Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem ad pénzt az állam a kórházak felújítására

Szentes, Makó - Nincs pénz az egészségügyi intézmények felújítására a költségvetésben, erre az állami kézbe került kórházaknak maguknak kell forrást találniuk. A makói kórháznak 245, a szentesinek 65 millióra lenne sürgősen szüksége. Nem optimisták.
Hiába írták össze az állami fenntartásba került kórházak, milyen felújítási és beruházási igényeik vannak, a költségvetésben nincs pénz ezekre. Bár a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint megalapozott az országosan érintett 59 egészségügyi intézmény megközelítőleg 24 milliárd forintos igénye, ezeket a kiadásokat maguknak kell állniuk – saját forrásaikból, uniós pályázatból, tb-támogatásból.

Szentes, kórház. TOvább vár a felújításra.
Szentes, kórház. Tovább vár a felújításra.


Csongrád megyében januártól három egészségügyi intézmény került az államhoz (május 1-jétől a vásárhelyivel is ez történik). A Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza nem adott be támogatási igényt – eddig sem kértek a korábbi fenntartó önkormányzattól. – A felújításokat pályázatokból oldjuk meg, ha pedig eszközökre van szükségünk, saját pénzmaradványunk terhére vásároljuk meg – mondta el Bálint Beatrix, a deszki intézmény igazgatója.

Vásárhelyen pályáznak

A hódmezővásárhelyi kórháztól még nem kértek beruházási és fejlesztési igényt. Éppen zajlanak a felújítást célzó pályázatok: a főépület rekonstrukcióját, az energiaracionalizálást, valamint az A épület alagsorának felújítását és a teljes épület akadálymentesítését is megvalósítják. – Az új helyzetet akkor ismerjük meg, ha már benne leszünk, de úgy gondolom, az államnak fenntartóként ugyanúgy kell vállalnia a feladatokat, mint eddig az önkormányzatoknak – fogalmazott Kallai Árpád főigazgató.

A makói kórház 245 millió forintos igényt adott be a GYEMSZI-nek. Ebből az eszközigény 130 millió, pályázati önrész 15 millió.

–  A maradék 100 millió a legszükségesebb felújításokat fedezné: például a véradóépület csatornafelújítását és a központi sterilizáló felújítását – sorolta Baráth Lajos, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet igazgatója. Hozzátette: a legnagyobb problémát a garantált illetmény, az áfa emelkedése és a bérkompenzáció jelenti, amely több mint 7 millió forint pluszkiadást jelent minden hónapban az intézménynek, fedezet viszont nincs rá. – Ennek tükrében a felújításokra és fejlesztésekre már nem nagyon gondolunk. Csak azoknak a hibáknak az elhárítására költünk, ami a működést akadályozza.

A szentesi kórház helyzete a leginkább speciális. Kettős tulajdonban van, a beruházásokat akkor is nehezen finanszíroztathatná, ha a központi költségvetésben erre lenne fedezet. – Ingatlanjaink közül a régebbiek jelenleg a város tulajdonában vannak. Mivel többnyire ezek szorulnak felújításra, hiába adtuk be 65 milliós igényünket, a GYEMSZI korábban visszautasította azzal, hogy csak arra kérjünk tőlük, ami már hozzájuk tartozik. Ez a finanszírozandó összeg nagyjából 20 százalékát teszi ki – mondta el Várkonyi Katalin, a Dr. Bugyi István kórház főigazgatója. Az önkormányzathoz eddig nem tudtak fordulni a felújítási összeg iránti igénnyel. Nem tudni, hogy például a főépület, amely alapos felújításra szorul, és jelenleg a város tulajdonában van, mikor újulhat meg. Tavaly csak a kerítését csináltatták meg.

