Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Új remény a szentesi műtőtömb ügyében

Szentes - Évekkel ezelőtt lemaradtak róla, most talán felépülhet a műtőtömb a szentesi kórházban. A város minden segítséget megad.
Ismét reménykedhetnek a szentesi kórházban, talán felépülhet a rég várt műtőtömb. Még 2009-ben jelent meg egy pályázati felhívás, amelyre Szentes, a fenntartó megye, illetve maga az intézmény is remek lehetőségként tekintett, és tisztázták, hogy a projektet egyenlő arányban, 300-300 millióval támogatja a megye és a résztulajdonos város. Valahol valaki hibázott, kicsúsztak az időből, lezárta a pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), így a tervek papíron maradtak. A gyógyintézet 2011-ben a remélt megyei helyett városi státuszt kapott, de megnyugtatták a Kurca-partiakat: csak átmenetileg, ameddig a műtőtömb fel nem épül.

Nemrég új, a kórház elképzeléseibe illő pályázatot hirdetett az NFÜ. – Megőriztük a korábbi projekt terveit, ezeket az intézmény rendelkezésére bocsátjuk. Minden segítséget megadunk a siker érdekében. A Kurca-partra álmodott ingatlant úgy terveztettük annak idején, hogy a megítélt összeg függvényében elhagyható belőle, vagy bővíthető elemekkel – árulta el Szűcs Lajos alpolgármester. Az elmúlt napokban zajlott le az ezzel kapcsolatos tárgyalás. A kórház véleményét nem ismerjük, Várkonyi Katalin főigazgatóval nem tudtunk beszélni, mert külföldre utazott.

Döntéshiány, visszalépés

Lassan egy éve nem találják a döntéshozók a megfelelő embert a kórház főigazgatói posztjára. Több pályázatot kiírtak, mindegyikre jelentkeztek alkalmas jelöltek, többek között Várkonyi Katalin is. Hogy miért nem sikerül dönteni, a minisztérium nem indokolta. Gazdasági igazgatót találtak ugyan, de mégis új pályázatot kell kiírni, a nyertes ugyanis visszalépett. Tedásné Harnóczi Gabriella azt ígérte, hamarosan elmondja, miért.

