papp István inszeminátor. Fotó: Králik Emese
Stefi, Stefike és Stefánia virgonc, egészséges kis jószág – mutatja Papp István inszeminátor. Fotó: Králik Emese

A két kis üsző közül kettő, a világosabbak valószínűleg egypetéjű ikrek, a harmadik pedig egy másik petesejtből fogant. A három Stefi egyelőre egyedi ketrecben lakik, könnyebb így a megfigyelésük, az etetésük. Mindegyik virgonc, egészséges, mondta Papp István. Az ikerborjak általában kisebb súlyúak, az életben maradási esélyeik gyakran alacsonyak, a szentesi cég szakembere szerint a három Stefi a kivétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopott pénztárca: szemtanú jelentkezését várjuk

A Szentesi Rendőrkapitányság lopás bűntette elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen… Tovább olvasom