Olvasóink írták

 • 12. Power 2012. április 28. 21:56
  „Önerő? A szocialista kormányok nyolc év alatt teljesen eladósították a magyar államot, az önkormányzatokat és az embereket. A magyar ember nem felejt!”
 • 11. xene@freemail.hu 2012. április 27. 22:13
  „2. pirosmedence 2012.04.27. 11:16
  "Tehát a felújítások egyik - vagy talán a legfontosabb forrása - az EU lehet"

  LEHETNE....a 7-es hozzászóló leírta, hogy a legtöbb esetben ÖNERŐ is kell egy pályázathoz...még ha a nagy részét az EU is fizetné, egy hitelben vergődő, szegény önkormányzat jól meg fogja gondolni, hogy pályáz-e....mert ha nincs forrása, akkor csak hitelt tud felvenni...ami egy ördögi kör, mert azt vissza is kell majd valamikor, valamiből fizetni....
  Sajnos ez a pályázatok hátránya...ha nem lesz önerő, nem tudjuk majd lehívni az EU-s támogatásokat...”
 • 10. macs 2012. április 27. 17:32
  „scott1,
  mindenki tudta és tudja, hogy az egészségüggyel nagy baj van. Korábban is voltak próbálkozások a probléma megoldására, de akkor komoly ellenállásba ütközött és meg is hiúsult. Most államosítják a kórházakat, és ez azt jelenti, több pénz lesz a rendszerben? Nem hiszem.
  Szerintem két lehetőség van/volt/lesz:
  1. a rendelkezésre álló forrásokhoz igazítjuk a szolgáltatást, és átszervezzük a rendszert,
  2. a szolgáltatásba külső forrásokat vonunk be, ez az ötlet anno ördögtől való volt, manapság magán egészségbiztosításnak hívják.
  Hogy a jelenlegi átszervezés hova fog kifutni nem tudom, de egyben biztos vagyok, semmi sem marad abban az állapotban, amiben ma van.
  Azt mondtad, hogy uniós pénzekből majd renoválják az épületeket, erre vetettem fel, a pályázathoz önerő kell, pontosabban hitel, de manapság annak éppen szűkében vagyunk.
  És továbbra is tartom, amikor szinte minden fillért úgy kell összekaparni, amikor kórházakat kell felújítani, nem lehetne a stadionok építését hátrébb sorolni az ország preferencia skáláján.
  És miből gondolod, hogy baloldali vagyok? Balkezes vagyok. És nagyon őszinte leszek, nem érdekel, hogy ki a fideszes, ki a nem fideszes önkormányzat. Engem csak az érdekel, hogy a lehetőségei szerint dolgozzon a településéért.
  A Honvéd Kórház rossz példa, mert ez a kórház mindig is az állami vezetők - legyenek azok bármilyen színűek - kórháza volt. :-)”
 • 9. scott1 2012. április 27. 13:58
  „Tisztelt macs!
  Azt hittem észrevette, hogy az írásom csak a meglevő hozzászólások egyfajta ellentételezése (fekete-fehér), nem feltétlenül több valóságtartalommal, mint amelyekre íródott, bár... Egy dolognak viszont örülök, az pedig az, hogy a baloldal mostanra mennyire a szívén viseli a kórházaink sorsát!!! :D
  Ugyanis amikor Makón 2007-ben megszűnt a fül-orr-gége-, a szemészeti és az urológiai osztály, 40%-al csökkentették az ágyszámot, több, mint 50%-al a finanszírozását még nem éreztem ezt a mindent elsöprő aggódást! Aztán persze amikor a "gaz fideszes megyei önkormányzat" az állami támogatás csökkentése ellenére - erején felül - 125 millió forintos kölcsönnel biztosította a fejlesztések önerejét, akkor se érezte még az aggódást senki a soraitokban.
  De emlékszem, amikor az ÁEK (Állami Egészségügyi Központ - Honvéd kórház) elnyerte jelenlegi formáját, a baloldal országos politikai ügyet kreált belőle... igaz Horn Gyula Miniszterelnök Úrat, vagy a Gyurcsány Elnök Úr édesanyját is oda vitték kezelni nem sokkal később :D
  Most már, hogy Ti is szembesültetek ezekkel az áldatlan állapotokkal, bízom benne, hogy a következő kormányváltás után már Ti lesztek azok, akik nem engeditek meg azt, hogy a magyar egészségügy még egyszer így ellehetetlenüljön :D”
 • 8. Qllancs 2012. április 27. 13:32
  „Makót összevonják HMvásárhellyel --és lézer j. majd kijárja a 245 milliós támogatást Makónak !!
  De van pénz 60 MILLIÁRD ft Felcsúti stadionra, orbán és a fia részére ----- meg sportszadion felújjításra ! ????????”
 • 7. macs 2012. április 27. 13:21
  „6. scott1,
  igazad van az uniós pályázati lehetőségek nem szűkültek, de a pályázathoz kell némi önerő is, arra honnan lesz hitel?
  És tényleg, a stadionokra nagyon nagy szükségünk van, arra van csak igazán. Mennyiből épülne meg a szegedi 3. híd?
  14-16 mrd Ft-ot? És stadionok?”
 • 6. scott1 2012. április 27. 12:39
  „Hát, ahogy a szentesi épületet elnézem, nem az elmúlt 2 évben nem adtak neki a felújításra, de miért is adtak volna ugye? Hiszen az "államnak" egészséges, dolgozni tudó, hű cselédek kellettek, a férgese pedig csak hulljon! Sajnos ez a mentalátás volt az, ami az akkori kormányzati politikából átjött, aminek az eredményét sajnos most láthatjuk :(
  Szerencsére az uniós pénzek továbbra is elérhetőek lesznek, mert 2005 óta először az alatt lesz a hiánycél, amit vállaltunk anno, így az uniós pályázati lehetőségek sem szűkülnek, így van esély arra, hogy ezek a már legalább egy évtizede elmaradt felújítások végre megvalósuljanak...
  Mostanra legalább kiderült, hogy a pénzek nem a meg nem épülő kormányzati negyedekre, nem elkótyavetyélt kereskedelmi központokra, alföldi alagutakra, megalomán viaduktokra... lesznek elszórva, hanem stadion épül, kórház újul belőle...”
 • 5. DMagóg 2012. április 27. 12:31
  „3.hajosinas 2012.04.27. 11:50: "Tudja nem illik ismeretlen embereket sértegetni, minősítgetni."

