Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Műszívet kapott a kis Lara

Szentes - Műszívet kapott az a szentesi kislány, akit már hosszú hónapok óta ápolnak Budapesten, az országos kardiológiai intézetben. A 15 hónapos Bóta Lara Szonja állapota stabil, de még lélegeztetőgépen tartják az orvosok. A beavatkozás elkerülhetetlen volt, ám csak ideiglenes megoldást jelent: a kislány életét egy új szív mentheti meg.
Újabb sikeres műszívbeültetést hajtottak végre november 26-án egy gyermeken a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben – tájékoztatott tegnap a budapesti egészségügyi intézmény vezetősége. (Az első hazai gyermek-műszívbeültetést október elején hajtották végre a két és fél éves Mirjamon az országos kardiológiai intézetben.)

A közleményben név nélkül szereplő kis betegről kiderült, hogy a gyermek nem más, mint a 15 hónapos szentesi Bóta Lara Szonja, akit már hosszú hónapok óta ápolnak Budapesten.

– A műszívet 8 óra alatt ültették be a kardiológiai intézet specialistái. A beavatkozás elkerülhetetlen, és életmentő volt – tudtuk meg Lara édesanyjától, Csentes Évától telefonon, aki hónapok óta éjjel-nappal a kislánya mellett van Budapesten, a kardiológiai intézetben. Elmondta, hogy egy anyaszállón lakik, közel az intézményhez.

Lara életét megmentették a beavatkozással. Édesanyja mindig ott van a kislánnyal. Fotó: Blikk
Lara életét megmentették a beavatkozással. Édesanyja mindig ott van a kislánnyal. Fotó: Blikk

Lapunkban korábban megírtuk: a szívizom folyamatos pusztulása miatt Lara bal szívkamrája alulműködik, összehúzó képessége egyre csökken. Szíve ráadásul jóval nagyobb a kortársaiénál, a betegség pedig csecsemőkorban gyorsabb lefolyású. Lara két és fél hónapos volt, amikor először bekerült a szentesi kórházba, majd a szegedi gyermekklinikán mentették meg az életét. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan kórtermekben él.

Mi a műszív?

A műszív egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll, amely képes átvenni mind a jobb, mind a bal szívfél munkáját akár teljes egészében is. A testen kívül elhelyezett pumpába műanyag csőrendszer segítségével jut el a vér. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg idővel segítség nélkül el tudja látni alapvető teendőit, például tisztálkodás, asztalnál étkezés. Az eljárás roppant költséges, összesen 90 ezer euró (mintegy 24 millió forint), ebből 30 ezer euróba kerülnek a betegbe ültetett eszközök, a többi a többször is használható külső egység ára. A beültetett műszív jelentős mértékben növeli a betegek túlélési esélyeit a szívátültetésig.

A 6 és fél kilogrammos csöppség kritikus állapotának javítása érdekében néhány napig keringéstámogató eszközt használtak kezelőorvosai Budapesten, a komoly szakmai felkészültséget igénylő műtétre ezután, és csak az egészségügyi miniszter jóváhagyásával kerülhetett sor. Ablonczy Lászlótól, Lara orvosától megtudtuk, a műtét részleteivel kapcsolatban hírzárlatot rendelt el az intézet, ezért egyelőre semmit sem mondhat. A gyermekét egyedül nevelő anyától viszont megtudtuk, hogy a lánya állapota stabil, ugyan még lélegeztetőgépen van, de hamarosan lekapcsolják a készülékről. Hozzátette: az intézet elhagyásáról még nem lehet beszélni, a gyógyulás szempontjából most a zavartalan nyugalom a legfontosabb.

A műszív azonban ideiglenes megoldás, csak addig maradhat, amíg nem lép fel valamilyen szövődmény: ez a külföldi felmérések szerint átlagosan fél év. Lara életét tehát csupán egy új szív mentheti meg. Neve és adatai továbbra is az ország valamennyi sürgősségi osztályán megtalálhatók, így ha találnak egy számára megfelelő szívet, azt a szervkoordinációs központon keresztül azonnal megkapja majd.

Mirjam volt az első

A szentesi Bóta Lara Szonja a második gyermek, akin hazánkban műszívbeültetést végeztek. Az első beavatkozást október elején egy két és fél éves, 10 kilogrammos kislányon hajtották végre, miután a szívizombetegségben szenvedő Mirjam keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. A beültetést – akár csak a kis Lara esetében – a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet specialistái végezték. A kislányt több mint egy hónapig műszívkezeléssel tartották életben, majd november elsején sikeres szívátültetésen esett át.

Olvasóink írták

 • 6. Gergőanya 2008. december 09. 20:00
  „Szia Évi, és pici Lara!
  Nagyon szorítok Nektek, hogy kapjatok új szívet és boldogan élhessetek a kórházak falain kívül, mert tudom, hogy ez az egyik legnehezebb. Ez a gyönyörű pici lány megérdemli az életet, mert ő már nagyon sokat szenvedett. De tudja, hogy az Anyukája mindig ott lesz mellette. Teljes szívemből kívánom, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy szeretnéd és tudd, hogy NAGYON JÓ ANYUKA vagy.
  Sokszor puszillak benneteket és kitartás mert remélem minden jóra fordul: Anita (Gergő anyuka, 26-os szoba)”
 • 5. Anntobi 2008. december 04. 14:12
  „Szia Évi! Szorítunk nektek! Azt kívánom teljes szívemből, hogy Lara minél hamarabb megkapja a "második eséllyét"! Neked pedig hatalmas lelkierőt kívánok a kűzdelemhez! Nagyon-nagyon remélek.....
  Puszi és baráti üdvözlet: P.Anna(Janka anya) Szentesről.”
 • 4. katcsi 2008. december 04. 10:52
  „kicsi lARA!
  GYOGYULJ MEG!
  VIDÁM VASÁRNAP”
 • 3. SZEMOKA 2008. december 03. 13:41
  „Apuka hov tűnt? Nincs lelkiismeret furdalása? Pedig anyukának most biztosan nagy lelki támaszra lenne szüksége.
  Lara és Éva! Sok kitartást, hitet és akkor a gyógyulás is könnyebben fog jönni.”
 • 2. Horton 2008. december 03. 08:41
  „Erőt, egészséget, pici kislány......és a szüleidnek is.”
 • 1. Giga 2008. december 03. 08:19
  „Pici , csöpp Lara! Minden jót kívánunk Neked, nagyon-nagyon drukkolunk Neked! Sok sikert királylány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Zsoldos tanműhelye

Szentes - A gyakorlati órák keretei között maguk a diákok alakították ki a szentesi Zsoldos Ferenc… Tovább olvasom