Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tetszetős a Kurca környéke, a vize kevésbé

Szentes - Nincs kellően kihasználva, és nincs is felkészülve a turizmusra a Kurca az általunk megkérdezettek szerint. A jó idő beköszöntével egyre jobban megélénkül a csatorna belvárosi szakasza, sokan jönnek ide kikapcsolódni, sportolni, kutyát sétáltatni, pecázni. Azonban, ahogy a Kurca kettészeli Szentest, a róla alkotott vélemények is megoszlanak.
– Ha nem helybélit kérdez, biztos lehet benne, hogy csak jót mondanak a Kurcáról és Szentesről, ez egy szenzációs város – bizonygatta egy napfürdőző pesti hölgy a Kurca-parton. Király Martinát lenyűgözték a felújított épületek és a várost kettészelő Kurca. Azt gondolja, speciális alföldi turizmust kellene teremteni ezekhez az adottságokhoz, mert ha például ő a munkája miatt nem vetődik ide, bizony lehet, hogy soha nem is hallott volna a városról. Különleges helynek nevezte a települést, ahol mindenki boldognak tűnik, és melyben elrejtett gyöngyszem a Kurca és környéke, beszélgetésünk reggelén futott is a közelében. A Kurca nevének eredetéről a szálláshelyén hallott egy történetet, mely szerint egy vízbe esett török királylány emlékére kapta ezt a nevet a folyam.

egy vízbe esett török királylány emlékére kapta ezt a nevet a folyam.
Egy vízbe esett török királylány emlékére kapta ezt a nevet a folyam.

Ligeti múzeumi munkahelye miatt nap mint nap a Kurca mellett halad el Cselédes Szilvia, szerinte nagyon jó a csatorna elhelyezkedése. A fiatal hölgy szívesen végigjárná az egész szakaszt, de nem tudja, van-e mindenhol sétálós rész. Ha gondozzák, szép a Kurca, de az nem, amikor szemetes, és ha „nyálka" úszik a tetején, mondta, hozzátéve, hogy már döglött kacsát is látott a vízben. – Sajnálom, hogy az egykori élő vízfolyást tönkretették, és pangó vizű csatorna lett belőle – mondta Szilvia.

Véleménye szerint ennél jobban nem lehetne a Kurcát bármilyen célra használni, ahhoz jobban rendbe kellene tenni. Kár, hogy fagallyakkal erősítették meg a partfalat, mert szerinte ez csak ideiglenes megoldás. Azért úgy látja, nagyon lassan, de alakul a Kurca belvárosi része. A színváltós szökőkutak kifejezetten tetszenek neki.

Sportszempontból örül a Kurcában rejlő lehetőségeknek Valkai Zsolt. A Szent Jupát Sportegyesület vezetője azonban annak még jobban örülne, ha teljes hosszában evezhető lenne. A Dózsa-háztól a zsilipig 10 kilométert lehet evezni alacsony vízállásnál, mondta. – Nyáron, sajnos „besalátásodik" a vízfelület - utalt Zsolt a rucaörömre, ezért az egyesület tagjai csak tavasszal tudnak kenuzni a Kurcán. Szerinte sokkal nagyobb turisztikai lehetőségek rejlenek benne, mint amennyire kihasználják. Neki lennének ötletei a fejlesztésekre. A Szegvárt, Mindszentet és Szentest összekötő Kurca remek lehetőség a túrakenuzásra is. Két és fél napos túráik nagyon jó hangulatban telnek, állította. Azt már mi tesszük hozzá: a csatorna partja is élményteli szabadtéri és sportprogramokra nyújt lehetőséget, a Közösségi tér megnyitása óta sokasodnak is az ide szervezett rendezvények.

Néha sajnos döglött kacsát is látbi a vízben.
Néha sajnos döglött kacsát is látbi a vízben.

Saját munkájával is hozzájárult a környék csinosításához Bányai Csaba, aki a Városellátó Intézmény képviseletében munkatársaival a kavicsos sétány felújításán dolgozott a napokban. A fiatalember elárulta, horgászni is szokott a Kurca fölső és a berki részén. – Van olyan része a csatornának, ami hagy némi kívánnivalót maga után, de a városi rész egészen tűrhető - fogalmazta meg. A tervezett fejlesztéseknek örül, szerinte a Csongrádi úti kőhíd bővítése után talán az Eszperantó-fahídra is ráférne a komolyabb ráfordítás. Kellemes volt itt dolgozni a Kurca-parton, de jó kikapcsolódásként szolgálhat családoknak is kijönni sétálni, mondta Csaba, aki munka közben figyelemmel kísérhette, ahogy beüzemelték a szökőkutakat a vízen. Erre évek óta május 1-je közeledtével került sor, így a tavaszi és nyári estéken a vízcsobogást hallgatva lehet romantikázni a Kurca-parton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hitel miatt sürgős a járdafelújítás

Május 7-ig csak bontanak Szentesen, a Kossuth utca déli oldalán, azután kezdődik meg a 30 milliós járdafelújításR. Tovább olvasom