Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Szülői féltésből lett Szentesnek kőhídja

Szentes - A legnagyobb magyarnak is lehet köze ahhoz, hová épült az első szentesi kőhíd a Kurcán. Az 1884-ben átadott átkelőnek köszönheti nevét a Csongrádi úti Delelő kocsma. A 126 éves hidat jövőre kiszélesítik.
Csak ideiglenes átvezetés épült a kerékpárútnak Szentes legrégebbi Kurca-hídján, jövőre kiszélesítik az átkelőt, amelyet 126 éve emeltek a Széchenyi liget bejáratánál. Elődje egy rozoga fahíd volt – tudtuk meg Labádi Lajostól, a Csongrád Megyei Levéltár szentesi fiókjának igazgatójától, aki más érdekességekről is mesélt. Azt például kevesen tudják, hogy a legnagyobb magyarnak is köze lehetett ahhoz, miért ide építettek először hidat a szentesiek.

Ha az ember megáll a szentesi tiszai strand lejárójánál, és a gát lábánál, a Csongrád felé vezető 451-es főútról a város felé néz, a Szent Anna-templom égbe szökő tornyát láthatja a horizonton. Ugyanez a kép fogadta 1846-ban gróf Széchenyi Istvánt, aki itt ért partot, amikor átkelt a Tiszán.
A helyi legendárium szerint szentesi látogatásakor ő vetette fel a település vezetőinek, hogy miért nem toronyiránt vezet az út a városba. Tanácsát megfogadták, és a XIX. század második felében már ezen a nyomvonalon épült meg Szentes első kövezett útja, amelyet hivatalosan Széchenyiről neveztek el, de gránitkockái miatt csak kongóútnak hívták a helybeliek.

Széchenyi István mutatta meg a Csongrádi út mai nyomvonalát. Fotó: Karnok Csaba
Széchenyi István mutatta meg a Csongrádi út mai nyomvonalát.
Fotó: Karnok Csaba

Ennek a városközpont felőli végében egy fahíd állt. Nagy forgalom sokáig nem volt rajta, hiszen a Széchenyi ligetet csak 1869-re alakították ki. 1869–1870-ben nyitotta meg kapuit a később úttörőházként működő gőzfürdő és a múzeummá lett vigadó. Előbbi csak kezdetben okozott komoly igénybevételt a fahídnak, hiszen a nyitás után nem sokkal a kukucskálók miatt férfi és női napot vezettek be a fürdőben, a vigadó pedig 1873-ban bezárt. Ezután a múzeumi épületben polgári fiúiskola működött. Az itteni tanulók szülei voltak az elsők, akik – gyermekeiket féltve – aggódva tekintettek a fahídra, amelynek padozata amiatt is rendre csúszós volt, hogy az asszonyok itt húztak vizet a Kurcából.

A szülői féltés megtette hatását, 1884-ben megépült a kőhíd. Aki át akart rajta kelni, annak – a gyalogosok kivételével – hídvámot kellett fizetnie. Az élelmesebbek, akik talicskával vagy szekérrel érkeztek az akkori megyeszékhelyre, inkább a közeli csárdánál hagyták járműveiket, s amíg a vontató jószáguk delelt, ők gyalog folytatták útjukat Szentes központjába. Innen kapta a nevét a Szamár Delelő csárda, a mai Delelő kocsma.

Olvasóink írták

 • 5. CsImre 2010. október 04. 13:26
  „4. littlebird:

  Ezért a "biciklisjárdáért" csak részvétnyilvánítás jár a bicikliseknek. A többségnek valószínűleg fogalma sincs, hogy biztonságosan is meg lehetett volna oldani a közlekedésüket, a szegény gyalogosokról nem is szólva.”
 • 4. littlebird 2010. október 03. 20:04
  „Sörpocak! Többet kellene kerékpároznod, akkor talán Te is örülné a leszűkítésnek és lehet, hogy a "pocakot" is lentebb adnád! Egyébként kényelmesen el lehet férni még szembejövő két nagy autónak is.”
 • 3. sörpocak 2010. október 03. 19:21
  „Mindíg óriási érdeklődéssel olvasom a szentesi érdekeltségű anekdótákat, híreket.
  Most ez igencsak érdekes a számomra.
  Csakhogy, ehez a cikkhez jó lett volna a kép helyett az igazi helyzetet jelző képet felrakni. Ez a kép, legalkább 2 hetes. most, egy leszűkített, de leasztfaltozott kurcahíd lett volna való. Hogy kinek jó a leszűkítés? Nekünk nem!”
 • 2. becsei.sandor 2010. október 02. 13:20
  „1-re. Ha ezt kicsit bővebben kibontanád,igazán megköszönném. ( Vagy forrásként olvassam újra
  Cserna Szabó András összes műveit ? )”
 • 1. odivrob 2010. október 02. 11:50
  „ahol, mint tudvalevő, Szentes első barokk metafizikus költője is múlatta napjait... :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fivérek a Megasztár-házban

Szentes - A szentesi–csongrádi Fivérek is bejutott a TV2 tehetségkutató versenyének döntőjébe,… Tovább olvasom