Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szirbikék harcolnak a szentesi középiskolákért

Nem ért egyet a középiskolák összevonásával a szentesi önkormányzat, mert szerinte a gazdasági számítások ezt nem támasztják alá.
Nem ért egyet a középiskolák összevonásával a szentesi önkormányzat, mert szerinte a gazdasági számítások ezt nem támasztják alá. Szirbik Imre polgármester (képünkön) lapunknak azt mondta: az intézmények tulajdonosaként a város ragaszkodik az iskolák önállóságához, ugyanakkor az ésszerű kompromisszum jegyében hajlandó tárgyalni a megyével.

Nem volt jelen a szentesi képviselő-testület minapi rendkívüli ülésén a középiskolákat működtető megyei önkormányzat képviselője, amit azért nehezményezett a fideszes Kozák János, mert így érdemben senki sem tudta vitatni Szirbik Imre megállapításait az intézmények tervezett összevonásával kapcsolatban. A polgármester számításai szerint a négy szentesi középiskola az idén közel húszmillió forinttal kapott magasabb normatív támogatást az elmúlt évhez képest. A megyei önkormányzat viszont ugyanakkora összeggel csökkentette az iskolák költségvetését. A megyei előterjesztésben a szentesi középiskolák átszervezésével 8,4 millió forintos megtakarítással kalkulálnak.

Kozma: Baltával estek neki

– A jobboldali vezetésű megyei önkormányzat baltával akarja átalakítani a középfokú közoktatási rendszert – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Kozma József. A megyei közgyűlés MSZP–SZDSZ frakciójának vezetője szerint az átszervezés nem más, mint durva politikai beavatkozás. Úgy vélte, hogy a megyei intézmények (ópusztaszeri emlékpark, szentesi kórház, Móra-múzeum) után az iskolákban is végre akarják hajtani a teljes személycserét. Hangsúlyozta: a makói József Attila Gimnázium azért maradt ki a sorból, az integrációból, mert ott szerinte fideszes az igazgató.

Szirbik szerint ez azért nem állja meg a helyét, mivel ez dolgozók elbocsátásával érhető el. Hozzátette: a megyének kötelező feladata a középiskolák fenntartása, és a költségvetésben talált is 80 milliót, amelyből kaphatnának az intézmények. Szirbik ebből konkrétan a 20 millió forintos elnöki mecenatúrára felhasználható alapot említette, azzal kiegészítve: az előző ciklusban csak kétmilliót fordíthattak ilyen célra. – A megyei közgyűlés lássa el feladatát, mert van rá forrása, vagy vallja be, hogy tisztogatást akar végrehajtani – fogalmazott Szirbik. A város különben vállalkozna arra, hogy az iskolák önállóságának megőrzése érdekében átadná a megyének a 8,4 milliót. A legnagyobb döbbenetet az váltotta ki, hogy a Horváth Mihály Gimnáziumban a megye már nem is számol az országos hírű, művészek sokaságát kibocsátó irodalmi-drámai tagozattal.

A képviselő-testület kormánypárti többsége kimondta: ragaszkodik a gimnázium, a Boros Sámuel, a Pollák Antal és Zsoldos Ferenc nevét viselő középiskolák önállóságához. Ellenzik, hogy a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Diák- és Gyermekotthon székhelye Hódmezővásárhelyre kerüljön, hiszen ez a település kívül esik a megye törvényhatósági határain. Azt viszont a jobboldali képviselők is megszavazták, hogy a város mint tulajdonos egyetértése nélkül a megye ne tudja megváltoztatni az oktatási intézmények pedagógiai programját. A szentesiek ugyanakkor hajlandók tárgyalni a megyével az ésszerű kompromisszum jegyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvonalban a szentesi Bajomi Nagy György

Szentes - Elkezdődött a Tűzvonalban című, egy budapesti rendőrőrs mindennapi életét bemutató… Tovább olvasom