Olvasóink írták

 • 18. turlmadar 2013. február 06. 10:07
  „Én csak annyit kérdezek: Mit tesz, mit fog tenni a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Ideértve a gyógyfürdőben bekövetkezett fürdőrendet is. Aminek kialakulásához az egyik pályázó jó szándékú közbenjárása is kellett. Ő hívta fel az illetékesek figyelmét arra, hogy a fürdőben nem a megfelelő módon oktatják úszásra a gyerekeket és így a gyerekek nem látogathatják az intézményt. Itt is megígérte Farkas ,- Balogh Zoltánnal együtt-, hogy segítenek rendbe tenni a kialakult helyzetet, de ez ügyben szintén nem tett semmit. Az is érdekes, a város pályázatai jók, megfelelnek, de pihenő pályára kerülnek. Az adóságállományunknak csak 40%-át rendezi a kormány, addig a szomszéd Hómezővásárhely még a 70%-ot is kevesli. Pedig az az összeg a miénknek legalább százszorosa. Tehát miért is mennek ilyen rosszul akadozva bizonyos a kormányhoz kapcsolható intézkedések? Mert az országgyűlési képviselőnk a városért és a térségért nem tesz meg semmit.”
 • 17. jtozso 2013. február 05. 18:02
  „16.barátfüle
  Amit legutóbb leírtál teljesen egyetértek vele.”
 • 16. barátfüle 2013. február 05. 15:09
  „jtozso
  Kétségtelen, hogy a leggyengébb pályázó került kiválasztásra. Nem jött be.
  A fontos mostmár az lenne, hogy minél hamarabb kerüljön pont a vezetők kiválasztására, mert idővel ismét gyűlik az adósság és lemaradunk a pályázatokról is. Ha a szentesi kórház kiesik a következő fél év lehetőségeiből, mert nincsenek ambiciózus vezetői, akkor ismét olyan hátrányba kerül, ami fokozza az amúgy is nagy lemaradást. A szerkezeti átalakítást minél hamarabb meg kell kezdeni, mert a mai állapotokkal nem lesz pénzügyi egyensúly. Ez persze érdekeket fog sérteni. A jelenlegi rossz hangulat akkor válik majd igazán kedvezőtlenné. Isten óvjon minket!”
 • 15. jtozso 2013. február 05. 13:10
  „barátfüle
  Amit leírtál az biztos úgy van,de az egész mellébeszélése a nevezett pályázatnak.
  Amennyiben kiírok egy pályázatot bizonyos feltételekkel,akkor engedményeket csak akkor adok(a jogszabályok adta lehetőségek figyelembevételével),ha már előre van kiválasztott személyem a pályázók közül,illetve megmondom neki,hogy pályázzon mert övé az állás.Ez pedig nem más mint a hatalom egy kézbe tartásának az irányítása,nem pedig a pályázatok alapján a legalkalmasabb személy kiválasztása.”
 • 14. barátfüle 2013. február 05. 11:34
  „jtozso
  A jogosítványos példád nem alkalmazható a jelen esetre. Azért nem, mert a pályázat kiírója adhat felmentést bizonyos kikötések alól.
  Konkrétan feltétele volt a pályázatnak, hogy a jelölt legyen regisztrált mérlegképes könyvelő. A mérlegképes végzettség egy középfokú tanfolyam elvégzése után szerezhető meg. A végzett alkalmas a költségszámlák vezetésére és mérleg összeállítására. Könyvelő, de nem gazdálkodó. Ide viszont gazdálkodó kell, ami lényegesen több ennél. Nem beszélve arról, hogy a gazdasági igazgató vezeti a kórház műszaki munkáját is. Épületek, energetika, orvosi műszerek, ivóvíz termelés, termálkutak működtetése, fűtés, klimatizálás, gépjárművek, tervezési munkák stb. , ami műszaki végzettséget igényel.
  A helyzet tehát nem fehér és nem fekete. Jogszabály szerint adható felmentés a mérlegképes végzettség alól. Automatikusan mentesülnek a műszaki végzettség alól. Miért ne mentesülhetnének a közgadasági végzettség alól is?”
 • 13. jtozso 2013. február 04. 22:45
  „Kedves Ambrózius
  Mondok egy példát:ha autót vezetek már több éve és az igazoltatásnál nincs nálam a jogosítványom,akkor megbüntet a rend őre,mivel nem tudom igazolni,hogy jogosult vagyok az autó vezetésére,pedig nem követtem el szabálytalanságot csak rutin ellenőrzés volt és még vezetni is tudok a sok éves tapasztalat alapján.
  Van a másik verzió,hogy tudok vezetni mert nagy tapasztalatom van,csak éppen most nincs jogosítványom,valamilyen ok miatt.
