Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Szerelemről mesélnek Czakó Éva könyvei

Hobbiból ír könyveket a szentesi Czakó Éva, eddig két művét adták ki, most a harmadikon dolgozik. Írói álneve Evelyn Storck.
– Egyszerre öt kötetet lehetett kivenni a gyermekkönyvtárban. Reggel hazavittem, este már ismét ott voltam. „Mi a baj, nem jók?", kérdezték a pult mögött. „Semmi gond velük, csak már mindet kiolvastam", ezt feleltem – így emlékezik a szentesi Czakó Éva arra, hogyan kezdődött a kapcsolata az irodalommal. Pedagógus és közgazdász végzettsége van, pénzügyi munkakörben dolgozik. Ehhez képest szokatlan hobbit választott, regényeket ír. Eddig kettőt adtak ki, most a harmadikon dolgozik. A Telihold cíművel 2011-ben, a Nagy Ők-kel tavaly ismerkedtek meg az olvasók. Illetve tulajdonképpen jóval korábban.
 
Nap közben a számok embere, szabadidejében író a szentesi Czakó Éva. Fotó: Králik Emese
Nap közben a számok embere, szabadidejében író a szentesi Czakó Éva. Fotó: Králik Emese


– Kiskoromtól készültem az írásra, van olyan történetem, amelynek két-három évtizedes a csírája. Az elsőket, amelyeket végül papírra vetettem, odaadtam a barátaimnak. Tetszett nekik, kérdezték, hogy miért nem adatom ki ezeket. Miért nem? Erre nem volt logikus magyarázatom, úgyhogy kerestem egy kiadót – mesélte Éva. Az ötletek egy fekete borítású mappába kerülnek. Ebbe ír mindent, ami eszébe jut, ami vele történt. Esetleg továbbgondolja, mi lett volna, ha másképp dönt egy bizonyos helyzetben, mi sült volna ki belőle. Először kézzel rója a sorokat, az a szertartás része. A történeteket a szerelem köré szövi. A második könyvet Evelyn Storck néven jegyezte.

– Nagyon hosszú évek óta a fejemben volt ez a név, tudtam, hogy egyszer szükségem lesz rá. Erdélyben a gólyát hívják cakónak, ezt egyszerűen angolra fordítottam. Hogy melyik nevet használom, az majd mindig az aktuális könyvtől függ – árulta el. Imádja a krimiket és a horrortörténeteket, Agatha Christie nála az első helyen áll, de nem hiszi, hogy ő is tudna ilyet írni. Manapság már tudatosan olvas, figyeli, a „kollégák" hogyan építik fel a történeteket. Hivatásszerűen nem biztos, hogy szeretne írni, hobbinak viszont azt mondja, tökéletes. A művei neki is örömet szereznek, ugyanúgy, ahogy annak, aki kézbe veszi. – Egy jó stranddélutánra valók – mosolygott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perrel fenyeget a szentesi képviselő

- Attól tartok, én leszek az első, aki jogi lépést tesz az újjáalakított Szentesi Élet hetilappal… Tovább olvasom