Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Szentesi kápolna, csongrádi emlékmű

Szentes - Az eddig befolyt adományok kétszeresét kellene összegyűjteni 4 év alatt ahhoz, hogy az eredeti elképzelés szerint épüljön meg Szentesen a Szent György-kápolna. Csongrádon augusztusban avatnák az Országzászló emlékművet: eddig 305 ezer forint gyűlt össze rá.
Tavasszal 8 méter magasra nőhet az a téglaépítmény Szentesen, amelynek tetejére egy imára kulcsolt kezet ábrázoló, 4 méter magas szobor kerülne – legkésőbb 2013-ig, a Szent György-kápolna építési engedélye akkor ugyanis lejár. A Kossuth-díjas építész, Csete György az 1946-ban meggyilkolt szentesi rendőrkapitány, Lakos József nevét viselő baráti társaság felkérésére tervezett egy kultikus helyet a terror áldozatainak tiszteletére. Hét év előkészítés után tavaly megkezdődött a kivitelezés a Somogyi Béla és a Daru utca sarkán, de csak 6 méter magasra jutottak a csonkakúp-formájú emléktorony építői, akik az ügy pártolóiként pénz helyett a szakértelmüket ajánlották föl. Ha enyhül az idő, megint lesz dolguk, hiszen folytatódhat a falhúzás – egy helybéli ugyanis 100 ezer forintot adományozott a kápolna építésére. Utóbbi felajánlás azért is érdemel figyelmet, mert eddig nem egész 3 millió forint gyűlt össze, de ennek csak a tizedét adták a szentesiek.

Tavasszal 2 métert nőhet a szentesi Szent György-kápolna téglaépítménye, de a tetejére tervezett szoborra még várni kell. A szerző felvétele
Tavasszal 2 métert nőhet a szentesi Szent György-kápolna téglaépítménye, de a tetejére tervezett szoborra még várni kell. A szerző felvétele

– Ha elkészülünk az építménnyel, lefedjük, utána ismét a gyűjtésre koncentrálunk. A hátralévő 4 évben 5 millió forintot kell előteremtenünk, hogy az eredeti koncepciónak megfelelően bronzból készíttethessük el a 4 méteres szobrot – mondta lapunknak Imre Károly. A Lakos József Baráti Társaság ügyvivője hozzátette, nincs kőbe vésve, hogy bronzból készüljön a szobor, lenne olcsóbb megoldás is, de erről még nem egyeztetett a tervezővel. A városvezetés segítségére viszont nem számítanak, mert korábban mindkét politikai oldal megvétózta, hogy a teret Lakos kapitányról nevezzék el.

Csongrádon augusztus 20-án avatnák fel a város új Országzászló emlékművét. A közadakozás 2008 végén kezdődött, eddig 305 ezer forint folyt be a Csongrád Város Képzőművészetéért Közalapítvány számlájára. Héjja István önkormányzati képviselő, az emlékműállítás kezdeményezője elmondta, két változatról készültek tervek, de hogy melyik kerül a mozi előtti térre, illetve milyen anyagból és mekkora méretűre formázzák, az attól függ, mennyi pénzt sikerül összegyűjteniük. A legolcsóbb verzió 1 millióba, a legdrágább 2,5 millióba kerülne.

Olvasóink írták

 • 3. jtozso 2010. február 03. 21:48
  „Biztos eltudnak számolni a 3 millió forint-l,csak azt nem értem,hogy mi került ennyibe a 6 méteres téglafal felrakásánál,illetve alapozásánál.”
 • 2. nyirimark 2010. január 31. 15:33
  „Teljesen igaza van az előttem szólónak. Ha képviselői kezdeményezés, akkor valami példamutatásra is szükség lett volna. Gondolom én... De tekintve, hogy Csongrádról beszélünk, így nem is olyan meglepő, hogy csak nagy szavak és elképzelések vannak.”
 • 1. faQtya 2010. január 30. 11:22
  „"Csongrádon augusztus 20-án avatnák fel a város új Országzászló emlékművét. A közadakozás 2008 végén kezdődött, eddig 305 ezer forint folyt be a Csongrád Város Képzőművészetéért Közalapítvány számlájára."
  Szép kezdeményezés. De ha egy politikai szervezet kitalálja, és a testület megszavazza, akkor könyörgöm, ne csak a vállalkozókra és magánszemélyekre számítsanak!!!
  Bő 1 év alatt 300e Ft??? Ebből is látszik, hogy városkánkat kizárólag megélhetési "politikusok" irányítják. Ha mindenki csak 50 ezer Ft-ot ajánlott volna fel, már rég 1 millió fölött lenne az összeg. SZÉGYEN!
  ... és ha már ők netán "bemutatják a listát", hogy ki mennyit fizetett be, látná a nép is, hogy érdemes hozzájárulni (kiegészíteni).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhok pusztultak Szentesen

Feltehetően hosszabb ideje nem gondozta senki azt a birkanyájat, melyből szerdára 21 jószág pusztult el egy Szentes közeli juhhodályban. Tovább olvasom