  KÉRDÉS:miért ültem autóba,ha nincs rá jogosítványom?
  : miért pályáztam meg valamit,ha nincs megfelelő végzettséget igazoló bizonyítványom?”
 • 12. Ambrózius 2013. február 04. 20:39
  „Kedves Mindenki!
  Igen, Tné. -nak valóban nincs kezében a diplomája a nyelvvizsga hiánya miatt, de ugyanúgy elvégezte a főiskolát, mint bárki más, ergo rendelkezik azokkal a gazdasági ismeretekkel, melyeket a diploma magába foglal! Helyettesítése alatt is a gazdasági igazgatói feladatokat látta el, és ezen feladatok ellátására ezután is képes lett volna. Ismét csak gratulálni tudok a magyar hozzáállásnak, külföldön nem a papír érdekli az embereket, hanem az, hogy tudja-e csinálni a munkáját, vagy sem!”
 • 11. átlag 2013. február 03. 20:21
  „9. Barátfüle!
  Az SZMSZ szerint a közgazdasági osztályvezető a gazdasági igazgató helyettese. Tehát a helyettesítési megbizás
  jogszerű volt és nem a kihasználáson alapult. ( amikor munkát vállalt a kórházban ő ezt tudta) Nem a helyettesítést vitattam -hanem azt,hogy Tné -t akarták kinevezni gazdasági igazgatónak-ez nem volt fer-akárhogyan is csűrjük csavarjuk a dolgokat. Ő nagyon jól tudta, hogy sem eü. gyakorlata sem diplómája nincs. Akkor mégis miért kapta volna meg az állást ha nem kizárólag a személyes protekciója miatt? No de hagyjuk
  legyen ez az ő dolga-dolguk. A műtőblokk -a betegek ellátása- a munkavállalók kizsigerelése ennél sokkal fontosabb!
  Lesznek még egyáltalán orvosok-ápolók elegen a kényszer nyugdíjazás után? Meddig bírják a túlterhelést?
  Honnan várhatunk segítséget? Ők is emberek -nekik is van családjuk!......................”
 • 10. turlmadar 2013. február 03. 16:19
  „A nyertes pályázónak el kellett volna olvasnia a pályázati kiírást. Ha ezt megteszi akkor nem indul el, hiszen nem volt neki diplomája. Így nem került volna kellemetlen helyzetbe és nem kellett volna az elnyert ( - elnyert? -) beosztást visszaadnia. Ettől kezdve bárki bármit mond Tedásnéval kapcsolatban az hiteltelen., mert ezen nincs is és nem is lehet mit magyarázni. Csak újra megállapíhatjuk azt a tényt, hogy a fideszesek a törvényt sem akarják betartani, ha pártkatonát akarnak helyzetbe hozni.”
 • 9. barátfüle 2013. február 02. 20:52
  „turlmadar
  "...... és a többi érvényes diplomával rendelkező pályázó jelezte...."
  Legyél pontosabb. A két másik nem beszél egymással, hacsak nem a munkaügyi bíróság folyosóján. A kifejezés pontosan úgy hangzik: Az egyik érvényes diplomával rendelkező pályázó jelezte, hogy megtámadja a döntést......
  Átlag
  "...Mi várható attól az embertől aki nem szakmai érdmei miattkap poziciót? Nincs szégyen érzete?"
  A poziciót nem kapta valahonnan, hanem a főigazgató és gazdasági igazgató használta őt arra, hogy áthidalja a gyermekvállalás miatti távollétüket. Miért lenne szégyenérzete? Tisztességgel dolgozott és kényszerhelyzetbe került. Szégyelni annak kellene magát, aki kihasználta őt.
  Gondolom, hogy ha bejön a terv, akkor kiszuperálták, vagy kihasználták volna, mint akit ki lehet már dobni, mert nincs rá többé szükség.”
 • 8. átlag 2013. február 02. 19:28
  „A gazdasági igazgatói állás diplomás pályázói jó nagy pofont kaptak -jogos a felháborodásuk. Milyen demokrácia ez ahol a törvények csak egyesekre vonatkoznak másokra nem? Elég csak szépen mosolyogni és párt elkötelezettnek lenni és máris nyertesek vagyunk? Mi várható attól az embertől aki nem szakmai érdmei miatt
  kap poziciót? Nincs szégyen érzete?
  A műtőblokk építése már 25 évvel korábban is napirenden volt! Talán egyszer meg is valósul!?”
 • 7. turlmadar 2013. február 02. 11:11
  „A gazdasági igazgatói állást elnyert pályázónak nincs sikeres nyelvvizsgája, ezért nem kapott felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumot. Mivel nincs diplomája így a pályázati kiírásnak nem felelt meg, és a többi érvényes diplomával rendelkező pályázó jelezte, hogy meg fogják támadni a kihírdetett eredményt. Tedásné ezért lépett vissza . Nem tudom ezek után mit is talál majd ki, hogy miért is lépett vissza. Ha mást mond majd az már csak kitaláció. Hát lehet keresni más pártkatonát.”
