Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szakmai tanácsadás 35 millióból, avagy ismeretlen a kormányos

Szentes - Megszületett a döntés: a szentesi Kurca Vidéke Polgári Egyesület fogja össze több mint két évig a megye civil életét. A szervezeteket meglepte a hír, van, aki civil érdemek helyett Fidesz-kötődést sejt.
Az év elején írta ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a pályázatot, amelyen az ország civilszervezetei Civil Információs Centrum cím elnyerésére pályázhattak. A feladat és a tét nem volt kicsi: a megyék, valamint a főváros egy-egy nyertese, azaz összesen húsz befutó 2014 végéig 35-35 millió forintból gazdálkodhat.

A felhívásra 57 pályázat érkezett az április 30-i határidőig. A döntést egy másik tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hozta meg, Balog Zoltán miniszter a napokban át is adta a nyerteseknek a megbízólevelet. Az EMMI honlapja szerint „a beérkezett pályázatokat a civil szektorban releváns tapasztalattal rendelkező stratégiai partnereket is magában foglaló döntés-előkészítő bizottság értékelte".

A Csongrád megye, illetve Szentes civil életének szereplőit szintén jól ismerő bennfenteseket ennek ellenére meglepte a döntés: a megyében a szentesi Kurca Vidéke Polgári Egyesület viselheti 2014 végéig a címet. Az ő feladatuk lesz a többiekkel megismertetni a megújult szabályozást, hatékonyabbá tenni az együttműködésüket, és hogy „sokoldalú, gyakorlati segítséget nyújtsanak más civilszervezetek számára, emellett szakmai tanácsadást végeznek közhasznúsági és pénzügyi területen, valamint pályázati kérdésekben".

Szerettünk volna beszélni a nyertes pályázóval. Az elnök, Borsodi Ágnes elhárította a nyilatkozatot, azt mondta, a szervezet titkára tartja majd a kapcsolatot a sajtóval. Fekete Andrea titkárral többször beszéltünk telefonon. Előbb egy kis időt kért, majd megígérte, hamarosan tartanak egy sajtótájékoztatót, ahol mindenről beszámolnak.

Addig is megpróbáltunk információt szerezni: a szervezetet 12 éve jegyezték be, hatásköréül a teljes dél-alföldi régiót nevezte meg, a székhelye megegyezik az elnök szentesi lakcímével, illetve van egy József Attila utcai levelezési címük is. Ezekkel a jellemzőkkel tulajdonképpen teljesítette is a Civil Információs Centrum cím elnyerésére kiírt pályázat majdnem összes feltételét – talán egyet kivéve. Azt, hogy rendelkeznek-e „jól megközelíthető, frekventált helyen lévő, megfelelő infrastruktúrával ellátott irodával", egyelőre nem sikerült kideríteni.

Az viszont biztos, hogy honlapjuk nincs: a bő tíz év alatt lezajlott programjaikról más internetes hivatkozásokból tudunk. Egy helyen úgy írják le saját tevékenységüket: előadásokat, kirándulásokat, karácsonyi műsorokat szerveznek, Kurca-parti esték néven előadás-sorozatuk fut, illetve jó kapcsolatot ápolnak a Máltai Szeretetszolgálattal.

Mennyi?

Kíváncsiak voltunk, soknak számít-e a centrumok működésére szánt egyenként 35 millió forint. A civilszervezeteknek általában évente legfeljebb néhány százezer forintból kell kijönniük. Még a lassan 35 éves múltra visszatekintő, országos lefedettségű, évente több száz gyereket és fiatalt megmozgató, külföldi táborokat is szervező VE-GA Szövetség is csak kivételesen szerencsés években tud esetleg 5 millió forintot összeszedni. – Ebben a közhasznú szerződésektől kezdve a sikeres pályázati összegeken át a személyi jövedelemadó 1 százalékáig már minden bevétel benne van – mondta a nevükben Koromné Seri Anikó

 
– Nagy visszhangja volt annak idején a megalakulásuknak: úgy éreztük, egy párt meghosszabbított keze – mondta Szentes több mint száz civilszervezete egyikének az elnöke, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Ezt a véleményt alátámasztja, hogy a polgári egyesület előadói és vendégei között számos Fidesz-közeli közszereplőt láthatott a közönség. A teljesség igénye nélkül: nem sokkal megalakulásuk után a szentesi szegény gyerekeknek rendezett karácsonyi ünnepségen az egyesület nevében Farkas Sándor országgyűlési képviselő ajándékozott csomagokat, 2005-ben vendégül látták például Pokorni Zoltánt és Borókai Gábort, egy évvel később Orbán Viktort, majd ugyanebben az évben Csintalan Sándort, aki egy akkori internetes hírforrás szerint a Fidesz és vezetője megválasztására buzdította a megjelenteket.

