Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem csak a két juhtartó gazdaság bánja a birtokháborítást

Szentes - Kerítést húzott az önkormányzat földjére, vagyis közterületre egy szentesi férfi, aki nem válaszolt lapunk megkeresésére. A város jogásza szerint ez birtokháborítás.
Az ügy nem csak jogi természetű: Lázi József és szomszédja így nem tudja kétszáz birkáját áthajtani a volt repülőtérre, amelyen mindig tavasztól késő őszig legelnek a juhok, így nem kell kaszálni.

Jószágtartással foglalkozik a szentesi Lázi József az édesapjával. Azt mondja a férfi, ugyan mihez is kezdhetne ötvenévesen, általános iskolai bizonyítvánnyal. A hékédi városrészben lévő tanyájukon most száz birkát tartanak, körülbelül ugyanennyit a szomszédjuk. Most azonban veszélybe került a kétszáz állat léte, mert nem tudják kihajtani azokat a közeli legelőre, mint éveken át tették. Márciusban csak két hétig terelhették a nyájat a vasúti síneken át a volt repülőtérre reggelente, estefelé pedig vissza. Ám egyik nap kerítés állta útját a nyájnak a Kiss Ernő utca végén, ahol szerintük a ház tulajdonosa rakta ki a barikádot a portája mögötti területre. Mutatja Lázi József, hogy a lekerített rész egyik fele a vasúthoz tartozik, a másik meg az önkormányzaté. – A legelőt a tulajdonosa engedélyével használjuk. A birkák rendben tartják a földet, nem kell kaszálni sem – állítja a férfi.

Lázi József szerint jogtalanul rakták oda a kerítést. Fotó: Tésik Attila
Lázi József szerint jogtalanul rakták oda a kerítést.
Fotó: Tésik Attila

Idős Lázi Józsefet a tanyán találjuk a jószágokkal. – Mi árendában bírjuk a gyepet. A birkák takarítják a területet, hogy ne gazosodjon – magyarázza. Nagy baj lenne, ha nem tudnának legeltetni, mert már nem sokáig tart ki a takarmány. Azt mondja az idős ember, hogy el lehetne takarítani az állatokat, amennyiben nem vihetnék azokat a gyepre késő őszig. Jól emlékeznek rá: tavaly éppen december 13-áig voltak kint a legelőn a birkákkal. Láziék nem akarnak belenyugodni, hogy ezt most nem tehetik, de nem mernek szólni annak, aki lezárta az átjárót a legelőre, mert félnek tőle.

A férfi, mint megtudtuk, nem tulajdonosa a lezárt területnek, és nem is bérli azt. Lapunk két alkalommal kereste őt a kérdéssel, miért húzta a drótkerítést a Kiss Ernő utca végére. De azt üzente, hogy nem kíván nyilatkozni.

– Térítésmentesen megengedtem, hogy legeltessenek a területemen – válaszolta érdeklődésünkre Bubor Zoltán, a volt reptér többségi tulajdonosa. Hozzátette: az állattartó családok megélhetése függ tőle, hogy tudnak-e legeltetni. Bubor szerint nem büdösek az állatok, sőt még felügyelnek a területre is, ahol régebben autósok és motorosok száguldoztak jogtalanul. Egyébként pedig ő nem fogja Láziék boldogulását akadályozni. Mindaddig használhatják a legelőjét, amíg elkezdődik a lakóparki beruházás.

A polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának jogásza azt közölte lapunkkal, hogy önkormányzati területet nem lehet lezárni. Verasztó József elmondta: ez birtokháborításnak számít, hiszen az illető megakadályozza a terület rendeltetésszerű használatát. Az esetből ügy lett, amely folyamatban van.

Olvasóink írták

 • 4. városi 2008. április 08. 10:35
  „A mai napig ott van a kerítés, amit jogtalanul felhúzott. Azt mondta a jogász, hogy ez birtokháborítás. Akkor miért nem tesznek semmit? Jól megbüntetném a kedves lakót, s még a lebontatást is kifizettetném vele.”
 • 3. pálinkás 2008. március 31. 15:06
  „ez mán birka-sértés!”
 • 2. városi 2008. március 31. 11:51
  „nem semmi, s ezt senki sem vette észre? hogy egyszerűen húz egy jó hosszú kerítést a város területén? kisajátította, persze voltam arra, s még mindig nincs lebontva... miért nem kötelezik őt erre? hol vannak ilyenkor az önkormányzat erre hivatott emberei? sokmindenért büntetnek, ezért nem? amúgy megnézném hogy hivatalosan mennyi i s az ő portája... mintha nagyobb lenne az összes többinél .... lehet hogy ott is elmért valamit?”
 • 1. Sajnálom 2008. március 27. 23:32
  „Ugye, milyen korrektek vagyunk egymással??! Most niért kell ilyet csinálni? Miért kell szándékosan szivatni a másikat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tizenegyig lehetne kocsmázni Szentesen

Szentes - A szentesi vendéglátóhelyeken csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak éjjel tizenegy óra után a tizennyolc éven aluliak. Tovább olvasom