 • 6. barátfüle 2013. február 01. 08:21
  „Studyfy Barátom!
  Ha ismernéd a terveket, akkor nem írtál volna ilyen kioktatóan. Megmagyarázom:
  A város által készített terv a szakrendeléssel szemben a Kurca másik oldalára készült. Mint írtam, ez szakmailag hibás, mert semmi kapcsolata a diagnosztikával, a sürgősségi osztállyal, az intenzív osztállyal. Megmarad a pavilonrendszerű elkülönülés. Ezen nem lehet kiegészítésekkel, kis változtatásokkal javítani.
  Nézd meg a másik tervet, ami egy folyosó tengelyre fűzi fel az épületeket és közvetlenül kapcsolódik a diagnosztikához. Szerintem ezt kellene továbbfejleszteni.
  Ha a tervdokumentáció megmaradt példányának átadásáról volt szó, akkor nem történt más, mint az, hogy átadásra került 5 kg papírhulladék. Erről meg nem kellett volna cikket írni.”
 • 5. studyfy 2013. január 31. 23:43
  „barátfüle barátom, ha elolvasod a cikket és értelmezed, akkor felvetésedre, kérdésedre is megkapnád a választ. De segítek: a város a megyével közösen pályázott és a tervet is elkészítette, melyből maradt a városnál is. No, ezt adta át Szücs Lajos, ezért volt ott. Mivel egyszerűbb a pontosításokkal, esetleges kisebb javításokkal, engedélyezésekkel kiegészíteni, mint újat készíteni. És mivel a kórház fejlesztésében a város is érdekelt, ezért ajánlotta fel a további segítséget. A minisztérium által kiírt pályázatok elbírálásánál a város véleményére pedig nem kíváncsiak.”
 • 4. barátfüle 2013. január 31. 21:13
  „"... a projektet egyenlő arányban, 300-300 millióval támogatja a megye és a résztulajdonos város" -írta a szerző.
  Nos ez is elmúlt. Azóta egyik sem tulajdonos. Mit akar még Szűcs Lajos? Még most sincs tisztában a helyzetükkel?”
 • 3. barátfüle 2013. január 31. 21:10
  „"Valahol valaki hibázott, kicsúsztak az időből.."-írta a szerző.
  No ennek is utánna kellene járni. Először azt kell megtudni, hogy ki volt a főigazgató akkortájt. És azt is, hogy ki volt a folytonosság képviselője? Kinek kellett volna az ügyet (műszaki kérdés) kézben tartani?”
 • 2. nie 2013. január 31. 11:24
  „Ez egy kicsit fejetlenségre vall. Tragédia, mi van a kórházban, ha betegként kerül be az ember.”
 • 1. barátfüle 2013. január 31. 09:24
  „Ez a cikk egy kis hullámverésnek nem rossz, de alapos utánjárás hiányában nem közöl semmit.
  Melyik műtéti tömbről van szó?
  A város által a Kiss Zsigmond utcára tervezett épületről, vagy a megye által terveztetett tömbbelsőben lévőről?
  Nem mindegy, mert szakmailag az utóbbinak van támogatottsága, Szűcs Lajosnak meg csak az előbbihez van köze. Az is tény, hogy az építési engedélye régen lejárt a terveknek, így azt meg kellene újítani.
  Mit várnak a kórház főigazgatójától? Húzta a szekeret, majd kétszer azt mondták neki, hogy rosszul húz, tehát nem ő lesz a főigazgató. Már háromnegyed éve elvárják, hogy húzzon tovább. Hát hagyta magát befogva, de csak lépeget a kocsi, húzni senkinek sem lenne kedve. Szerencsére a szekér nélküle is haladgat.
  Ha viszont hamarosan nem találják meg a vezetőket, a szekér ismét kátyúba kerül. Már látszik az adósság ismételt felszaporodásából. A lenullázott adósság ismét 5 havi késedelmet mutat. (Az ismerősöm augusztusi számlája még nincs kifizetve)
  Szerencsétlen kórház állandóan a vezetők válságától marad le a többi, rendezetten működőtől.
  A városnak ebbe kellene beavatkozni és nem a műtéti blokk építésébe. Ehhez van köze, a másikhoz nincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépfegyver is lehetett a Kurcában

Kíváncsiskodó tekintetek figyelik a Kurca híd felújítási munkálatait, melyek november végén kezdődtek meg. Tovább olvasom