Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Új szentesi díszpolgárok: szájsebész, operaénekes

Szentes - Berkes János operaénekes, Vajdovich István szájsebész és Homoki-Nagy Mária történészprofesszor is Szentes új díszpolgára lett. Mindhárman erősen kötődnek a Kurca-parti településhez.
– Bár márciusban megkaptam a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét, amely a 46. éve végzett oktató-nevelő programért, illetve a szájsebészeti implantátum bevezetéséért szakmai díjként kaptam, a szülőváros kitüntetése számomra magasabb elismerést jelent – mondta Vajdovich István nemzetközi hírű szájsebész annak kapcsán, hogy a nemzeti ünnep alkalmából díszpolgári címmel tüntette ki Szentes önkormányzata. – Ez nemcsak az én elismerésem, hanem a családomé is, hiszen a nagyszüleim itt voltak tanítók, a feleségem gyógyszerész, míg a lányom gyermekorvos. Ez ezért lelkileg többet jelent számomra a lovagkeresztnél.

Szentes új díszpolgárai. Fotó: Vidovics Ferenc
Szentes új díszpolgárai.
Fotó: Vidovics Ferenc

Berkes János operaénekes úgy gondolja, hogy a városért tett szolgálatait ismerték el a díszpolgári címmel: – 4–5 évvel ezelőtt a Szentes Városért Alapítványtól már kaptam elismerést a kultúra terjesztéséért. Jövőre lesz ugyanis tizedik éve, hogy a Szent Anna-templomban szervezek koncerteket az orgonafelújítás javára. Kezdetben Nagy János igazgató úr orgonált, s csak én énekeltem, az utóbbi években már kollégáim, énekesek, majd zenészek és szentesi fiatalok is felléptek. Az ember megöregszik, mire rájön, hogy a legjobb adni – mondta. Berkes János édesapja is énekes volt, őt az Operaház egykori igazgatója fedezte fel, amikor 1938-ban Szentesen nyaralt.

– Úgy gondolom, eddig elért eredményeimért tartottak méltónak a kitüntető címre. Akárhová megyek, akármit csinálok, valahol mindig ott van a háttérben a szülővárosom, és ezt Szentes észrevette – mondta Homoki-Nagy Mária, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara magánjogi tanszékének vezetője. Hozzátette: tudományos munkásságát még középiskolás korában a szentesi levéltárban alapozta meg, és amikor a magyar rendi magánjoggal, szakterületével kezdett foglalkozni, ezt a gyűjteményt is használta.

Olvasóink írták

 • 5. emen876 2011. november 09. 18:30
  „JAVÍTSÁK KI A CIKKET!

  Homoki Nagy Mária professzor asszony nem történészporfesszor, hanem JOGTÖRTÉNÉSZ professzor és nem az SZTE ÁJTK Magánjogi Tanszékének vezetője (ilyen nincs is...), hanem a MAGYAR JOGTÖRTÉNETI TANSZÉK vezetője és emelett az egész egyetem OKTATÁSI REKTORHELYETTESE.

  Mellesleg a legnagyszerűbb tanár és ember, aki valaha tanított! :-)”
 • 4. csillogás 2011. november 09. 16:33
  „egyet kell, hogy értsek, makospite..”
 • 3. makospite 2011. november 09. 13:10
  „Nagyméretű betűkkel miért csak a szájsebész és az operaénekes foglalkozás jelenik meg a cikk címében? A történész már nem érdekmi meg ugyanazt a betűtípust? Ez a foglalkozás nem méltó a címbe kerüléshez?”
 • 2. niemand 2011. november 08. 12:14
  „Mindhárom kitüntetettnek gratulálok!
  Talán egyszer, egyszerű városi lakos is megkapja ezt az elismerést, sok szürke ember tesz a városért, csendben, egyszerűen. Néha ezeket a kis "szürkéket" is észre kellene venni!”
 • 1. csillogás 2011. november 08. 10:24
  „Gratulálok a Professzor Asszonynak! Engem tanított, nála elhivatottabb, jobb tanárt keresve se talál az ember!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókiállítás a Galéria kávéházban

Szentes - Kozma Anita alkotásaiból nyílt tegnap kiállítás a Galéria kávéházban. Tovább olvasom