Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nincs szó a kertészeti iskola bezárásáról

Semmi jele annak a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában, hogy az agrártárca meg akarna válni az intézményétől. Az új igazgatót, Lászlóné Varga Zsuzsannát öt évre nevezte ki a minisztérium.
A diákoknak mindegy, hogy a város, a megye vagy a minisztérium a fenntartója az iskolának. Fotó: Segesvári Csaba
Még a nyáron röppent fel a hír, miszerint veszélyben van a hajtatásos zöldségtermesztés egyik központjának számító Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola Szentesen. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium működteti 2001 óta az intézményt, amelyről azt is lehetett hallani, hogy bezárják vagy gazdát cserél. Korábban megírtuk: a város országgyűlési képviselője, Szirbik Imre polgármester a parlamentben kérdést intézett Gráf Józsefhez, a tárca vezetőjéhez a kertészeti iskola jövőjével kapcsolatban. A miniszter akkor megnyugtatta a szentesieket, hogy nem fenyegeti veszély a nagy hírű intézményt.

270 diák tanul a Barthában

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolának 270 tanulója van, a diákokkal 28 pedagógus foglalkozik ebben a tanévben. Lászlóné Varga Zsuzsanna igazgató általános helyettese Fekete Zoltánné, míg a gyakorlati oktatás vezetője Törőcsik Zoltánné.

Ezt támasztja alá, hogy még a tanévkezdés előtt döntöttek a szaktárca illetékesei az igazgatói állásra érkezett pályázatokról. Erre azért volt szükség, mert a Bartha korábbi vezetője, Csikai Miklósné több évtizedes munkássága után nyugállományba vonult. Az iskolából ketten pályáztak, s a minisztériumban Lászlóné Varga Zsuzsannát nevezték ki az intézmény élére. Az igazgatónő nem érzi bizonytalannak a helyzetet, mivel a kinevezése öt évre szól. Arról nem értesítették az intézményt, hogy gazdát cserélne az iskola. Régen egyébként a város működtette, később átvette a megye, amelytől a szaktárcához került öt esztendeje. A magyar szakos Lászlóné éppen ekkor lett igazgatóhelyettes a Barthában, ahol tizenhét éve tanít.

Jól működő örökséget kapott az elődjétől az új igazgató, aki fontosnak tartja a munkaerő-piaci igények figyelemmel kísérését. Ezért is indították újra három év szünet után a kertész- és növényvédelmi technikusi képzést ebben a tanévben. A hagyományoknak megfelelően már javában készülnek a tanárok és tanulók a szeptember végén esedékes Kertmagyarország felé elnevezésű országos kiállításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új munkahelyeket ígér Dongó László

Dongó László, a Fidesz–KDNP szentesi polgármesterjelöltje az első helyen új munkahelyek… Tovább olvasom