– Nem sokat tudok róluk, nem állnak velem kapcsolatban. Előbb-utóbb minden civilszervezet felbukkan nálunk, de ők eddig még nem kerestek – mondta a szentesi önkormányzatnál Virág Olga. Az ő kezében futnak össze a helyi civilek dolgai: együtt pályáznak, közösen keresik a lehetőségeket, forrásokat.

– Nagy falat egy ilyen pályázat, amelyet a Kurca Vidéke Polgári Egyesület megnyert. Talán nem véletlen, hogy nem sokan jelentkeztek: egy ilyen pozíció betöltéséhez komoly humán és infrastrukturális háttér kell. Vagy nagy bátorság.

Levélben mindkét érintett minisztériumot megkerestük még június végén. Akkor telefonon azt mondták: legyünk türelemmel, a kérdéseinkre később válaszolnak - így azt sem tudtuk meg, hányan pályáztak Csongrád megyéből.

Olvasóink írták

 • 10. Traktato 2012. július 25. 10:16
  „Gratulálok a cikk szerzőjének, ritkaság az ilyen anyag a Délmagyaron. Butácska kommentjével együtt meg különösen informatív. Jellemző, hogy hetekig kotlanak a kérdéseken a Minisztérium sajtóelhárítói, nulla eredménnyel.”
 • 9. butácska 2012. július 15. 13:28
  „Zuschlágék kisiskolások délutáni matinéja volt ezekhez képest. Nincs az a Nokiás doboz, amibe elférne annyi pénz, mint amennyit a Fidesz naponta kivesz a zsebünkből. A Tiedből is Norbi56. Számolj csak utána.”
 • 8. Norbi56 2012. július 15. 07:53
  „"zuschlag "!?”
 • 7. butácska 2012. július 14. 19:47
  „Tételezzük fel azt az abszurd helyzetet, hogy valamelyik Csongrád megyei civil szervezet tanácsot szeretne kérni az az CIC-től. ( Civil Információs Centrum ). Keresi őket, de nem találja. Honlapjuk nincs. Beüti a Googliba, hátha. Semmi. Se cím, se elérhetőség, se semmi. Végső elkeseredésében a civil kormányzati portálon próbálkozik. Ott ezt találja: http://civil.kormany.hu/ Vagyis ott is semmi, csak egy csomó hablaty. Lehet, hogy maguk a döntéshozók sem tudják, hol is lehet elérni a nyertes pályázókat? Utolsó lehetőségként javaslom, keressék meg Farkas Sándor képviselő urat. Ő csak tudja az asszony telefonszámát!”
 • 6. Puttony 2012. július 14. 18:27
  „Nem meglepő! A civil-szféra teljes felszámolására törekszik a Fidesz, mert ellensége minden önálló gondolatnak és cselekvésének, totálisan ellenőrizni akar mindent, mert nagyon fél a demokráciától, azaz attól. hogy esetleg a következő alkalommal kifocizza őket a nép a hatalomból mint történt ez 2002-ben , pedig azóta a Fidesz még pökhendibb és antidemokratikusabb lett. Persze Szentesen a Farkas-birodalom épül a Fidesz segítségével illetve annak felhasználásával. A képviselő még egy paraszthajszálnyit sem segített a körzetének, csak a falusi népesség antikommunizmusából és az emberek bűnbakkereső magatartásából él meg.
  Szegény civilek...tavaly elvették a támogatások felét ami Csányihoz vándorolt pontosabban az MLSZ-hez.
  2014-ben mindenkinek el kell menni szavazni és emlékeznie kell ezekre a nagyszerű döntésekre mikor behúzza az X-t.”
 • 5. butácska 2012. július 14. 15:22
  „Kedves Modi!
  A 3. számú kommentemet részletekben is feltettem, vagyis a 4-5 komment csupán ismétlés.
  Kérlek töröld! Köszönöm: butácska”
 • 4. Norbi56 2012. július 14. 11:21
  „Cherchez la femme! FMK ?”
 • 3. butácska 2012. július 14. 10:31
  „Érdemes néhány részletkérdést is megvizsgálni!
  A korábbi Civil Szolgáltató Központok, lánykori nevükön CISZOK-ok évi 3 millió forintért végezték mindazt, amit az új szervezetek 2 év alatt 35 millió forintért végeznek.
  Biztosan szigorúan a takarékos állam jegyében.
  Aztán néhány nyertes, akiknek a feladata egyebek mellett ,,...sokoldalú, gyakorlati segítséget fognak nyújtani más civil szervezetek számára, emellett szakmai tanácsadást végeznek majd közhasznúsági, pénzügyi területen, valamint pályázati kérdésekben..."
  Nézzünk néhány példát!
  Bács-Kiskun megyében az a kiskőrösi székhelyű Főnix Egyesület nyer, amelynek még honlapja sincs, csőt, a város honlapján a civil szervezetek között nincs is regisztrálva.
  Békés megyében a 12 éve ezt a feladatot ellátó Közösségfejlesztők Békés megyei Egyesülete helyett egy orosházi szervezet, a Jótékonysági Nőegylet lett a szolgáltató. Honlapjuk nekik sincs, a Facebookon egyetlen ismerőse Dancsó József Fideszes polgármester.
  A szomszéd városban, Szentesen is lesz Információs Pont. A szentesi Kurca Vidéke Polgári Egyesület.
  Annyit tudunk róluk, hogy Farkas Sándor országgyűlési képviselő feleségéhez köthető, a helyi lap szerint Orbán Viktor szentesi látogatása alkalmával együtt süteményezett velük és kb. ennyi. Többet még a helyi civilek sem tudnak róluk.
  Vas megyében a 650 lelkes Oszkó községben működő Hegypásztor Kör lesz a megye civil szervezeteit kiszolgáló Információs Pont.
  És végül Pest megye, ahol eddig nem volt külön Civil Szolgáltató, a NIOK látta el Budapesten és a megyében is a feladatot. Az itteni nyertes az Isten Szolgálatában Református Missziói Alapítvány Dunavarsányban.
  Önmagukról azt írják, hogy az alapítványt Józan Kálmánné délegyházi lakos alapította annak érdekében, hogy az elősegítse a Dunavarsány-Délegyházi Református Egyházközség misszióját, spirituális, oktató, nevelő, kulturális, szociális és közösségformáló tevékenységét. Célkitűzései között a legáltalánosabb és a legfontosabb az, hogy érvényesítse a protestáns ember és Isten kapcsolatot, valamint az istentisztelet és az ember szolgálat ebből fakadó kapcsolatát. Ennek lényege a közvetlen személyes kapcsolat Istennel illetve felelősség Isten előtt.

