Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Őrségváltás a szentesi tiszti klubban

Gazdag örökséget hagyott a szentesi helyőrségi klub új vezetőjére, Berki Gábornéra Túri Andrea, akinek tegnap köszönték meg a kultúra szolgálatában töltött több évtizedes kiemelkedő munkáját. A Wlassics Gyula-díjas népművelő nyugállományba vonulása után elméleti kérdésekkel foglalkozik majd, és tovább szervezi az országos hírű Euroatlanti Nyári Egyetemet.
Berki Gáborné megköszönte Túri Andreának a gazdag hagyatékot Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc
A fegyveres erők, a város vezetői, a társintézmények és művészeti csoportok képviselői vettek részt tegnap a szentesi Hegedűs László Helyőrségi Klub közművelődési tanácsának ülésén, ahol az intézmény Wlassics Gyula-díjas igazgatójának, Túri Andreának mondtak köszönetet a kultúra szolgálatában kifejtett fáradozásáért. A klub új vezetője, Berki Gáborné úgy fogalmazott, hogy ez a nap Andrea napja, ő mindenesetre hálás neki a gazdag hagyatékért. Szirbik Imre polgármester és Kovács István dandártábornok úgy jellemezte Andreát, hogy megszállottja a kultúrának és a helyőrségi klubnak, amely beépült a város életébe. A nyugállományba vonuló igazgatónő mindvégig emberséges tudott maradni – mondták róla méltatói.

A megboldogult szülei arra tanították Túri Andreát, hogy komoly dolgokban legyen őszinte. A magyar kultúrát pedig komoly dolognak nevezte, s ezért azt reméli, hogy nem tartják őt hamis prófétának. Mint mesélte, sokan gratuláltak neki Szentesen nyugdíjba vonulása alkalmából. Ám a 47 éves Andrea úgy van vele: esetleg az odáig vezető úthoz lehetne gratulálni. Bevallása szerint jól van az úgy, hogy nyugdíjba megy, mert a honvédségnek nem a kultúra, hanem a béke és a biztonság szolgálata a feladata. Boldognak nevezte magát, hogy mintegy 30 évig tagja volt a Magyar Honvédségnek, amelyet becsül, mert az is tisztelte őt.
Monológgal felérő beszédében a szívszerelmeit emlegette, a művészet és a kultúra jeles képviselőit. Közöttük Bese Lászlót, a szentesi feketekerámia atyamesterét, akiről azt mondta Andrea: 24 éve a szerelme Laci bácsi.

A festő-grafikus Major Annáról azt mesélte, nem igazán tudják ebben a városban, hogy ki mit ér. Anna például több mint húsz éve elnyert egy amerikai művészeti ösztöndíjat, amelyet nem fogadott el, mert Szenteshez kötötte minden. Andrea másik szerelmének, szívbéli jó barátjának nevezte a pár éve elhunyt Katona Imrét, akiről azt mondta: festőművész volt, aki a megélhetéséért dolgozott a postán. Túri Andrea hálás Tóth Attila művészeti írónak, aki Katona Imre hagyatékát művelődés- és helytörténeti értéknek minősítette. A búcsúzó igazgatónő szívéhez közel állt az országos hírű Euroatlanti Nyári Egyetem is, amelynek szervezésétől nem válik meg annak ellenére sem, hogy a jövőben elméleti kérdésekkel foglalkozik majd. Végül úgy fogalmazott: „Azt kérem, hogy szeressék ezt az intézményt. Örültem, hogy itt lehettem huszonnégy évig."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen is racionalizált az egyház

A felsőpárti Jézus Szíve-templom papja nyugdíjba ment, helyére nem találtak új plébánost. A… Tovább olvasom