  Ön se tegye!

  Ugyanis 2.pirosmedence 2012.04.27. 11:16-nak minden szava igaz! A gyökerezést meg, akinek nem inge, nem veszi magára! Engem nem sért!”
 • 4. mike0077 2012. április 27. 12:18
  „de stadionra van pénz.. mert hát az tényleg sokkal fontosabb.. idióták -.-"”
 • 3. hajosinas 2012. április 27. 11:50
  „Kedves" pirosmedence" .
  Olvasva kommentjét,/ "meg nem hangoztatnám itthon a sok gyökérnek"/ úgy látom önre ráférne egy intelligencia tréning, mielőtt legközelebb ide ír valamit.Tudja nem illik ismeretlen embereket sértegetni, minősítgetni. Szép napot kívánok Önnek.”
 • 2. pirosmedence 2012. április 27. 11:16
  „Tehát a felújítások egyik - vagy talán a legfontosabb forrása - az EU lehet. Viktor meg a többi okos viszont sallerozik, kokizik meg várakozik -na, talán most elmozdult valami - ahelyett, hogy csattogtatná a bokáját meg megköszönné, ha pénzt kap. A világ úgy működik, hogy ha valakitől valamit kérek, akkor azzal nem kekeckedek, meg nem hangoztatom itthon a sok gyökérnek, hogy én milyen f...a gyerek vagyok, bemondtam megint a frankót. Kis tisztelet, kulturált viselkedés, tolerancia, kérem meg köszönöm...... na, ez az, ami a pökhendi, öntelt fideszesek (Kövér!!!!) szótárából hiányzik! És akkor lesz például kórház-felújítás!”
 • 1. klj-54 2012. április 27. 10:32
  „Miért is adna?
  Az "államnak" egészséges, dolgozni tudó, hű cselédek kellenek, A férgese pedig csak hulljon!
  Sajnos ez a mentalátás az ami a kormányzati politikából átjön:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi Élet: előbb bontanak, majd kezdődik a 30 milliós járdafelújítás

Május 7-ig csak bontanak a Kossuth utca déli oldalán, azután kezdődik meg a 30 milliós járdafelújítás - erről is olvashat a Szentesi Élet friss számában. Tovább olvasom