  Ezek után kérdezem én nagy tisztelettel.
  A Kurca vidéke polgári egyesületnek hol van az a civil szakértői háttre, amellyel ezt a feladatot el tudja látni.
  Hol vannak a civil jogászok, akik jogi, hol vannak pályázati szakértők, akik financiális és pályázati, a civil könyvszakértők, aki könyvelési kérdésekben rendszeres tanácsadást fognak tartani?
  Hol van az az infrastuktúra- számítógépek, nyomtatók, scennerek, faxok, stb.- amellyel az irodai szolgáltatásokat el fogják látni?
  Hol van az a jól megközelíthető hely, ahol a tanácsadásokat, rendezvényeket, oktatásokat, képzéseket fogják végezni?
  Hol van az a szakembergárda, akik a kötelező Civil Hírleveleket, szakmai anyagokat fogják megírni?
  Ha ez nincs, márpedig a cikkből és a szentesi civilektől szerzett információk alapján nincs, akkor mire megy majd el az a 35 millió forint?
  Visszaforog a Fidesz helyi választási kampányába, netán néhány benfentes szentesi saját pénztárcájába?
  Közgép effektus civil módra! Ez a nagy büdös helyzet Kedves Civil Barátaim!
  Na ennyit az új szemleletű Civil Szolgáltató Centrumokról.”
 • 2. butácska 2012. július 14. 10:07
  „Mielőtt részletesen megpróbálnék magyarázatot adni erre a megmagyarázhatatlan pályázati sikerre, ide tűzök egy fénykép linkjét.
  Ez talán magyarázat- bár tudom leegyszerűsítve- arra a tagadhatatlan tényre, hogy Farkas Sándor és Orbán Viktor szentesi cukrászdás süteményezése a Kurca partiakkal miért is hozott 35 milliót ennek a neve se, múltja se, semmilyen egyesületnek.
  http://2001-2006.orbanviktor.hu/hir.php?aktmenu=2&id=2394&printing=1
  Rövidesen jövök a részletekkel.”
 • 1. tzs_szeged 2012. július 14. 09:24
  „Ez már Heves megyében is nagy vihart kavart. Ott egy évek óta "rejtőzködő" szervezet nyert egy folyamatosan "jelen lévő"vel szemben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap Aradszkyval és Takács Nikolasszal

A Gróf Károlyi Ferdinanda Falufejlesztő Közhasznú Egyesület és partnerei második alkalommal rendezik meg az árpádhalmi iskola parkjában a falunapokat és a csörögesütő fesztivált. Tovább olvasom